Murat Meriç’le Müzikli Türkiye Tarihi Söyleşisi

2444

Her iki yerleşkemizden lise IB sınıfı öğrencilerimiz, 11 Haziran Perşembe günü 20. Yüzyılda Türkiye ders müfredatı ve kazanımları bağlamında Murat Meriç’le buluştu. Online gerçekleşen söyleşide Meriç, Türkiye’de farklı dönemlerde yürütülen müzik politikalarındaki değişimin yanı sıra, Türkiye tarihi boyunca önemli dönem ve kırılma noktalarının müziğe yansımalarını şarkılardan örnekler dinleterek anlattı.

Meriç, sunumuna 1920 ve 1930’larda klasik müzik kültürü oluşturma girişimi olarak Türk Beşleri’nin yanı sıra kanto ve marşların gelişimini ve işlevini açıklayıp “Alfabe Marşı”nı dinleterek başladı. Batı müziğinin Türkiye’de yaygınlaştığı dönem olarak 1950’ler, Türkiye tarihindeki önemli bir dönüşümü ifade eden bu dönemde müzikteki eğilimleri açıklayarak devam etti.  Marshall yardımlarının, “Türkiye’yi küçük Amerika haline getirme” isteğinin işaret ettiği ABD – Türkiye dostluğunun sembolü olarak dönemin Tarkan’ı diyebileceğimiz tangocu Celal İnce’nin Dostluk Plağı çıkardığını belirtti ve Amerika’ya övgüler içeren şarkıyı dinletti. 1960’larda değişen dünya ve Türkiye konjonktürünü anlatarak bu sefer toplumda yükselen Amerikan karşıtlığının üretilen müziklere nasıl yansıdığını örneklerle gösterdi. Aynı şekilde 1960’lar, 1970’ler ve 1980’ler Türkiye’sini birçok şarkıyla görünür kıldı.

Bir saat boyunca hem akıcı anlatımı, hem dinlettiği müzikler sayesinde bilgilendirici ve keyifli bir atmosfer kuran Meriç, sunumun sonrasında öğrencilerimizin sorularını da yanıtladı.

 

Murat Meriç Kimdir?

Ankara’da kimya mühendisliği eğitimi alırken, dinlediği müziğin tarihine merak saldı ve oradan ilerledi. Kendini bildi bileli plak topluyor; okuyor, dinliyor, dinlediklerini yazıyor, sevdiklerini çalıyor.

1996’da Müzük adlı dergiyi çıkartan ekipte, sonrasında Roll dergisi ekibinde yer aldı.

Mürekkep, Birikim, Milliyet Sanat, Virgül, Bant gibi dergilerde yazıları yayınlandı.

Yeni Binyıl, Radikal ve BirGün gibi gazetelerde yazıları yayınlandı. Ankara’da Radyo Arkadaş’ın kuruluşuna katıldı ve pek çok radyoda programlar yaptı.

Açık Radyo’da, hafta içi her sabah Şarkılarla Memleket Tarihi adlı programı yaptı, şu anda her Salı akşamı Harici Bellek- Şarkılarla Dünya Tarihi adlı programı hazırlıyor ve sunuyor. Açık Radyo’nun internet sitesinden programlarının kayıtlarını dinleyebilirsiniz.

Pek çok televizyon programının danışmanlığını yaptı, metnini yazdı. 2002- 2003 yıllarında hazırlayarak sunduğu Kırkbeşlik adlı televizyon programı TRT’de yayımlandı.

Pek çok albüme yazar ve danışman olarak katkıda bulundu.

2006’da Pop Dedik / Türkçe Sözlü Hafif Batı Müziği adlı kitabı İletişim Yayınlarından, 2016’da 100 Şarkıda Memleket Tarihi adlı kitabı Ağaçkakan Yayınlarından, 2019’da Hayat Dudaklarda Mey / Memleketin Anason Kokan Şarkıları adlı kitabı Overteam Yayınlarından çıktı.

Üniversitelerde ve kültür merkezlerinde müzik tarihi üzerine seminerler verdi, veriyor. Düzenli olarak Gazete Duvar, Vatan Kitap ve Kafa’da yazıyor.