Lise öğrencilerimiz İnsan Genom Projesi’nin insanlığa katkısını yansıtmak ve DNA’nın gizemleri hakkında tüm öğrencilerimizi bilgilendirmek için 25-30 Nisan tarihlerinde okulun çeşitli mekanlarında yapılan etkinliklerle DNA gününü kutladılar.
Bilim insanları 1953 yılından bu yana DNA’nın gizemini çözmekle uğraşıyorlar. İkili sarmalın yapısını açıklayan Watson ve Crick 1963 yılında bu başarıları nedeniyle Nobel Tıp Ödülü aldılar. O günden bu güne DNA ile ilgili biyoteknolojik çalışmalar sürdürülürken, İnsan Genom Projesi’nin tamamlandığı tarih olan 25 Nisan (2003) dünyanın çeşitli ülkelerinde ulusal düzeyde DNA Günü olarak kutlanmakta.
Birinci gün öğrencilerimiz sınıf ve koridorlara kağıttan yaptıkları DNA modellerini astılar, afişler ve DNA içerikli panolar hazırladılar. Ayrıca gönüllü öğrencilerimiz evlerinde yaparak getirdikleri yiyecekleri kendi oluşturdukları bir komite tarafından satışa sundular.
İkinci gün okul zili DNA nükleotitlerini simgeleyen bir müzik ile seslendirildi. Yiyecek satışı devam etti. Öğretmenlerimiz de kendi yaptıkları yiyeceklerle satışa katkıda bulundular.
Hemen her şubeden öğrencimiz yiyecek satışına destek vermeye başladı.
Üçüncü gün Biyoloji Kulübünün davetlisi olarak gelen İstanbul Veterinerlik Fakultesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sema Birler transgenik hayvan üretimi hakkında çok amaçlı amfide öğrencilerle bir söyleşi yaptı.
Prof. Dr. Sema Birler ülkemizde ilk klon hayvan üretimi (2007) ve ICSI yöntemi ile ilk kuzuların üretimi (2010) çalışmaları ile ödül almış bir bilim insanı olup klonlama ve transgenik canlı üretimi çalışmalarını yürüten ekibin başkanlığını sürdürmekte.
Down Sendromu Derneği başkan yardımcısı Fulya Ekmen 30 Nisan’da Biyoloji Kulübüne davet edildi. Fulya Ekmen, öğrencilerle yaptığı, bu kalıtsal hastalığın nedeni ve rehabilitasyonu için farkındalık yaratan bir söyleşi yaptı. Söyleşinin sonunda öğrencilerimizin çabaları ile yiyecek satışından elde edilen gelir makbuzu down sendromlu çocukların eğitimi için dernek başkanına takdim edildi.