Terakkililer, Kütüphanelerimizin her sene düzenlediği Kütüphane Şenliği’nde tüm haftaya yayılan çeşitli birçok etkinlikle buluştu. Bu yılki şenliğimiz; Tepeören Yerleşkemizde 2 – 5 Mayıs, Levent Yerleşkemizde 8 -12 Mayıs tarihlerinde gerçekleşti.
Yazarlarla Atölye ve Söyleşiler
İlkokul öğrencilerimiz, “Çocuklar için Felsefe” kavramının en önemli temsilcilerinden olan Felsefeci, Eğitimci ve Yazar Nuran Direk’in atölye çalışmasına katıldı. Tepeören Yerleşkemizde ilkokul 1 ve 4. sınıf, Levent Yerleşkemizde ise 1. sınıf öğrencilerimizin yer aldığı çalışmada Direk; “farklı-aynı”, “benzer”, “varlık” ve “felsefe” kavramları üzerine öğrencilerimizle düşünme çalışmaları ve uygulamaları yaptı.
Tepeören Yerleşkemizden ilkokul 1. sınıf öğrencilerimiz, okudukları “Yeşil” adlı kitabın yazarı Çiğdem Odabaşı’yla interaktif bir söyleşide buluştu. Odabaşı, doğayı koruma ve doğada yaşam hakkında bilgi verdikten sonra öğrencilerimiz, çevre kirliliği konusuyla ilgili çözüm önerileri üretti.
Her iki yerleşkemizden ilkokul 3. sınıf öğrencilerimiz, “Kitap Doktoru” adlı kitabın yazarı ve çizeri Rıfat Batur’la bir araya geldi. Öğrencilerimizle interaktif bir söyleşi gerçekleştiren Batur, kitap okumanın önemini ve kitapları sevme serüvenini tiyatral bir şekilde aktardı. Ardından öğrencilerimiz, kitaplarını Batur’a imzalattıktan sonra söyleşi sona erdi.
Yazar Göknur Birincioğlu, Düş Atölyesi etkinliğinde her iki yerleşkemizde ilkokul 2. sınıf öğrencilerimizle “Sobe Ben Penelope!” kitabı hakkında söyleşti. Öğrencilerimiz bu söyleşide meslekler hakkında bilgi edindi ve merak ettikleri sorulara cevap aldı.
Ortaokul 5. sınıf öğrencilerimiz, her iki yerleşkemizde Türkçe Bölümümüzle ortak planlanan etkinlikte Drama Eğitmeni ve Oyuncu Arzu Suriçi’yi konuk etti. Türkçe derslerinde okudukları John Boyne’nin “Yanlışlıkla Dünyanın Öbür Ucuna Uçan Çocuk” adlı kitabın bir çalışması olan bu etkinlikte öğrencilerimiz, kitaptaki kahramanın hayatını nasıl devam ettireceğine dair düşüncelerini dağıtılan kartlara yazdı.
Tepeören Yerleşkemizden ortaokul 5. sınıf öğrencilerimiz Yazar Feyza Hepçillingirler’le, okudukları “Off, Dilim!” kitabı üzerine söyleşti. Öğrencilerimiz bu söyleşide, Türk dili ve okuma kavramı hakkında bilgi edindikten sonra yazara kitaplarını imzalattı. Daha sonra, ortaokul 8. sınıf öğrencilerimiz, Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü ile bir araya geldi. Öğütçü öğrencilerimize Orhan Kemal ve Türk Edebiyatı üzerine sohbet etti.
Ayrıca, Ortaokul Türkçe Bölümümüzün geleneksel çalışmalarından “Öykü Yazma Yarışması”nın bu yıl on ikincisi Kütüphane Şenliği çerçevesinde gerçekleşti. Yazarlarımız Feyza Hepçilingirler, Semih Gümüş, Oya Adalı ve Türkçe Bölüm Başkanımız Handan Kızıl’ın seçici kurulda yer aldığı yarışmada Beren Aydoğan “Aydınlığa Doğru” öyküsüyle birinci, Kaan Özsoy “Emanuel’in Başına Gelenler” öyküsüyle ikinci ve Tepeören Yerleşkesinden Asya Tunç “Mısranın Ortasındaki Güzel” adlı öyküsüyle üçüncü oldu. Ödül törenine katılan lise Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dilek Özçelengir, okumanın yazmayı beslemesi ve edebiyat öğretmenlerimizden Şair Gonca Özmen yaratıcılığın yazma eylemine katkısı üzerine öğrencilerimizle kısa bir söyleşi yaptı.
“Öyküler Anlatsın” adlı kitabın derleyeni ve Terakki mezunu İshak Reyna, Levent Yerleşkemizden ortaokul 8. sınıf öğrencilerimizle “okumak ve yazmak” hakkında konuştu.
