Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan Konuğumuzdu

3185

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimiz,  öğrencilerimizin üniversite ve meslek seçimlerinde doğru karar verebilmelerine yardımcı olmak için tüm seneye yayarak gerçekleştirdiği 22. Kariyer Günleri etkinliklerine devam ediyor. Bu doğrultuda 1 Mart Perşembe günü Levent Yerleşkemizde düzenlenen “21.YY’da Birey Olmak” konferansında Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan lise 11 ve gönüllü 12. sınıf öğrencilerimizle buluştu.

Arıboğan; konferansına yeni dünya düzeninden, sınırlardan, örülen duvarlardan ve bunun yarattıklarından bahsederek başladı. Geçmişte sahip olduklarımızın yeni dünya düzeninde nasıl evrildiğini ve ne şekle dönüştüğünü, tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiş yaparken bu dönüşümün etkilerini, ‘su’ ve ‘tuz’un’ önemini anlattı.

Gelecekte insan gücü yerine robotların iş alacağını, uzayan insan ömrü ile iş insanlarının erken yaşlarda emekliye ayrılmayacağını, var olan işlerinde var olmaya devam etmek isteyeceğini söyledi. Bugünün gençlerinin iş dünyasına adım atmak istediklerinde; hem şu an 50’li yaşlardaki iş insanları, hem robotlar, hem de alttan gelen 20’li yaş gençlerle rekabette bulunacağını ifade etti. “Bu rekabet ortamında var olabilmek için ne yapıyorsanız ‘en özgün’ kişisi olmayı hedeflemeniz gerekiyor.” diyerek farklı, özgün, EQ’su olan gençlerin başarıyı yakalayacağını belirtti.

Sosyal medya akımlarının sık değişime uğradığını, bu dili bilen gençlerle bir arada yaşadığımızı, Facebook’un gençler arasında neredeyse kullanılmadığı ve gençlerin sosyal medya dillerinin değişiklik gösterdiği ve bu dili hızlı kavrayanların öne çıkacağına değindi. Şimdilerde Wattpad çıkışı olduğunu ve önümüzdeki yıllarda çok kullanacağına işaret etti.

Üniversite eğitiminin yakın zamanda lise eğitiminden farklı olmayacağını, kendine yatırım yapan, kendini geliştirenlerin öne çıkacağına değinen Arıboğan; tıp, hukuk gibi çok tercih edilen bölümlerde farklılıklar yaratmak gerektiğine değindi. Hukukta bilişim, enerji, deniz hukukuna yönelmek önemli olacaktır. Tıp okuyacakların ileride epidemik saldırılar karşısında uzmanlaşmalarının öneminden bahsetti. Sosyoloji ve Psikoloji bölümlerinden vazgeçilmemesini, içinde insan olan her şeyin içinde olmanın önemine vurgu yapan Arıboğan, ezberleri bozan çok önemli kariyer planlamalarına işaret etti. Sanatsal, insana dair yapılan iyi işlerin kıymetine değinen Arıboğan, öğrencilerimize şu önerilerde bulundu:

  • “Ne yapıyorsanız onun en iyisini yapın.”
  • “Sadece akademik hayata odaklanmayın; sanat, spor, eğlence ortamlarında da olmayı öğrenin.”
  • “Seçtiğiniz alanda uzmanlaşın.”
  • “Her mesleğin devamı olacak ama en iyisi devam edecek.”
  • “Hobilerinizin olmasına özen gösterin.”
  • “İçinde insan olan ve insana dair işler her zaman var olacak.’
  • “Yaşlılarla ilgili her tür işe açık olun.”

Bu sene gerçekleşecek diğer 22. Kariyer Günleri etkinliklerimiz; “Dekanlarla Buluşma: Mesleğe Göz Kırpmak”, “Terakki Üniversite’de: Tadımlık Dersler”, “2019’a Yaklaşırken Yükseköğretime Hazırlık ve Meslek Seçim Süreci Konferansı”, “Meslek Gözlem Çalışmaları”, “Meslek Tanıtımları” ve “Tercih Konferansı”.