Öğrencilerimiz FAMUN’25 Konferansı’nda Terakki’yi Başarıyla Temsil Etti

327

Levent Yerleşkesi Lise MUN (Model United Nations) Kulübümüzden 19 öğrenci, 5-9 Şubat tarihleri arasında Farel Academy ev sahipliğinde Hollanda’nın Amersfoort şehrinde gerçekleşen FAMUN’25 konferansına katıldı.

Teması “Farklı Dünyaları Buluşturmak” olan konferansta, STMUN (Şişli Terakki Model United Nations) 19 öğrenci ile Kenya, Nepal, Panama, Güney Kore, Fransa, Birleşik Krallık, Hollanda, Somali, Myanmar, Rusya, Finlandiya, Hindistan, Güney Afrika, Estonya ve Bangladeş’i temsil etti.

On iki farklı komitede görev alan delegeler, dört gün boyunca oturum başkanlarının rehberliğinde önceden belirlenmiş ve ilan edilmiş gündem maddelerini tartıştı. Hazırlamış oldukları yasa tasarı taslaklarını sunmak ve komitelerinden onay almak için kulis çalışmaları yaparak birçok kürsü konuşması gerçekleştiren delegeler, yeterli oyu toplamaya çalıştı.

Öğrencilerimizin yer aldığı komiteler:

Afrika Birliği (AU) – Berin Ela Işık (10B)

Kriz Komitesi (CC) – Laman Heydarova (10F IB)

Avrupa Birliği  (EU) – Elif Mina Çankaya (10F IB)

Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik Komitesi (GA1) – Lal Sanem Kaya (10H IB)

Sosyal, İnsani ve Kültürel Komite (GA3) – Rüzgar Beyazıt Atalay (Fen 9)

Hukuk Komitesi (GA6) – Deniz Yavuz (10E)

Tarihi Konsey (HC) – Nisan Güllü (9G PreIB) – Kerem Gültekin (10A)

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (SC) – İlker Rüzgar Akad (Fen 9)  – Deniz Kongar (9H PreIB)

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) – Esma Defne Kıdık (9F PreIB) – Derin Çağlı (9G PreIB) – Ada Özdeniz (11I IB)

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi (UNHRC) – Ada Yılmaz (9F PreIB) – Barış Kuzey Yılmaz (11I IB)

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) – Efe Mert (Fen 10) – Alp Kaan Mamak (10E)

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) – Yasemin Akyıldız (9H PreIB) – Asel Denkdemir (Fen 9)

STMUN kulüp öğrencilerimiz, FAMUN’25 Konferansı boyunca üst düzey diplomatik becerilerini sergileyerek, uluslararası arenada etkin bir temsil sağladı. Delegelerimiz, küresel sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirirken aynı zamanda kritik düşünme, müzakere ve politika oluşturma konularında kendilerini kanıtlama fırsatı yakaladı.

Terakkililer diplomatik becerileri ile öne çıktı

Konferans süresince gösterdikleri üstün performanslarıyla dikkat çeken öğrencilerimizden Nisan Güllü (9G PreIB)  ve Deniz Kongar (9H PreIB) etkili müzakere becerileri ve diplomatik başarıları nedeniyle Honorable Mention (Mansiyon)” ödülüne layık görüldü. Ayrıca, Barış Kuzey Yılmaz’ın (11I IB) sunduğu yasa tasarısı komitesinde oy çokluğuyla kabul edildi. Bunun yanı sıra, Deniz Kongar’ın (9H PreIB) önerdiği iki çözüm önerisi komite tarafından onaylanırken, Nisan Güllü’nün (9G PreIB) bir öneri ve üç direktifi de başarıyla kabul edildi. Bu başarılar, öğrencilerimizin analitik düşünme ve çözüm odaklı diplomasi becerilerini bir kez daha gözler önüne serdi.

FAMUN’25 Konferansı’nın ardından izlenimler

STMUN Kulübü öğrencilerimiz FAMUN’25 Konferansı ile ilgili izlenimlerini şu şekilde aktardı:

“2025 FAMUN konferansı, katıldığım ilk Model Birleşmiş Milletler (MUN) konferansıydı. İlk konferansım olarak böylesine büyük bir organizasyona katılma şansına sahip olmak beni çok sevindirdi ve benim için unutulmaz bir deneyim oldu. Konferansta Bangladeş’i temsil etmek, hiç bilgim olmayan bir ülke ve kültürü öğrenmeme vesile oldu. Ayrıca tartışılan konular hakkında araştırma yaparken, dünya politikası ve yaşanan olayların derinlikleri hakkında birçok bilgi edindim. Toplantılar samimi bir ortamda yapılıyordu. Bu da benim farklı ülkelerden gelmiş insanları daha iyi tanıma ve onların kültürlerini öğrenmeme yardımcı oldu. Bu konferansa katılmak benim için müthiş bir deneyimdi ve çok zevkliydi. Bir sonraki MUN toplantısını iple çekiyorum.”

