Öğrencilerimiz “Kanatlanmış Kadınlar Sempozyumu”ndaydı

97

Tepeören Yerleşkesi 11. sınıf öğrencilerimiz, 14 Mart Cuma günü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüz ile Sosyal Bilimler-Felsefe Bölümümüzün iş birliği ile düzenlenen “Kanatlanmış Kadınlar Sempozyumu”na katıldı.

Konferans Salonu’nda gerçekleşen sempozyumu, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Tuğçe Kongur ve Sosyal Bilimler Bölümü Felsefe öğretmeni Iraz Yaşar 11. sınıf öğrencilerimiz ile beraber yürüttü.

Duru Kopan’ın (11IBD) moderatörlüğündeki sempozyum ile zamanın perdesiyle gölgelenmiş çalışmaları ve unutulmuş kadın yazarları gün yüzüne çıkararak okul toplumunda konu ile ilgili farkındalık yaratmak amaçlandı. Bu bağlamda rehber öğretmenler önderliğinde öğrencilerimiz, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan süreçte gölgede kalmış kadın yazar ve şairler üzerine kapsamlı bir araştırma yaptı. Araştırma bulgularına dair sonuçlar okul toplumuna açık bir “Fikir Duvarı” oluşturularak sergilendi.

Kadın edebiyatçılara dair farkındalığı artırmak ve onları tanıtmak amacıyla Google Form üzerinden geniş katılımlı bir soru-cevap etkinliği düzenlendi. Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve idarecilerimiz bu etkinliğe dahil edilerek konuya dair etkileşimli bilgi alışverişi sağlandı.

Öğrencilerin oluşturdukları “Görünmez Değil, Öncüyüz!” sloganıyla bilgilendirici broşürler hazırlandı ve bu broşürlerin okul toplumunda paylaşımı sağlandı. Ayrıca, “Terakki’de…” başlığı altında öğrenciler, seçilen kadın sanatçıları canlandırarak onların yaşamlarını ve eserlerini okul topluluğuna tanıttı. Bu süreci desteklemek amacıyla öğrencilerimiz, sanatçıları tanıtan kapsamlı bir sunum da hazırladı.

Tüm çalışmalar, Özyeğin Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yapan Dr. Senem Timuroğlu‘nun “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Kadın Hareketi Tarihi” başlıklı konuşması ile tamamlandı.

Dr. Senem Timuroğlu konuşmasında; “Fatma Aliye Topuz yazdığı eserler ve kurduğu yardım cemiyeti ile bu mücadelede bir yol izlemiş iken

Nezihe Muhiddin yazdığı yazılar haricinde kadınların siyasal anlamda da toplumda yer alması için çalışmalarda bulunmuştur. Sizce bu mücadelede izledikleri farklı yolların kadın hakları ve eşitlik üzerindeki etkisi nedir? Kadınların eğitim görmesinin mücadele için katkısı ve önemi nedir?” sorularına yanıtlar aradı.

Yapılan bu disiplinler arası çalışmayla öğrencilerimiz, kadın edebiyatçılara dair farkındalıklarını artırdı ve geçmişten günümüze uzanan kadın hareketleri hakkında bilgi sahibi oldu.