Her iki yerleşkemizden lise MUN (Model United Nations) Kulübü öğrencilerimiz, 12 – 15 Nisan tarihleri arasında “Katalizör Olarak Krizler: Bilgi Çağında Sıkıntıları Yönetmek” temalı çevrim içi RCIMUN’22 konferansında Azerbaycan ülkesinin delegeliğini yaptı. Öğrencilerimiz Silahsızlanma, İnsan Hakları, Yasal ve Siyasi komitelerde sorunlara çözümler ürettiler.
Robert Kolejin düzenlediği konferansta çeşitli ülkelerden öğrencilerle buluşan öğrencilerimiz, Birleşmiş Milletler’in simülasyon yoluyla öğrenildiği, dünya sorunlarının ele alındığı bu MUN konferansı öncesinde takım kaptanları önderliğinde birçok toplantı yaparak temsil edilecek ülkeyi araştırarak ülke raporunu hazırladılar. Daha sonra konferans süresince tartışılacak olan gündem maddelerini araştırarak sorun tespiti ve çözüm önerileri üzerine çalışmalar yaptılar. Komite oturum başkanları tarafından hazırlanmış raporları incelediler. Bu çalışmalar sonucunda öğrencilerimiz yasa tasarı taslaklarını oluşturmaya başladılar.
Konferans süresince öğrencilerimiz kulis çalışmalarını tamamlayarak hazırlamış oldukları yasa tasarı taslaklarını diğer katılımcılarla paylaşarak daha gerçekçi ve uygulanabilir çözümler araştırdılar. Gerekli oy çokluğunu sağlayan öğrenciler tasarı taslaklarını onay kurulundan geçirdikten sonra komitelerinde tasarı başkanlığı yaptılar. Uzun ve hararetli tartışmalar ve kürsü konuşmaları yaparak tasarılarını savunmaya çalışan öğrencilerimiz, oldukça başarılı bir takım çalışması da sergileyerek tasarılarını komite oylamasından geçirmeye çalıştılar.
Genel Kurul Komiteleri ve Tasarı Başkanları
Genel Kurul komitelerinde yer alan öğrencilerimiz, belirlenen gündem maddeleri üzerine yapmış oldukları çalışmaları komite içinde paylaştılar ve çözüm önerilerine katkıda bulundular.
Üç öğrencimiz hazırlamış oldukları yasa tasarı taslaklarını geliştirerek komitelerinden yeterli imza toplamayı ve tasarı başkanı olmayı başarmış ve yasa tasarılarını tartışmaya açmaya hak kazandılar.
Siyasi Komite:
Bilge Yüce (9H – Levent) “Uzayın barışçıl kullanımlarında uluslararası iş birliğini teşvik etmek”
Yasal Komite:
Oya Ok (9G – Levent) “Doğu Akdeniz’de enerji politikalarının yerel ve uluslararası egemenlik haklarına uygun olarak yeniden şekillendirilmesi”
İnsan Hakları Komitesi:
Ekin Raşa (9E – Tepeören) “Afganistan’da kadına yönelik şiddetin ve baskının ortadan kaldırılması”
RCIMUN’22 Konferansı’nın Ardından…
Bu yıl aramıza katılan ve RCIMUN’22 konferansında ilk deneyimlerini başarıyla yerine getiren MUN Kulübü öğrencilerimiz konferansla ilgili izlenimlerini şu şekilde aktardı:
Oya Ok (9G – Levent): “Daha önce hiç MUN deneyimim olmadığından RCIMUN’22 benim için ilkleri yaşadığım bir konferanstı. MUN’un ne olduğunu ve çevremdeki kişilerin deneyimlerini dinlemiş ve biraz bilgi edinmiş olmama rağmen, hiç gitmemiş olmakla beraber hissettiğim bir stres ve merak durumu vardı başlarda ve devamlı bir şekilde kendimi sorguluyordum. Konferans öncesinde yoğun bir hazırlık süreci yaşadık ve çok çalıştım. İlk komite toplantısına girdiğimde tedirginliklerim azaldı. Öncesinde çok çalıştığımız ve iyi hazırlanmış olduğumuz için komite içinde aktif bir şekilde yer alabilmiştim, hazırladığım çözüm önerileri tasarım çoğu kişi tarafından beğenilmiş, desteklenmiş ve komitemde oy çoğunluğuyla kabul edilmişti. Yasa tasarımın komitede kabul gören az kağıtlardan biri olmasının verdiği bir mutluluk ve gurur da vardı hissettiğim duygular arasında. Ayrıca bana verilen ‘büyükelçi’ görevi de sahip olduğum sorumlulukları artırıyordu. Sadece kendi komitemi değil diğer komiteleri de yakından takip etmem lazımdı, böylece arkadaşlarımla beraber temsil ettiğimiz ülkemiz için en iyi olan kararları alabildik. Konferans çevrimiçi olmasına rağmen bir sürü arkadaş edindim ve unutulmaz anılara sahip oldum. Hazırlık ve konferans sürecinde bana yardımcı olan kulüp öğretmenlerime ve danışman arkadaşlarıma, özellikle Defne ve Ege’ye çok teşekkür ederim. Onların yardımları sayesinde çok güzel bir konferans süreci geçirdim ve benim için çok özel bir deneyim oldu. Bu süreçte benimle birlikte konferansa katılan Bilge ve Ekin’le de çok gurur duyuyorum, birlikte daha bir sürü konferansa katılırız umarım.”