Rüzgar Beyazıt Atalay (Fen 9)

 

“Amersfoort’da katıldığımız FAMUN konferansı şüphesiz katıldığım en güzel konferanstı. Secretary General’ların konferansa verdikleri emek daha açılış seremonisinden belli oluyordu. Historical Council’daydım ve bu benim için bir ilkti. Habsburg Austria delegesi olarak komitede ana bir rolüm vardı ve Otuz Yıl Savaşlarını üç gün içerisinde çözmeye çalıştık. İlk başta herkes iş birliği önerileri sunsa da ikinci gün savaşa girdik. Ordu yönetmek ve savaş stratejileri geliştirmek çok eğlenceliydi. Son gün ateşkes kararı aldık ve toplu bir Resolution yazdık. Bir clause ve üç direktifim oy üstünlüğüyle geçti. Konferansın bu yılki ana sloganı “Where the world is ours”dı ve giriş seremonisinde konuşmacılar konferansın başka bir amacının tüm dünyadan insanları bir araya getirmek ve  birlikte çalışmalarını sağlamak olduğunu söylemişti. Gerçekten de komitemde dünyanın çeşitli yerlerinden insanlar vardı ve birçoğuyla güzel arkadaşlıklar kurdum. Konferans, İngilizce becerilerimin yanı sıra özgüvenimi de geliştirdi. İlk günden sonra artık konuşma yazmadan rahat bir şekilde hazırlıksız sunumlar yaptım ve diğer delegelerin sorularına yanıt verdim. O kadar rahat ve güvenilir bir ortam vardı ki hiç gerilmedim. Kısacası benim için çok güzel bir deneyimdi. Umarım seneye tekrar gitme ve bu deneyimi tekrarlama şansım olur.”

Nisan Güllü (9G PreIB)

 

“Genel olarak Model Birleşmiş Milletler (MUN) konferansına katılmak, her zaman hem heyecan verici hem de mutluluk verici bir deneyim olmuştur. Bu konferans, diğer katıldığım konferanslar gibi hem güncel küresel meseleler üzerine yaptığımız münazaralarla hem de konferansta yaşadığımız çeşitli anılarla bizi heyecanlandırmayı başardı. Bu konferansta yer aldığım komite, çoğunlukla ilk kez katılan delegelerden oluşuyor olmasına rağmen, komitedeki herkesin gösterdiği çaba ve hırs bunu hiç hissettirmedi. Tüm delegeler büyük bir iş birliği içinde çalıştı. Sonunda ortaya koyduğumuz sonuçlara her bir delegenin farklı bir katkısı oldu. Komitedeki her birey, farklı bakış açıları ve analizlerle tartışmalara değer kattı. Bu çeşitlilik, tartışmaların kalitesini artırarak daha etkileyici bir deneyim yaşamamızı sağladı. Her bir delege, çözüm arayışlarında büyük bir özveri sergiledi. Ancak bu konferans sadece küresel sorunları tartıştığımız bir konferans değildi. Aynı zamanda bize yeni arkadaşlıklar kurmak için fırsatlar sundu. Farklı kültürler ve ülkelerden gelen delegeler ile beraber çalışırken hem birbirimizi hem de farklı kültürlerimizi ve ülkelerimizi tanıyarak güçlü arkadaşlıklar için temel atmış olduk. Sonuç olarak, bu konferans katıldığım diğer tüm MUN konferansları gibi son derece verimli geçti. Farklı perspektifleri ve fikirleri dinlemek, bizi geliştiren bir deneyim oldu. Aynı zamanda bu deneyimin, gelecekteki kariyerime ve akademik yolculuğuma büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.”

Asel Denkdemir (Fen 9)

 

“Bu konferans benim katıldığım ilk uluslararası konferanstı ve benim için çok değerli. Çok nazik ve yardımsever insanlarla dört gün geçirdim ve onlarla birlikte dünyanın dört yanında meydana gelen sorunlara çözüm aradık. Takım arkadaşlarımla gurur duyuyorum ve herkese çok teşekkür ediyorum. Beraber hem gülüp eğlenebileceğim hem de ciddi konuşmalar yapabileceğim kişilerle tanıştım ve bu insanlar konferansı benim için unutulmaz bir anı haline getirdi. Aynı zamanda bütün hocalarıma bunu bir hayalden çıkarıp bir hedefe çevirdiği için çok minnettarım. En yakın zamanda tekrar karşılaşmak dileğiyle.”

Deniz Kongar (9H PreIB)

 

“FAMUN beni kesinlikle hem sosyal olarak hem akademik olarak çok geliştirdi, özellikle farklı kültürlerden insanların toplanıp ortak bir sorunu çözmeye çalışması dünyada hem ne kadar farklı hem ne kadar benzer olduğumuzu bana tekrar hatırlattı. Tabii ki de chairler ve adminlerin de bolca yardımıyla bu süreç daha eğlenceli ve kolay geçti. Aynı zamanda FAMUN vesilesiyle yeni bir ülkeyi tanımış olmak beni çok heyecanlandırdı. FAMUN’u diğer konferanslardan ayıran bence eğlence-görev dengesiydi. İşlerimizi hiç aksatmadan hep zamanında bitirdik ve sonunda her zaman komitede eğlendik. Umarım FAMUN başka öğrenciler için de aydınlatıcı bir süreç olur.”

Yasemin Akyıldız (9H PreIB)