Tepeören Yerleşkemizde lise hazırlık, 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerimiz, 27 Mart Çarşamba günü Terakki Astronomi Topluluğu’nun söyleşisine katıldı.
Terakki Astronomi Topluluğu, Fizik Bölümümüzün desteği ile “Bir Başlangıç ve Sonrası” başlığı altında Ay’ın bilinmeyenlerini, Ay macerasının süper dünya güçleri arasındaki tarihsel sürecini ve Ay’a yapılan uzay yolculuklarını anlattı.
Topluluk açılış konuşmasında, öğrencilerimiz Mina Yüksel (9B) ve Melisa Hilgers (9B) astronomiye olan ilgiyi artırmaya ve okul topluluğunda farkındalık oluşturmaya yönelik vurgu yaptı. Bu bağlamda topluluk üyelerinin alt gruplar oluşturarak okul içerisinde ne tür etkinlikler planladığı ile ilgili paylaşımlar da yapıldı.
Haris Suat Arslan (9A) ve Esila Asutay (9A), Ay’ın oluşumu ve yapısı hakkında verdikleri bilgilerle Ay’ın gizemlerle dolu taraflarına pencere açtı. Öğrencilerimiz, Ay’ın oluşumu için ortaya atılan iki teori “Büyük Çarpışma” ve “Çarpışma Eşleşmesi” hakkında bilgiler verdi.
Öğrencimiz Esila Asutay, “Büyük Çarpışma” teorisine göre, Dünya’nın oluşumu sırasında, Güneş Sistemi’nin erken dönemlerinde, Dünya’ya benzer bir gezegen olan Theia adında bir gök cisminin, Dünya ile çarpıştığını belirtti. Bu çarpışma sonucunda, Dünya’nın dış tabakalarının büyük ölçüde etkilendiğini ve parçalandığını söyledi. Bu parçaların bir kısmının bir araya gelerek Ay’ı oluşturduğunu aktardı. Ay’ın yüzeyinin milyonlarca yıl boyunca meteor çarpmaları ve volkanik aktiviteler gibi çeşitli doğa olaylarının etkisiyle nasıl şekillendiğini bilimsel bir anlatıyla arkadaşlarıyla paylaştı.
Söyleşinin son bölümünde İlke Bay (9A) ve Taylan Özgür Agin (9A), Ay’ın bilinen ve bilinmeyen yönlerinin yanı sıra, insanlığın Ay’a olan ilgisinin nasıl geliştiğini ve bu yolculuğun süper dünya güçleri arasındaki rekabette nasıl bir anlam ifade ettiğini anlattı. İkinci Dünya Savaşı sonrası ABD ve Sovyetler Birliği arasında bir soğuk savaş döneminde bu yarışın nasıl devam ettiğini anlattı.
Öğrencilerimiz bu yarışta, Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrası, soğuk savaşın sona ermesiyle ABD’nin gücünü tehdit eden bir gücün yaklaşık 40 yıl olmadığını ama günümüzde bu tablonun değiştiğini ifade etti. İçinde bulunduğumuz yıllarda yeni bir güç olarak Çin’in ortaya çıkmasını, ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşlarını, beraberinde Çin’in kendi Ay programını uygulamaya başlamasıyla yeniden başlayan Ay yolculuklarını aktaran öğrencilerimizin konuşmaları izleyiciler tarafından dikkatle takip edildi.
Söyleşi, 21 Nisan haftası ile ilgili yapılacak Astronomi etkinliklerine ait duyuruların ardından sona erdi.