Robert Kolej Sosyal Girişimcilik Zirvesi Deneyimim

3141

Bu sene 22 Ekim Cumartesi günü Robert Kolej’de ilk kez yapılan “Sosyal Girişimcilik Zirvesi” ne katılma şansı yakaladım. Kesinlikle pişman olmadığım bir deneyimdi, bana geçirdiğim birkaç saatin içinde sayamayacağım kadar şey bıraktı. Öncelikle, merak edenler için, sosyal girişimci kimdir, Ashoka’daki tanımına bir bakalım:

“Sosyal girişimciler toplumun önde gelen sorunlarına yenilikçi çözümler getiren bireylerdir. Tıpkı ticari girişimciler gibi yaklaşımlarında sorun ve fırsatları fark etme, doğru değerlendirme, risk alma ve yenilikçi yollarla çözümleme yollarına gider; kendilerini söz konusu sosyal sorunun çözümüne adarlar.”

Aslında bu konuya yabancı olmasam da, üstünde hiç düşünmediğimi fark ettim. İstatistiklere göre, sosyal yardımlaşma, sosyal güven, empati konularında dünya sıralamasının hep sonunda kalıyoruz. Ülkemizde gönüllü iş yapma, örgütlere katılma, bir hobi olarak görülüyor; toplumun çok az bir kesimi buna katılıyor. İlah gibi görüyoruz bu kimseleri, o kadar sıra dışı geliyor ki bize hayatlarını gönüllük üzerine adamış olmaları. Klasik Türk insanın aklına gelen ilk soru: “ Nasıl, hiç para kazanmıyorlar mı yani?”

Gün boyunca istasyonlara ayrılarak 6 farklı insanın girişimcilik hikayesini dinledim, hepsi de alanlarında önde gelen isimlerin hikayeleri. İlk dinlediğim konuşmacı Rana Babaç oldu; Kuzey Doğa’da yarı zamanlı gönüllü olarak çalışan, WWF’de çalışmış bir çevreci. Çevre ve toplum sistemleri dersi alan biri olarak beni en çok etkileyen konuşmacı o oldu diyebilirim, hem, biz de sınıf olarak bir proje üstünde çalışıyoruz şu an, karşılıksız çevreyi koruma isteği taşıyan öğrencilerin katıldığı bir oluşum. Birçok fikir edindim, heyecanlı bir şekilde çıktım ilk istasyonumdan. Bakalım, nasıl olacak…

Diğer bütün konuşmacılar da ayrı ayrı etkiledi beni. 6 saat boyunca bir saniye dahi sıkılmadan dinledim, zaman zaman duygulandım, hüzünlendim.

Umut bulaşıcı bir şey. Öğrendikçe, dinledikçe siz de bu isteklerle dolup taşıyorsunuz. Bence en güzeli, okuluma geri döndüğümde sosyal girişimcilik ruhunu buraya da yayma isteği oldu. Terakki gibi köklü bir eğitim kurumunda okuyup geleceği oluşturacak olan bireyler olarak hepimizin girişimci olup topluma bir farklılık katma isteğimizin oluşması; ya da bana olduğu gibi içimde saklı olan bu isteğin ortaya çıkması gerek. İdeallerimiz için gereken temel soru: “Peki ya?”

ayca_dibekoglu
Ayça Dibekoğlu 11H

Kaynakça:
“Sosyal Girişimci Kimdir?” Ashoka Turkey. N.p., n.d. Web. 25 Oct. 2016.