Öğrencilerimizin “Covid-19 Coğrafyası” Temalı Projelerine Ödüller

1796

Her iki yerleşkemizden ortaokul 5. sınıf öğrencilerimiz, 22 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşen İstanbul İli Ortaokullar arası 8. Sosyal Bilimler Projesi “Covid – 19 Coğrafyası” temalı yarışmaya katıldı. Dokuz okulun yer aldığı yarışmada Levent Yerleşkemizden öğrencilerimiz ikincilik ödülü, Tepeören Yerleşkemizden öğrencilerimiz Mansiyon ödülü aldı.

Öğrencilerimiz, FMV Ayazağa Işık Ortaokulunun düzenlediği bu yarışmaya Ortaokul Sosyal Bilimler Bölümü öğretmenlerimizin rehberliğinde katıldılar. Levent Yerleşkemizden öğrencilerimiz Ecrin Körpe (5B), Lidya Şahinoğlu (5B), Ayşe Naz Eriş (5C) “Covid-19 ve Çevre Sorunları” konulu araştırmalarını altı ana başlık altında sundular. Birinci bölümde Covid-19’un ortaya çıkışı ve yayılışı ile ilgili bilgi verdiler. İkinci bölümde korona virüse karşı alınabilecek önlemleri anlattılar. Üçüncü bölümde virüse karşı alınan önlemlerin üretime yansımasını değerlendirdiler. Dördüncü bölümde artan üretim faaliyetlerinde kullanılan doğal kaynakları belirttiler. Beşinci bölümde salgına karşı alınan önlemlerin çevre sorunlarına etkisi üzerinde durdular. Altıncı bölümde sonuca yer vererek insanların doğal kaynakların kullanımı ve çevre konusunda bilinçlendirilmesinin çevre kirliliğini azaltmaya yardımcı olacağını belirttiler. Öğrencilerimiz bilinçlendirme ve farkındalık yaratmak için anket hazırlayıp araştırma raporu yazdılar, kamu spotu hazırladılar ve afiş tasarladılar.

Tepeören Yerleşkemizden öğrencilerimiz Tuna Yamaner (5A), Egemen Ertan (5B), Zeynep Ada Koçyiğit (5C) “Mesleklere Covid-19 Bulaşırsa…” konulu araştırmalarını sundular. Öğrencilerimiz araştırmalarında, Covid-19 salgınının yaşandığı süreç içerisinde farklı meslek grupları üzerindeki etkilerini tespit ettiler, bu mesleklerin yeni normalleşme sürecini nasıl sürdürdüklerini öğrendiler ve salgının bu mesleklerin geleceğini nasıl etkilediğini değerlendirdiler. Anket hazırlayıp, analizini yaptılar. Öğrencilerimiz, Covid-19 sürecinde mesleklerin hızlı bir değişim içine girdiğini, uzaktan/evden çalışma, zamandan tasarruf etmek, mesleklerin teknolojiye hızlı uyum sağlaması, yeni gelişmelerin takip edilmesi ve mesai saatlerinin esnek olmasını Covid-19 sürecinin meslekler üzerine olumlu etkisi olduğunu vurguladılar. Mesleklerin salgın döneminde ekonomik açıdan olumsuz etkilendiğini, sosyalleşememenin ve bunun psikolojilerindeki etkilerinin mesleklerine karşı motivasyonlarını olumsuz etkilediğini belirttiler. Online çalışmanın etkisinin yüz yüze gibi etkili olmadığının ve iletişim sorunlarının yaşandığını, bu durumdan dolayı mesleklerin olumsuz etkilendiğini, evden çalışma süreçlerinin iş yoğunluğunda ciddi bir artışa sebep olduğunu, kaygı, stres, korkunun da bu dönemde meslekleri olumsuz etkileyen psikolojik etkenler olduğunu ifade ettiler. Öğrencilerimiz afiş tasarlayıp çizdiler. Anket analizinden ön plana çıkan verilerden infografik çalışması hazırladılar ve araştırma raporu yazdılar.