Lise IBDP Öğrencilerimiz Uluslararası Konferansta Su Kıtlığı Sorununu Ele Aldı

927

Levent Yerleşkemizden lise IBDP öğrencilerimiz, 8 Şubat Perşembe günü Litvanya’daki Jonas Jablonskis Gymnasium okulunun hibrit olarak gerçekleştirdiği Finding your voice in a global world (Global dünyada sesini duyurabilmek)” adlı uluslararası konferansta çevrim içi bir sunum gerçekleştirdiler.

Litvanya’nın Kaunas şehrinde bulunan Jonas Jablonskis Gymnasium okulunun düzenlediği bu konferansta 10 IB F sınıfı öğrencilerimiz Yonca Öztürk ve Öykü Çalışkan, Environmental Systems and Societies (Çevresel Sistemler ve Toplumlar), Film, Mathematics (Matematik) ve English B (İngilizce B) derslerinin disiplinler arası “Give A Second Life to Your Clothes! (Kıyafetlerine ikinci bir yaşam ver!)” projelerini neden ve sonuç ilişkisine bağlı kalarak sundular. Su kıtlığı sorununun dünyamızı nasıl etkilediğini, kıyafet üretiminde ne kadar su harcandığını ve 2. el kıyafet kullanımının su kıtlığını ne kadar azaltabileceği konusunda farkındalık kazandırmak amacıyla bilimsel formüller kullanarak hazırladıkları veri, resim ve proje posterlerini paylaşarak anlattılar.

Konferansın açılışında Kaunas Jonas Jablonskis Gymnasium okulu öğrencisi Patricija Česonytė, “The Myth of the Western Literary Canon (Batının Edebiyat Gücü Efsanesi)” ve Uluslararası Litvanya LCC Üniversitesinden Yardımcı Doçent Robin Gingerich ve Heather Gaddis  “Living in a Global World: Linguistic and Cultural Perspectives (Küresel Bir Dünyada Yaşamak: Dilbilimsel ve Kültürel Perspektifler) sunumlarını gerçekleştirdiler. Hibrit olarak gerçekleştirilen konferansta farklı ülkelerden öğrenciler konferansın temasına bağlı kalarak okullarında gerçekleştirdikleri proje ve çalışmaları sundular.

Öykü Çalışkan (10 IB F) konferansla ilgili deneyimini şu şekilde ifade etti:

“ ‘Find your voice in a global world’ konferansına katılmak benim için büyük bir deneyim oldu. Bu konferans için evrensel bir sorun olan su kıtlığı hakkında okulumuzda düzenlediğimiz ikinci el kıyafet satış günü için edindiğimiz verileri ve hazırladığımız posterlerden yola çıkarak farkındalık kazandırmak için sunumumuzu hazırladık. Uluslararası bir konferansta ilk defa sunum yapacağım için en başta biraz endişeliydim ancak böyle bir fırsata sahip olmak ve önemsediğim bir konu hakkında konuşabilmek beni aynı zamanda heyecanlandırıyordu.

Konferansta ilk olarak diğer katılımcıların sunumlarını dinledik. Yemek molasından sonra da çevrim içi bağlanan katılımcıların sırası geldi. Her sunum birbirinden farklıydı, kimisi kendi ilgi alanına yönelik sunum yaparken kimisi de en güncel sorunları ele alıyordu. Ben sunumları dinlemekten çok keyif aldım ve yeni bilgiler edindim. Sıramız geldiğinde kendimi tamamıyla hazır hissettim çünkü iyi bir iş çıkaracağımı inanıyordum. Sunum sonrasında gelen yorum ve sorular beni mutlu etti. Uluslararası bir konferansta bir farkındalık yarattığım için amacıma ulaştığımı düşünüyorum.”