Online Kariyer Günleri: İşletmeden Reklamcılığa

1192

Her iki yerleşkemizden lise öğrencilerimiz, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimizin 30 Mart Çarşamba günü düzenlediği Online Kariyer Günleri kapsamında Marka ve İletişim Danışmanı, Eğitimci Ahmet Akın’la “İşletmeden Reklamcılığa” konulu konferansta buluştu.

Akın sunumuna, aldığı lise ve üniversite eğitiminin iş yaşamına yansımalarını aktararak başladı. 1980 yılında Alman lisesinde başlayan eğitim yolculuğunun hayatında önemli bir yeri olduğunu, lise çağlarında edilen arkadaşlıkların, kurulan dostlukların oldukça önemli olduğunu ve daha kalıcı olduğunu düşündüğünü belirtti. Üniversitede başlayan arkadaşlıkların lise arkadaşlıkları yanında biraz zayıf kaldığını ama üniversitede kurulan ilişkilerin de bir çevre yarattığını aktardı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde İşletme bölümünde okuduktan sonra Türk Eğitim Vakfı bursuyla Amerika’ya giderek MBA yüksek lisansı yapan Akın, sunumuna interaktif bir şekilde devam etti. İngilizceyi herkesin çok iyi öğrenmesi gerektiği, İkinci yabancı dilin çok önemli olduğunu, İngilizceyi herkesin öğrenmesi ve çok iyi öğrenmesi gerektiğini, yeni bir dil öğrenmenin beyni aktive edip gelişimine yardımcı olduğunu anlattı. İkinci yabancı dil bilmenin yaşamda ne zaman nasıl bir fırsat çıkaracağının bilinmeyeceğini, bu sebeple ikinci bir dille öğrencilerimizin kendilerini desteklemesini önerdi.

Akın, sunumunu İşletme eğitimi ve bu eğitimin içeriğiyle sürdürerek, giderek değişen, dönüşen, yeni iş modellerinin başladığı yeni dünyanın iş olanaklarından söz etti. Start Up şirketlerde çalışmanın, işletme okumak isteyen öğrenciler için önemli bir staj imkanı olduğunu söyledi. Yeni dünyada neler olduğunu öğrenmek için teknoloji Start Up’larında çalışmalarını önerdi. Finans okumak isteyen öğrencilerin bir bankada, bir şirketin finans departmanında; İşletme okuyan öğrencilerin ilgilerine göre bir şirketin satış bölümünde, finansla bağlantılı bir departmanında,  pazarlamada,  iletişime, marka yaratmaya, tasarıma yakın bölümlerinde çalışabileceklerini dile getirdi. İlgi alanlarınızın ne olduğunu belirleyebilmek için staj yapmanın gerekliliğini vurguladı.

İşletme bölümünün esnekliği ve açıklığı olmasının birçok avantajından bahsetti. Bölümde alınan; pazarlama, insan kaynakları, strateji, finansman, satışla ilgili dersleri gördükten sonra bir şirkette nerede olmak istediğinize karar verip öyle ilerleyebileceklerini paylaştı. Mühendislik okuduktan sonra bir işletme yüksek lisansı yapıp eğitimler alarak bir şirketin işletme ile ilgili departmanında çalışabileceklerini belirtti.

Sunumunun son bölümünde ise Reklamcılığa ilişkin görüşlerini ifade etti. Reklamcı olmak için farklı bölümler okunabileceğine değindi. Bambaşka alanlardan reklamcılığa geçiş yapılabileceğini belirterek; Dil bölümlerini, Psikoloji ve Sosyoloji okumanın reklamcılığa yakınlaştırabileceğini paylaştı.

Yaratıcılığın, bugüne kadar düşünülmemiş şeylere eleştirel bakmayı gerektirdiğini; mevcut sistemle, yapıyı kırmak; yaratıcılığı önce bir şeyleri geliştirmek için bir fırsat olarak görmek sonra da yeni ve daha iyi olan bir şeyi ortaya çıkarmak şeklinde düşünmek gerektiğini anlattı.

Reklamcılığın iki boyutu olduğunu; bir tanesinin sokakta gördüğümüz açık hava reklamcılığı olduğunu ifade etti. New York’taki Times Square’ın iyi bir örnek olduğunu, bütün markaların sokakta ve görünür oluşundan söz ederek, görünür olmanın markaların oldukça önemsediğini ve dijital panolarda insanlarla ilişki kurduklarını paylaştı. Teknoloji ve yaratıcılığın birbirine eskiden daha uzakken artık çok daha yakın olduğunu, reklamcıların yakın zamanda farklı teknoloji ve yaratıcılık alanlarında çalışacaklarını paylaştı.

Akın, 2030 yılında hangi işi yapacağımızı bilemeyeceğimizi, araştırmaların %85 yeni işlerin doğduğunu gösterdiğini ifade etti. Gençlere, “Önemli olan şimdiden karar vermek değil, önemli olan kendi kişiliğiniz ve yetkinliğinizle doğru kulvarda bir iş bulabilmeniz.” diyerek sunumunu bitirdi.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimizin bu sene gerçekleştireceği diğer Online Kariyer Günü etkinlikleri; “Üniversite Tanıtım Programlar”, “Meslek Gözlem Çalışmaları”,  “Meslek Tanıtımları” ve “Tercih Konferansı”.