Her iki yerleşkemizden ilkokul 3. sınıf öğrencilerimiz, stop motion animasyon derslerinde isimlerini, kişisel ve fiziksel özelliklerini model hamurlarına yansıtarak kendi karakterlerini yarattılar.
2007 yılından bu yana ilkokul öğrencilerimiz, Stop Motion Atölyemizde kuklalar tasarlayıp canlandırıyor, stop motion animasyonlar oluşturuyor. Çalışmalarında “çocuk hakları,” “hayvan hakları”, “çevre” ve “farklılıklara saygı” konularını ele alıyor ve senaryosundan üç boyutlu karakterlerine, seslendirmesine kadar her aşamasını üstleniyor.
Bu sene de animasyon tekniğine giriş yapan ve ilk animasyon deneyimlerini yaşayan 3. sınıf öğrencilerimiz, PYP’nin “Kim Olduğumuz” temasındaki “İnsanlar, hedeflerini kişisel özelliklerinden ve sosyal çevreden etkilenerek belirler.’’ ana fikrinden yola çıkarak animasyon karakterleri oluşturma çalışmasını gerçekleştirdiler.
Yarattıkları karaktere uygun bir de slogan oluşturan öğrencilerimiz, “stopmotionstudio” programını kullanarak karakterlerini dijital platforma taşıdılar. Ardından, stop motion animasyon tekniğinin özelliklerini kullanarak karakterlerini hareketlendirdiler. Karakterlere uygun oluşturdukları sloganları yine aynı programla seslendirdiler.
Stop motion animasyon, fotoğraf makinesiyle kare kare çekilen fotoğraflarla oluşturulan bir animasyon tekniğidir. Önceden tasarlanmış ve kurgulanmış nesnelerin tek tek fotoğraflarının çekilmesi ve art arda yerleştirilip hızlıca izlendiğinde nesnelerin kendiliğinden hareket ediyormuş gibi görünmesi sonucu oluşturulur. Oluşturulan senaryoya göre dekor ve kuklalar tasarlanır. Karakterler için atölyemizde, model hamurlardan yapılan 3 boyutlu kuklalar kullanılır. Kamera hareketinin ve ışığın kontrollü kullanımıyla kurguya uygun biçimde objeler hareket ettirilir ve her hareketin fotoğrafı çekilir. Her 1 saniyelik animasyon görüntüsü için 6 – 12 kare fotoğraf çekilir. Bilgisayar ortamına aktarılan fotoğraflar özel montaj programlarıyla montajlanır seslendirme, müzik ve gerekli efektler eklenerek animasyon gerçekleştirilir.
Öğrencilerimizin model hamurlarının tamamını buradan görebilirsiniz.