Bilge Yüce (9H – Levent): “MUN kariyerimin başlangıç konferansı RCIMUN’22 olduğu için çok şanslıyım. Bu konferans ufkumu çok açtı. Yeni insanlarla tanıştım, arkadaşlıklar kurdum, eski arkadaşlarımla tekrar konuşmaya başladım. Komitem çok cana yakın bir komiteydi. Molalarda olabildiğince herkes birbiriyle konuşmaya çalıştı. Ben politik komitede delegelik yaptım, konuştuğumuz sorunlar da başta pek bildiğim konular değildi, bu beni hem korkuttu hem de mutlu etti. Farklı konularla ilgili birçok yeni şey öğrendim ve bunların hayatım boyunca kullanacağım bilgiler olduğundan eminim. Konferans süreci evet çok verimli geçti fakat kulüp arkadaşlarım ve öğretmenlerim olmasa gerçekleşemeyecek bir konferanstı. Yardım istediğim her öğretmen bana hep ‘tabii ki yardım ederim’ şeklinde cevap verdi ne kadar yardımcı olabileceklerse oldular. Bize yardım eden, ne zaman arasak anında açan ve yazsak anında cevap veren danışman arkadaşlarımız Defne ve Ege olmasaydı bu konferansı bu kadar verimli geçiremezdim. RCIMUN’22 konferansına birlikte katıldığımız arkadaşlarımla tüm konferans süresince konuştuk, birbirimize sürekli destek olduk ve çok güzel bir arkadaşlığın başlangıcını attık. Konferansa benimle katılan Oya ve Ekin ile çok gurur duyuyor ve birlikte çok daha fazla konferans katılmayı umut ediyorum.”
Ekin Raşa (9E – Tepeören), “RCIMUN’22 ilk gerçek MUN deneyimim oldu. Konferanstan önceki hazırlanma süreci benim için oldukça yoğun geçti. Konferans öncesinde tamamlamam gereken araştırma raporları ve geliştirmem gereken çözüm önerileri beni biraz zorladı. Ama yine de kulüp öğretmenlerimin ve danışman arkadaşlarım Ege ve Defne sayesinde bu zorlu süreci tamamladım ve konferansa hazırlıklı gittim. Korkularımın aksine konferans beklediğim gibi zor gelmedi, ilk deneyimim olduğu için ilk gün oldukça tedirgindin mi ama konferans öncesi yaptığımız çalışmalar sayesinde oldukça iyi geçtiğini söyleyebilirim. Kesinlikle daha zorlayıcı olacağını düşünüyordum ama ikinci ve daha sonraki günlerde oldukça rahatlamıştım ve kendime güvenim arttı. Ayrıca konferans öncesinden sonrasına kadar yanımızda olan kulüp öğretmenlerime, her sorumuza cevap veren, her zaman yanımızda olan danışman arkadaşlarım Ege ve Defne’ye çok teşekkür ederim. Takım arkadaşlarımla çok uyumlu çalıştık ve iyi bir ekip olduk. Onlar ile birlikte çalışmaktan ve bu etkinlikte beraber yer almaktan gurur duydum. Konferansta süresince zaman zaman zorlandığımı hissetsem de benim için unutulmaz ve çok verimli bir deneyim oldu. Kendime çok şey kattığıma inanıyorum. RCIMUN’22 ye katılabildiğim, hem akademik hem de sosyal açıdan kendimi bu kadar çok geliştirebildiğim bir platformda yer aldığım için kendimi çok şanslı hissediyorum.”
RCIMUN’22 Komiteler ve Gündem Maddeleri:
Silahsızlanma Komitesi:
- Güney Çin Denizi’ni silahsızlandırmak için önlemler almak
- Nükleer silah stoklarında şeffaflığın sağlanması ve sürdürülmesi
- Otonom savaş ve silahlı insansız hava araçlarının kullanımı için uluslararası bir çerçeve geliştirmek
Siyasi Komite:
- Aşırıcı siyasi grupların ortaya çıkışını ve Avrupa’daki etkilerini değerlendirmek
- Uzayın barışçıl kullanımlarında uluslararası iş birliğini teşvik etmek
- Antarktika bölgesindeki uluslararası talepler ve toprak anlaşmazlıkları sorununu ele almak
Yasal Komite:
- Doğu Akdeniz’de enerji politikalarının yerel ve uluslararası egemenlik haklarına uygun olarak yeniden şekillendirilmesi
- Evrensel yargı yetkisini ilan etmeye yönelik uluslararası bir yasal çerçevenin uygulanması
- Sosyal medya platformlarının veri gizliliği ve siyasi eğilimler açısından eylemlerinin denetimine yönelik yasal çerçevenin geliştirilmesi
İnsan Hakları Komitesi:
- Hükümet tarafından uygulanan sosyal medya kısıtlamaları sorununu ele almak
- Afganistan’da kadına yönelik şiddetin ve baskının ortadan kaldırılması
- Afetlerde yerinden edilme için koruyucu ve önleyici tedbirlerle iklim mültecilerinin durumuyla mücadele etmek