Çocuk Yogasından Domates Yetiştirme etkinliğine…
Levent Yerleşkemizden ilkokul 2. sınıf öğrencilerimiz, Yaratıcı Drama Öğretmenimiz ve Yazar Hafize Çınar Güner’le çocuk yogası etkinliği gerçekleştirdi. Öğrencilerimiz bu etkinlikte, Güner’in yazdığı “Aslan’ın Doğum Günü” adlı kitapta yer alan öyküyü dinleyerek öyküye uygun yoga hareketlerini yaptı.
Levent Yerleşkemizde ilkokul 4. sınıf öğrencilerimizin seramik dersinde yaptıkları “Kitap Desteği” konulu seramik çalışmaları sergisi ve 1 – 4. sınıf öğrencilerimizin “Kitap Sevgisi” konulu resim sergisi hafta boyunca sergilendi.
Tepeören Yerleşkemizde lise öğrencilerimiz, okuma eyleminde farkındalığı amaçlayan “Her Şeyi Bırak, Oku” etkinliğinde belirlenen saatte her şeyi bırakıp sınıflarında kitap okudu. Ayrıca öğrencilerimiz, anaokulu 4, 5 ve 6 yaş çocuklarımıza bahçemizde hikaye ve masallar okudu.
Levent Yerleşkemizde 1 – 4. sınıf öğrencilerimiz, okuyup beğendiği bir kitabı hazırladıkları görsel sunumlarla kendilerinden küçük yaş seviyesindeki arkadaşlarına sınıf ortamında tanıttı.
Levent Yerleşkemizde ortaokul 5. sınıf öğrencilerimizden oluşan “Şiirler Sahnede Kulübü” öğrencilerimiz, Mehmet Güler’in “Çocuk Kitaplığında Sabah Tartışması” öyküsünü tiyatrolaştırarak “Okuma Radyosu” şeklinde ilkokul kütüphanesi rahat okuma odasında arkadaşlarına sundu.
Tepeören Yerleşkemizden anaokulu 4, 5 ve 6 yaş çocuklarımız, doğayla ilgili farkındalığı artırmak için düzenlenen domates yetiştirme etkinliğine katıldı. Çocuklarımız, öncelikle domatesin yetişme hikayesini dinledi. Ardından, domatesin yapısını inceledi. Etkinlik sonunda öğrendikleri yeni bilgileri domates tohumu ekerek pekiştirdi. İlkokul 1. sınıf öğrencilerimiz, Levent Yerleşkemizden ilkokul ve ortaokul seviyesindeki Çizgi Film Kulübümüzün hazırladığı “Benim Evim Kitaplık” çizgi filmini izlediler.
Levent Yerleşkemizden anaokulu 6 yaş çocuklarımız, Masal Abla Kitap Tiyatrosu’nun hazırladığı kitap sevgisi, kitap okuma alışkanlığı ve tasarruf yapma konularının işlendiği “Benim Kitap Hazinem” adlı tiyatro oyununu; her iki yerleşkemizden ilkokul 4. sınıf öğrencilerimiz ise Kelime Çocuk Oyunları Atölyesi’nin “Mary Poppins” oyununu izledi. Aynı isimli kitaptan oyunlaştırılan Mary Poppins; çocukların düş ve düşünce dünyasına seslenerek onları eğlendirirken aynı zamanda da kitaptaki temalar hakkında düşündürme ve merak uyandırma üzerineydi.
Tepeören Yerleşkemizde ilkokul öğrencilerimizin piyano ve keman dinletilerinin yanı sıra Ortaokul Gitar Grubu öğrencilerimiz; Levent Yerleşkemizde ilkokul ve ortaokul seviyesindeki Perküsyon Grubu öğrencilerimiz, lise seviyesinde Terakki Rock Orkestrası ve Terakki Brass Band Grubu öğrencilerimiz müzik dinletisi sundu.
Kütüphane Şenliğimiz; Can, Tudem, Kelime, Efe Dünyası, Pearson, Abm, Potikare, National Geographic, Martı, Homer, Scholastic, O2, Bulut, Kırmızı Kedi, Mandolin, Kök, Beyaz Balina, Pan, İş Bankası, Redhouse-Sev, Tema Vakfı, Okuryazar, Altın Kitaplar, İzlenim, Arkeoloji ve Sanat, Milenyum ve Doğan Egmont Yayınlarının katılımıyla sona erdi. Kitap stantlarını belli program dahilinde gezen ilkokul ve ortaokul öğrencilerimiz, bu stantlarda kendi yaş ve seviyelerine uygun olan kitapları inceleme fırsatı buldular.
Etkinliklerle ilgili fotoğrafları görmek için tıklayınız.