Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimiz, öğrencilerimizin üniversite ve meslek seçimlerinde doğru karar verebilmelerine yardımcı olmak için tüm seneye yayarak gerçekleştirdiği Kariyer Günleri etkinliklerine çevrim içi platformlarda devam ediyor. Her iki yerleşkemizden lise 10. sınıf öğrencilerimiz, 12 Kasım Perşembe günü “Mesleğe Göz Kırpmak: Dekanlarla Buluşma” etkinliğinde en çok merak ettikleri üç meslek grubunun dekanları ve öğretim üyesiyle bir araya geldi. Bu konuklarımız Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Müftüler Baç, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkay Savaş, Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Akkan’dı.
Moderatörlüğünü 10. Sınıflar Danışman Psikoloğumuz Gonca Baştuğ’un yürüttüğü panelde Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Müftüler Baç; Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Ekonomi, Psikoloji, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarım bölümlerinin fakültelerinde yer aldığını anlattı. Üniversitede bölüm yerine program denmesini tercih ettiklerini ifade etti.
Baç; 10. sınıfın önemli bir dönüm noktası olduğunu, 10. sınıfta IB, Yurtdışı, Yurtiçi üniversite eğitimine karar verilmeye çalışıldığını, seçimler için çok erken olduğunu ve gençlerin yapacakları seçimlerin geri dönüşü olacak seçimler olmasını, yapılan seçimlerde her hangi bir kapının kapalı kalmamasının önemini vurguladı.
Ayrıca Baç, öğrencilerimize önerilerini şu sözlerle paylaştı:
“Matematiği ciddi bir şekilde öğrenmelisiniz, sosyal bilimlerin temelinde matematik yatar. Üniversiteye girmek için, üniversitede okumak için ve iş kollarında da matematiğe ihtiyaç vardır. Sanat ve Sosyal Bilimler öğretiminde siyaset bilim okurken de matematik öğrenmek lazımdır.”
“Sosyal bilimler bir bilim dalıdır, araştırmalar yapar. Disiplinler arasında geniş bir spektrumu vardır. Büyürken istediklerimizle hayatta istediklerimiz birbirinden farklılaşır. Bunu bilerek kariyer yaşantınızı şekillendirmelisiniz.”
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkay Savaş, meslek seçim sürecinde gençlerin; “ne okuyacağım”, “ne seçeceğim” konuları ile meşgul olduğuna vurgu yaptı. Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği, Elektronik, Endüstri, Mekatronik, Moleküler Biyoloji, Genetik, Malzeme Bilimi ve Nono Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinin bölümleri olduğunu ifade etti.
Savaş; fakültelerinde okuyan öğrencilerin sosyal sorumluluğu ve farkındalığı yüksek, takım çalışmasına yatkın, iyi iletişim kurabilen, dünyaya açık, zorlu ortamlarda çalışabilen, girişimci, yenilikçi, rekabetçi gençler olarak mezun olmalarını hedeflediklerini gençlerimizle paylaştı. Bu yetkinlikler aynı zamanda 21. YY yetkinlikleri olduğunu belirtti.
Kariyer nereden başlayıp nereye gidiyor bunun üzerine düşünmenin oldukça önemli olduğunu, yan dal ve çift ana dal yapma fırsatı verdiklerini ve bu programları kullanmalarını tavsiye etti. Mühendislik ve Doğa bilimleri fakültesinde zorunlu ders sayısının az, seçmeli ders sayısının fazla olduğunu, çift ana dal yapan öğrencilerin istatistiklerine baktıklarında; son yıllarda 13 bilgisayar mühendisi öğrencisinin psikoloji yan dal, 32 bilgisayar mühendisi öğrencisinin matematik yan dal yaptıklarını anlattı. Ekonomi okuyan 2 öğrencinin Bilgisayar mühendisliğinde yan dal yaptığını, kendinizi farklılaştırmanın son derece önemli olduğunu aktardı.
“Sevdiğiniz işin ne olduğunu bulabilmeniz için ilgi ve yeteneklerinizi keşfetmeli, kendinizi özgür bırakmalı, sebep-sonuç, etki-tepki, analitik düşünme ve matematiğin hayatınızda olması çok önemli.” diyerek Eğitimin içinde matematik ve psikoloji bilmek önemlidir vurgusunu sık sık yineledi.
Analitik düşünme becerilerini geliştirmelerini, bir alana yönlenmeyi ama seçeneklerinin esnek olmasının gerekliliğini sıklıkla dile getiren Savaş, yazı yazmayı, kitap okumayı, kendini ifade edebilmeyi iyi öğrenmelerini ve bu becerileri geliştirmelerin iş yaşamında etkilerini örneklerle anlattı.
Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Akkan, bu fakülteyi tercih edecek öğrencilere lisans ya da lisansüstünde gerçekten ne yapmak istediklerini, ihtiyaçlarını belirleyerek seçim yapmalarını tavsiye ederek “Her şirket ya da kurumun kaynaklarını etkin kullanarak bir orkestra şefi gibi yönetmeyi öğretir yönetim bilimleri. Bölümler birçok temel bilimin; Matematik, Psikoloji ve Sosyoloji üzerine inşa edilmiştir. İnsan ve sosyal psikolojiyi anlamadan yüzlerce insanı yönetemezsiniz. Yönetim bilimleri programında; üretim kaynaklarını, para kaynaklarının nereye aktarılacağı, pazarlamanın önemi, öğretilir. Fakültedeki bölümlerin her biri farklı ilgi alanlarına cevap verir.” dedi.
Akkan yönetim bilimleri fakültesi ile ilgili bilgilendirmesinde şu cümlelerin altını çizdi:
- İşletme bölümü farklı alanlara yönelmede bir zenginlik sağlar. İşletme etkin kaynakları yönetebilmektir. İşletme eğitimi öğrenciye zengin alanlar açar. İşletme temel bilimlerden başlayan uygulamalı bir daldır. Temel prensipleri uygulamayı öğretiriz. İşletme ile birlikte yan dal okumak önemlidir.
- 1940’lara kadar yöneticiler aile şirketlerinin içinden çıkmıştır. 1940’lardan sonra kurumları iyi yönetmek için bilimsel gelişmelere, verilere bakılmış. Şirketlerin ve kurumların beklentisi, akıllı, çalışkan, dürüst, bilgili, güvenilir, etik değerleri olan gençler arıyorlar. Yeni işe giren gençler çok iş değiştiriyor çünkü çalışmaya karar verdikleri işi tanımadan seçim yapıyorlar.
- İşletme okuyan gençler kendilerini ayrıştırmalılar, CV’lerini farklılaştırmalılar, yeni şeyler öğrenmeliler, kendi kendilerine öğrenme potansiyeli olmalı, staj yapmalı, yan dal yapmalılar. Yan dal yapmak sizi ayrıştırır. Temel bilimler eğitimini sağlam olduğunda yüksek lisansa gidişiniz de kolaylaşır.
- Temel bilim derslerinizi sağlam tutun, iyi psikoloji eğitiminiz olsun. Üniversiteyi bitirdiğinizde en çok sevdiğini birkaç ders olursa neyi sevdiğinizi anlamış olursunuz.
“Mesleğe Göz Kırpmak” konferansından gençlerimize verilen mesajlar;
- Temel bilimlere ve becerileri hayatınıza almalısınız.
- Okuma, anlama, sorgulama, yazabilme konularında ki becerilerinizi geliştirmelisiniz.
- Matematik her bölümde karşımıza çıkacaktır. Matematiği hangi alana gelirseniz gelin kullanacağınızı bilmelisiniz.
- Bir alanda karar verebilmek için okuyun, araştırın. Kendinizi kısıtlamayın.
- Meslek seçiminde esnek olmalısınız. Yeteneklerinizi bilin, fark edin.
- CV’lerinizi farklılaştırın.
- Akıllı, çalışkan, dürüst, bilgili, güvenilir, etik değerleri olan gençler kurumlar için son derece önemlidir.
- Neden bu işi seviyorsunuz? İstiyorsunuz? Kendinize sorun.
- Bilgiyi anlayıp, öğrenen, analiz eden öğrenciler bekliyoruz.
Öğrencilerimizin soru-cevaplarıyla webinar çalışmamız verimli bir şekilde tamamlandı. Meslek seçiminin eşiğinde olan öğrencilerimiz açısından bilgilendirici, ufuk açıcı bir etkinlik oldu.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimizin bu sene gerçekleştireceği diğer etkinlikler: “Vizyoner Konuşmacılar, “Üniversite Terakki’de: Tadımlık Dersler”, “Üniversite Tanıtım Programları: Koç Üniveristesi Anadolu Bursiyerlik Programı, Özyeğin Üniversitesi Fırsat Eşitliği Programı, İTÜ Sunny ve Apply BAU Tanıtımı”, “Geleceğin İnsan Kaynakları Eğilimi ve Kariyer Planlaması”, “Meslek Gözlem Çalışmaları”, “Meslek Tanıtımları”, “Tercih Konferansı”.