Öğrencilerimiz Yazar İdil Bilgin’le İz Peşindeydi

1113

Her iki yerleşkemizde ortaokul 5. sınıf öğrencilerimiz, 13 Aralık Salı günü yazar ve eğitmen İdil Bilgin’le ‘Kültürel Miras’ konulu çevrimiçi söyleşide bir araya geldi.

Sosyal Bilgiler Dersi ‘Kültür ve Miras’ ünitesi kapsamında resim, heykel gibi sanat eserlerinin nesiller boyu özelliklerini kaybetmeyecek şekilde korunması ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen söyleşi öncesinde öğrencilerimiz, yazar İdil Bilgin’in kitabını okuyup kitap içinde yer alan etkinlikleri gerçekleştirdi. ‘Kültürel Miras’ kavramına derslerde yer verilerek öğrencilerin farklı çalışma ve etkinlikler üzerinden kültürel mirasın hassasiyetinin farkına vardılar.

Derslerinde kitabın kritiğini yapan öğrencilerimiz İdil Bilgin’in kendileri için web 2.0 araçlarıyla hazırlamış olduğu kültürel mirasa yönelik kavramlara yer verilen etkinliklerde yer aldılar. Bilgin’in tavsiye ve yönlendirmeleriyle sınıf ortamında bazı deneyler yaptılar. Nem, gün ışığı ve hava kirliliğinin kültürel miras öğelerini, maddi unsurların tarihi yapı ve nesneleri nasıl etkileyebileceğini gözlemlediler.

Öğrencilerimiz, sınıf ortamında gerçekleştirilen etkinliklerin tamamlanmasının ardından Bilgin’le söyleşti.  5C sınıfı öğrencimiz Maya Yelaldı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Bilgin, kültürel mirası ‘Değerlilik, Hassasiyet ve Sorumluluk’ kavramları çerçevesinde ele alarak; hem kültürel mirasın neden değerli ve hassas olduğunu  hem de dünya vatandaşı olarak her bireyin üzerine düşen sorumlulukların neler olduğunu vurguladı. ‘Kültürel Mirasın Doktorları’ olarak tanıttığı konservatörler ile konservasyon uygulamalarının örneklerine videolar üzerinden yer vererek öğrencilerimizin kültürel mirasın korunması için çalışmalar yapan bu meslek grubu hakkında da bilgi edinmesine katkıda bulundu. Bilgin ‘Kültürel Miras neden değerlidir?’ sorusunu interaktif çalışmalarla öğrencilerimizin yanıtlamasını sağladı. Böylece öğrencilerimizin de söyleşiye aktif katılımını sağlayarak, düşünme becerilerini, kültürel mirasa duyarlılıklarını desteklemiş oldu. Söyleşi, Bilgin’in öğrencilerimizin sorularını yanıtladıktan sonra sona erdi.

Söyleşi sonrası yapılan değerlendirmede öğrencilerimiz deneyimlerini şöyle ifade etti:

“Konya’da İz Peşinde isimli kitabı okumak çok eğlenceli ve keyifliydi. Bence seri şeklinde devam etmesi gerekiyor. Söyleşi de bir o kadar keyifliydi.” İlkim Altın (Levent 5C)

“Söyleşide yazar kültürel varlığın öneminden bahsetti. Bence biz çocuklara bu önemli mirasımızı anlatmak için kitap yazmış olması harika. Ben de hem kitabı okuyarak, hem söyleşide anlatılanları dinleyip, oyunları oynayarak bu konu hakkında bilgi sahibi oldum.” Elif Evni Levent (5F)

“Konya’da İz Peşinde kitabı çok eğlenceli hem de çok öğreticiydi. Fener, puzzle, canavar bulma, kelime avı kitabı eğlenceli hale getirmişti. Ayrıca puzzle ve bulmacalar zeka geliştiriyor. Açıkçası yaptığım en eğlenceli ödevdi. Bir de konservasyon gibi yeni kelimeler öğrendim. Herkese bu kitabı ve atölyesini öneriyorum.” Lara Bade Öztürk  (Tepeören 5A)

“Konya’da İz Peşinde kitabı çok ilgi çekiciydi. Kitabın içindeki oyunlar kitabın etkili olmasını sağladı. Bulmacaları çözüp “Medüz”ü bulmak, şifreleri çözmek ve efsanelerini öğrenmek çok güzeldi.”  Deniz Ela Abul (Tepeören 5A)