Matematik Öğretmenlerimizin Projesi 17. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nda

3067

Ortaokul matematik öğretmenlerimiz, 7. sınıf öğrencilerimiz için tasarladıkları “7. Kıtaya 7. Sınıfların Matematikle Yolculuğu” adlı çalışmaları ile Eğitimde Reform Girişimi’nin (ERG) düzenlediği “Saklı Kalan Başarılar” temalı 17. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nda sözlü sunum yapma hakkı kazandılar. Bu yıl konferansın ERG platformu tarafından çevrim içi araçlarla yapılması planlanıyor.

“7. Kıtaya 7. Sınıfların Matematikle Yolculuğu” adlı bu çalışmayı, Tepeören Yerleşkemizden matematik öğretmenimiz Ahmet İlkay Beder, Levent Yerleşkemizden matematik öğretmenlerimiz Bagiye Sarıyar, Burçak Sürmeli, Doğuş Gökdemir ve Seda Özcan gerçekleştirdi.

Bu çalışmayla öğretmenlerimizin amacı; Türkiye’nin yüzölçümünün yaklaşık 5 katı büyüklüğünde olan ve ekolojik sistemi tehdit altına alan 7. Kıta sorununa dikkat çekmek, böylesi bir dünya problemi hakkında öğrencilerimizde farkındalık yaratmak, 7. Kıtanın yüz ölçümünü azaltmak veya en azından büyümesine engel olmak için öğrencilerimizin çöplerin ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesi yönündeki alışkanlıklarını gözden geçirmelerini sağlamaktı. Tüm dünyayı ilgilendiren bu güncel problemin boyutları, matematik derslerinde sayı, oran, tahmin, tablo ve grafiklerden faydalanılarak ortaya kondu, öğrenmeyi ve problem çözmeyi teşvik eden anlamlı bir bağlam olarak ele alındı.

Öğrencilerimiz bu proje kapsamında “16. İstanbul Bienali’ni” gezdi.  Gezi esnasında 7. kıtayı anlatan çarpıcı fotoğraflar çekti, durumun ciddiyetini gözler önüne seren sayısal verileri not aldı, konuya dikkat çeken sunumlarını web 2.0 araçları kullanarak hazırlayıp
arkadaşlarına sundular.

“7.Kıta”, “Geri Dönüşüm” ve “Karbon Ayak İzi” kavramlarına yönelik sloganlar ve logolar oluşturdular, bu slogan ve logoların üzerinde yer aldığı tişörtleri tasarlayıp sergilediler.

Öğrencilerimiz evlerinden getirdikleri veya okulda kullanmadıkları pet şişe ve kapaklar ile üç boyutlu grafikler hazırladılar. Bu çalışma esnasında; geri dönüşüm ve plastik atıkları tekrar işleyerek hayata katma konusuna dikkat çekme çalışmaları yaptılar, plastik su şişeleri yerine matara kullanımına teşvik ettiler.

“Rasyonel Sayılarla İşlemler”, “Orantı”, “Yüzdeler” ve “Tablo ve Grafikler” ünitelerinde kazanımlar işlenirken, bu bağlamdan sıklıkla yararlandılar. Planlamalar yapılırken, Sosyal Bilgiler dersi “Küresel Bağlantılar” ünitesi “Arkadaşlarıyla birlikte küresel sorunların çözümüne yönelik fikir önerileri geliştirme” kazanımı ve Fen Bilimleri dersi “Güneş Sistemi ve Ötesi” ünitesi “Uzay Kirliliği” kazanımıyla ilişkilendirmeler yaptılar.

Destination Imagination Matematik Kulübü öğrencilerimiz, bu çalışmaları daha da öteye taşıyarak, geri dönüşüm için çöpleri ayrıştıran, ayrıştırdığı çöpleri küçülterek saklayan, bu sayede de karbon ayak izini azaltmayı hedefledikleri bir çöp toplama kiti icat ettiler.

Bu icadı, “7. Kıtayı yok ederek deniz ekolojisini kurtarma ve geri dönüşüm” teması üzerine kurguladılar.

Bu yıl Mart ayında ise kostümlerini ve dekorlarını kendilerinin hazırladığı, “7. Kıtaya Yolculuk” adlı bir drama yazıp oynayarak,  “Destination Imagination Türkiye“ finallerine katıldılar ve teknik kategoride Türkiye 3. sü oldular.