Her iki yerleşkemizden lise öğrencilerimiz, 12 Ocak Çarşamba günü Startup Girişimci Zeynep Gabralı’yla “Girişimcilik ve Geleceğin İş Modelleri” konferansında buluştu.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimizin düzenlediği Online Kariyer Günleri kapsamında gönüllü lise öğrencilerimizle gerçekleşen konferansta Gabralı, konuşmasına girişimciliğin tanımından bahsederek başladı. Yeniyi ve bilinmeyeni yaratırken, topluma ve bireylere de faydalı hale getirmenin öneminden bahsetti.
Daha sonra Gabralı; pazarlama ve satışın nasıl eğlenceli olabileceğini ve seyahat edebilme imkânlarını nasıl yaratabileceğini düşünerek bir iş modeli geliştirdiğini, pandemi öncesinde son 4 senedir hem çalışıp hem dünyayı dolaştığını, bu iş modeliyle 40’a yakın ülkeyi görebilme fırsatını yakaladığını öğrencilerimizle paylaştı.
Girişimcilerin kendi aralarında da bölümlere ayrıldığını anlatan Gabralı, realiteye bakıldığında uygulamaya geçirmenin zor olduğu girişimler olan “Hayalci Girişimciler” ile standart hayatlarımızı değiştiren, kolaylaştıran girişimler olan “Gerçekçi Girişimciler”den söz etti. Türkiye’den globale açılan, alışveriş alışkanlıklarımızı değiştiren çeşitli gerçekçi girişimlere örnekler verirken, pandemi öncesi gelişip yine globale açılan oyun kategorisindeki diğer girişimlere de değindi.
Bu doğrultuda Gabralı, bir girişimin varlık sürdürebilmesinin, girişimin kendisiyle birlikte zamanlamasının da önemli olduğunu gösterdiğini dile getirdi ve bununla ilgili örneklere yer verdi.
Sosyal medya tercihlerinin yaşa göre değişim göstermesinden de bahsettikten sonra, pandemiyle birlikte çalışma modellerinde yaşanan değişimi ve bunun kalıcı hale gelmeye başladığını anlattı. Yeni çalışma modellerinin, değişen dünya ile birlikte yeni mesleklerin doğmasına da alan açtığını, geleceğin popüler mesleklerinde farklılaşmalar olduğunu, yeni meslekler eklenmeye başlandığını da söyledi. Ardından Gabralı, farklılaşan, geleceğin popüler mesleklerine eklenen yeni meslekler üzerine konuştu: Yazılım Geliştirme, Robotics, Veri Data Analizi, Akıllı Şehir Uzmanlığı, Finansal teknolojiler, İklim Mühendisliği, Akıllı Tarım, Blockchain -NFT (Non Fungible Token. “Değiştirilemeyen Token” ya da “Değişmesi mümkün olmayan para”), Metawerse-, Giyilebilir Teknoloji Tasarımcısı, Akıllı Bina Uzmanlığı, Dijital İçerik Uzmanlığı, Genetik Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Drone Pilotu.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimizin bu yıl gerçekleştireceği diğer Online Kariyer Günleri etkinlikleri “Vizyoner Konuşmacılar, “Üniversite Terakki’de: Tadımlık Dersler”, “Üniversite Tanıtım Programları: Koç Üniveristesi Anadolu Bursiyerlik Programı, Özyeğin Üniversitesi Fırsat Eşitliği Programı, İTÜ Sunny ve Apply BAU Tanıtımı”, “Meslek Gözlem Çalışmaları”, “Meslek Tanıtımları”, “Tercih Konferansı” .