Mencia De Mendoza Lisesi’nden Değişim Programı Öğrencileri Terakki’deydi

715

Hollanda Öğrenci Değişim Programı’nın ilk aşaması, 14-19 Ocak tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti. Hollanda’nın Breda şehrinde bulunan Mencia de Mendoza Lyceum’dan 17 öğrenci ve 2 öğretmenin katılımıyla bu yıl dördüncüsü gerçekleşen değişim programımızın ikinci aşaması da 14-19 Nisan tarihlerinde Breda’da tamamlanacak.

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılın da teması olan “Gıda, Kültürel Mirasımız ve Sürdürülebilirlik” çerçevesinde misafirlerimiz bir hafta boyunca okul içerisinde ve dışarısında çeşitli aktivitelere katıldı. Okul içerisinde yapılan aktivitelerde ders gözlemi yaparak eğitim sistemimiz hakkında bilgi edinme şansı bulan misafirlerimiz ayrıca birbirlerini daha yakından tanımalarına imkân sağlayan takım oyunlarına, yemek, sanat ve Türk dansları atölyesine katılma fırsatı buldu. Sanat öğretmenimiz John Dew’ın planlaması ile iki ülkenin ortak tarihini yansıtan bir çalışma yapan öğrencilerimiz yemek atölyesinde kısır yaptı.

Temanın açılış etkinliği olarak MUN Kulübü öğrencilerimiz Demir Alnıkızıl (9E), Derin Halatçı (9E), Nehir Yılmaz (10A), Bilge Nehir Tiryakiler (11B) ve Defne Eryüksel (12IBD) tema ile ilgili ön bilgi verme amacıyla bir sunum yaptı ve ardından öğrencilerimiz üç gün boyunca ayrılmış oldukları gruplarda tema ile ilgili çalışmalar gerçekleştirdi. Öğrencilerimiz programın nisan ayında gerçekleşecek ikinci ayağına kadar okullarında tema ile ilgili eylem planlarını gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Okul dışında ise öğrenciler İstanbul’un tarihi ve turistik yerlerinden Beylerbeyi Sarayı, Ayasofya Camii, Sultanahmet Camii, Yerebatan Sarnıcı ve Kadıköy’ü gezme fırsatı buldu.

Ali Sarp İspirli (10A) programla ilgili görüşlerini, “Katıldığım bu değişim programı bana hayatımda ilk defa bambaşka bir kültürden insan tanıma, hayata onun perspektifinden bakma olanağı sağladı. Hollanda’dan gelen arkadaşımla tanışmak birbirimizin hayatını, bakış açısını öğrenmek gerçekten bana çok fayda sağladı. Ayrıca bu seneki en eğlenceli anılarımı da bu değişim programı sayesinde hem Türk, hem de Hollandalı arkadaşlarımla gezerken kazandım. Bu program bence herkese fayda sağlayabilir ama zorlu yanları da var. Evinizde ağırladığınız yabancı misafire kısa zamanda olabildiğince fazla yer göstermeye çalışmak yorucu olabiliyor ve evinizde bir yabancı ile yaşamaya alışmak zaman alıyor. Bu zorluklara rağmen bu programı herkese tavsiye ediyorum.” şeklinde ifade etti.

Nazlı Güven (10B) de programla ilgili deneyimlerini şu şekilde ifade etti: “Bu değişim programının bir parçası olmak hepimiz için oldukça heyecan vericiydi. Hollanda’dan gelen öğrencilerin kültürel farklılıklara uyum sağlayıp, yeni şeyler denemeye açık olmaları geçirdiğimiz bu kısa sürede bizlere çok güzel deneyimler kazandırdı. Farklı kültürlere ve yaşam tarzlarına sahip insanların bir araya gelme fırsatı ve birbirimize güzel şeyler katabilme arzusu, kendimizi ifade edebilme becerimizi geliştirmemizi sağladı. Bu süreçte partnerlerimizle İngilizce konuşarak değişim programının amaçlarından birini de yerine getirmiş olduk. Ana dilimiz aynı olmayan insanlarla yeri geldi ciddi konular konuştuk, yeri geldi şakalar yaptık ve bu da yeni arkadaşlıklara kapı açtı. Gezi sırasında ve sonrasında serbest zamanlarda çok güzel anılar biriktirdik. Sonuç olarak kültür alışverişi ve dil pratiği yapmakla beraber unutulmayacak anlar yaşadık.”