Öğretmenin değişen rolü Terakki ELT 2015 Konferansında Tartışıldı

2291

TELT (Terakki English Language Teaching) Forum ve Kariyer Günü’nde Türkiye’den ve dünyadan 300 yabancı dil eğitmeni, 21 Şubat Cumartesi günü Levent Yerleşkemizde buluştu.

Yabancı Diller Koordinatorlüğümüzün organize ettiği “21. Yüzyıl öğretim ve öğrenme teknikleri ile öğrenen öğretmen” temalı konferansta, 20. yüzyıl yabancı dil öğretmenlerinin 21.yüzyıl öğretim süreci ile ilgili kariyer deneyimleri ve geleceğin eğitim ortamı için alınması gereken önlemler tartışıldı.

Eğitimde teknoloji kullanımı ve yabancı dil öğretimi konularında uzman, İngilizce öğretiminde ‘Straightforward, Inside Out’  gibi okullarda yaygın olarak kullanılan kitapların yazarı ve bu yıl ‘Translation and Own-Language Activities’ adlı kitabıyla ‘The Duke of Edinburgh English Language Book Awards’ ödül alan konuşmacı konuğumuz Philip Kerr, yabancı dil öğretiminin yabancı dil öğrenimi haline dönüşmesini anlattı.

Yabancı dil öğrenirken yazılım kullanımının, “kelime ve dil bilgisi” ile ilgili sınıfta ders anlatan bir öğretmenden çok daha hızlı ve etkili bir öğretim ortamı yarattığını söyleyen Kerr, aplikasyonların öğrencinin okuma hızına, seviyesine ve ilgisine yönelik farklılaştırılmış okuma ve dinleme çalışmaları sunduğunu, hatta öğrencinin hangi tür metinlerde daha fazla okuma süresi harcadığını görerek bu metinlerin öğrencinin ekranında daha çok gösterdiğini ifade etti.

Kerr ayrıca, öğrencinin bilgisayar başında bu programları kullanırken zamanını doğru motivasyonla yönlendirecek kişinin öğretmenler olacağını vurgulayarak, aplikasyonların bir noktadan sonra sıkıcı hale gelebileceğini ve bu noktada öğretmenlerin eğlence faktörünü sınıfa taşıması gerektiğini açıkladı.

Kerr, İspanya’da ve Türkiye’de ikinci dil olarak ortalama 1000 saatlik bir İngilizce eğitimi sonunda öğrencilerin genellikle orta seviyede İngilizce bilgisi ile mezun olması durumundan bahsetti. “Araştırmalar, birçok okulun derste sadece dil bilgisi çalışmalarının ve dil kurallarını öğretme çabasının neden olduğu yönünde. Oysa ki işin kuralı, öğretme kısmını yazılıma devretmek ve sınıf içinde daha çok interaktif etkinliğe yer vermek ve doğal konuşma ortamları yaratmak.” dedi.

Ayrıca etkinlikte, “21. yüzyılda eğitim ve okul hayatı nasıl olmalı? 20. yüzyılda doğmuş olan öğretmenler 21. yüzyıl eğitim-öğretim hayatına nasıl daha iyi adapte olabilirler?, Yabancı Dil eğitiminin dünyadaki ve Türkiye’deki durumu” üzerine yuvarlak masa toplantıları ve interaktif oturumlar gerçekleşti.

Sabancı Üniversitesi Yabancı Diller Koordinatörü Deniz Kurtoğlu Eken, “profesyonel gelişimin önemi”, “geri dönüş alma” ve “eleştirel düşünme becerileri’ konularında katılımcılarla  düşüncelerini paylaştı.

Etkinlik, 1980 yılından beri tiyatro gösterileri yapan aktör ve yazar David Gibson ve Luke Prodromou’nun tiyatro gösterisi ile son buldu.