Öğrencilerimiz Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ndeydi

1470

Her iki yerleşkemizden ortaokul 6. sınıf öğrencilerimiz, 30 Kasım – 5 Aralık tarihleri arasında Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde Kültür Bavulu Müze Eğitmeni – Arkeolog Yeliz Çetindağ Kuşan’la ile müze gezisi ve atölye çalışması için buluştu.

Kültürel mirası koruma bilinci kazanma ve müze gezme kültürü oluşmasına katkı sağlayan gezimizde öğrencilerimiz öncelikle, Yeliz Çetindağ Kuşan’dan hipodromda Tarihi Yarımadanın ve yaşadıkları kent İstanbul’un mitolojik kuruluş hikayesini keçe karakterler eşliğinde dinledi.

Ardından çalışma ekiplerine ayrılan öğrencilerimiz, iki bölüm olarak hazırlanan gezi kitapçığının ilk bölümündeki harita çalışması ile Hipodrom alanındaki kalıntıları fark ederek öğrendiler. İbrahim Paşa Sarayı incelemesiyle Osmanlı Devleti döneminin kent tarihindeki yerini tespit ettiler. Etnografya salonunda bulunan galerilerde 19. Yüzyıl İstanbul’unda günlük hayatın izlerini aradılar. Gezimizin bu bölümünde ise öğrencilerimiz İstanbul’un 2800 yıl öncesinden günümüze çok katmanlı yapısını fark ettiler.

Müze eğitimimizin ikinci bölümünde ise öğrencilerimiz, müzenin ana salonunda yer alan Türk İslam Devletleri eserlerini inceleyerek, Türk – İslam sanatının özelliklerini ilgili eserler üzerinden keşfettiler.

Gezimizin başlangıcında Yeliz Çetindağ Kuşan’ın kendilerine dağıttığı bardak altlığı materyali üzerindeki Selçuklulara özgü 12 kollu yıldız motifini farklı eserler üzerinde bulmaya çalışan öğrencilerimiz, müzede bulunan Diyarbakır Cizre Ulu Camii kapısı incelemesiyle kültürel mirasımızın ve bu mirasın korunmasının önemini fark ettiler. Kültürel mirası korumak, kollamak ve tanıtmak ile ilgili kendilerine düşen sorumlulukları tartıştılar. Selçuklu eserlerinin incelendiği galeride gerçekleştirdikleri istasyon çalışması ile seçtikleri eser hakkında hazırladıkları sunumu arkadaşları ile paylaşarak işbirlikli öğrenme imkânı yakaladılar.

Öğrencilerimiz, kültürel mirasımızın önemini, korunmasını ve tanıtılması için kendilerine düşen sorumluluğu hatırlatan ‘Kültür Elçisi’ sertifikalarıyla müzeden ayrıldılar.

Etkinlikte müzede birlikte çalışmayı deneyimleyerek gezi ve atölye çalışmalarına aktif katılım sağladılar, araştırma, inceleme ve kültürel mirasa duyarlılık becerilerini geliştirdiler.

Gezi sonrası yapılan değerlendirmede öğrencilerimiz deneyimlerini şöyle ifade ettiler:

“Müze gezisi genel olarak güzel geçti. Müzenin içi çok güzeldi. Etkinlikler için biraz daha fazla zaman olsaydı diye düşündüm. Temiz hava ve tarih kokusu çok iyi geldi. Gezi sayesinde tarihe doyduk. Bir sonraki geziyi sabırsızlıkla bekliyorum.” Elif Beren Ünsal (Tepeören 6B)

“Ben Türk-İslam Eserleri Müzesini çok beğendim. Çok değişik eserler vardı. Hep istediğim şey, böyle gezilere gitmekti. Yeni şeyler öğrenmeyi çok seviyorum. Orada çektiğim fotoğraflarla fotoğraf yarışmasına katılmak istiyorum. Bu gezi bana çok şey kattı. Ayrıca derste öğrendiklerimizi pekiştirmek için çok güzel bir çalışma olmuş. Bu geziyi organize eden okuluma çok teşekkür etmek isterim.” Beren Ünal (Levent 6H)

“Müzeye giriş heyecanımı anlatamam. Birçok eser gördük. Kapı tokmaklarından biri kaçırılmış olan Cizre Ulu Camii kapısının hikayesi ve bize hediye edilen motifi eserlerin üzerinde görmek en çok ilgimi çeken şey oldu. Müzeye tekrar gitmek istiyorum. Geçmişin bütün havasını müzeye taşıyan eserler benim için çok büyüleyiciydi. Kitapçıktaki sorular da geziyi daha heyecan verici yaptı. Bütün bunların içinde en çok halıların sergilendiği kısımları sevdim. Halılar bizim halımıza benziyordu.” İnci Kefeli (Levent 6A)

“Gezi çok güzeldi. Uzun zaman sonra bu duyguyu yaşamak benim çok hoşuma gitti. Türkiye’nin en güzel müzelerinden biriydi bence. Müze dışında meydan da çok etkileyiciydi. Sanki eski yılları (yüzyıllar öncesini) orada yaşadım. Sonuç olarak bu geziyi düzenleyen öğretmenlerimin hepsine çok teşekkür ederim.” Ali Rüzgar Duru(Tepeören 6C)

“Ben müzede beklediğimden daha çok bilgi buldum. Bu gezi beni kesinlikle kültürel olarak çok geliştirdi. Aynı zamanda müzedeki eserleri grup arkadaşlarımla birlikte anlatmak ve müzeyi arkadaşlarımla gezmek geziyi daha eğlenceli hale getirdi.” Nil Aktürk (Levent 6F)