Robotik Takımımız Team Terakki’ye İkincilik Ödülü

1204

Levent Yerleşkemizden lise Robotik Kulübü takımımız Team Terakki, Bilim Kahramanları Derneğinin 2 Nisan Pazar günü düzenlediği FIRST LEGO League Challenge (FLL) 19. Sezon İstanbul Yerel Turnuvalarında 2. olarak, Ulusal Turnuvada yarışmaya hak kazandı.

Takımımız bu başarıyı; robot performans, robot tasarım ve yenilikçi projede mükemmellik ve yenilikçiliğe ulaşırken, özdeğerleri tamamen benimseyerek Bilim Kahramanları Buluşuyor FIRST LEGO League Challenge programını özümsemesiyle elde etti. Bu takımda; Defne Sural (10Fen), Yağız Kutlubay (10Fen), Eylül Tuana Karataş (10Fen), Bade Yağmur Güler (10Fen), Batu Yıldırım (10Fen), Egehan Akdeniz (10Fen), Turgay Mert Demir (10Fen), Enes Kırgöz (9C), Deniz Küçükerdem (9E) ve Elfin Feliz Özcan (9G) adlı öğrencilerimiz yer aldı.

Turnuvanın “Super Powered” teması kapsamında öğrencilerimiz, enerjinin üretimi ve kullanımı üzerine yenilikçi fikirler üretmek üzere bilimsel araştırma basamaklarının tüm aşamalarını uygulayarak yürüttükleri bir çalışma gerçekleştirdi. 6 ay boyunca kapsamlı araştırmalar yapıp alanında uzman kişilerle görüşerek; enerjinin üretilmesi, taşınması, dağıtılması ve verimli kullanımı konusunda bilgiler edindiler. Sonra, proje sorunlarını belirleyip, çözüm önerisini ve çözümün prototipini ürettiler. Ardından, Robot Oyunu için lego parçalarını kullanarak bir robot tasarlayıp programladılar. Alanında uzman jürilere proje ve robot sunumlarını yaptılar, robot maçlarına katıldılar. Turnuvanın sonunda ise jüri, takımları “Yenilikçi Proje”, “Robot Tasarım” ve “Öz Değerler” olarak üç kategoride değerlendirdi.

Öğrencilerimiz, öncelikle proje sorunlarını “Çamaşır makinelerinin ağırlık ile dönmesi sırasında, kinetik enerji ile ortaya çıkan enerjinin gözardı edilerek atık durumuna düşmesi, kişilerin bu nedenle ödedikleri yüksek faturalar ve yaşanan elektrik israfı” olarak belirledi. Ürettikleri çözüm önerisi ise “Çamaşır makinesinin elektrik kesildiğinde yavaşlarken hala dönmesi sonucu bulundurduğu mekanik enerjinin bir jeneratörle elektrik enerjisine dönüştürülmesi ve enerjinin depolanarak çamaşır makinesine verilerek tasarruf sağlanması. Böylece çamaşır makinelerinin harcadığı elektrik enerjisinin azalmasıyla birlikte, doğaya ve faturalara verdiği zararın da azalması.” idi.

Bu çözümün prototipini üreterek, sağlanacak elektrik tasarrufunu test etme ve bu projeyi çamaşır makinesi üreten firmalara sundular. Sorunun tespitinden, çözüm aşamasına gelene kadar Sabancı Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Digiterra, Solarçatı, İstanbul Enerji San. ve Tic. A.Ş, Arçelik gibi kurumlarla iletişime geçtiler.

Programın ikinci aşaması olan robot yapımı sürecinde ise FIRST tarafından belirlenen robot görevlerini yapmak için otonom bir robot tasarlayıp, robota mekanik kollar eklediler ve robotun programlamasını yaptılar. 15 görevden 12 tanesini başarıyla gerçekleştirdiler.

Tüm bu proje ve robot süreçlerini yönetirken; bilim ve teknolojiyi çevrelerine de yayarak ilham olmak, duyarlı birer yetişkin olma yolunda ilerlerken bu duyarlılığı toplum yararına kullanıyor olmak takımımızın temel misyonuydu. Bu doğrultuda Şanlıurfa ve Bitlis illerinde bulunan 2 okula kitap, oyuncak gibi yardımlarda bulundular; robotik ve kodlama eğitimleri düzenlediler ve farklı FLL takımlarına destek oldular.

Turnuvanın ardından öğrencilerimizin görüşleri:

“Turnuva benim için şahane bir deneyimdi. Uzun yıllar sonra tekrardan turnuva atmosferine giriş yapmanın yanı sıra diğer takımlarla konuşmak çok zevkliydi. Özellikle enerji gibi geniş kapsamlı bir başlık altında diğer takımların düşündüğü yenilikleri dinlemek ve buldukları çözümleri incelemek gerçekten de ufkumu genişletti.” Deniz Küçükerdem (9IB)

“Bence bu harika bir yolculuktu. Gerçekleştirdiğimiz beyin fırtınalarından zevkle geçirdiğimiz eğlencelere kadar dolu dolu bir deneyimdi. Proje, edindiğimiz yüzlerce farklı bilgiyle yaratıcılığın buluşması sonucu oluşmuş bir sentezdi. Robotun mimarisi ve kodları, farklı ve özel zihinlerden çıkmış onlarca kararın ve fikrin izlerini taşıyordu. Sosyal yardımlaşmalar ve edindiğimiz arkadaşlar ise vicdanımızı ferah, çevremizi mutlu tuttu. 2. olmamız her ne kadar bizi mutlu ettiyse de deneyimlerimiz hepsinden daha eşsizdi.” Turgay Mert Demir (10 Fen) 

“Team Terakki olarak FLL turnuvasına katıldık ve orada 2.lik alarak ulusal turnuvada yer almaya hak kazandık. Takımım ve benim için bu başarının verdiği mutluluk tarif edilemez. Süreç boyunca takım olarak çok fazla emek verdik, gerek proje geliştirme, gerek robot tasarım aşamaları… Tüm bu emeklerimizin yorgunluğunu kürsüde ulusal biletinde takımımızın adı söylendiğinde yitirdik. Tabii bu başarıya ulaşırken yani turnuva esnasındaki heyecanımız da çok fazlaydı. Turnuvanın atmosferi dolayısıyla robotumuzda aksilikler de yaşadığımız oldu. Fakat sahip olduğumuz takım ruhu ve sorun çözme taktiklerimiz sayesinde bu aksiliklerin üstesinden gelmeyi başardık. Tüm bu süreç ne kadar zorlu olsa da takımımızla başarıya ulaştık. Bizim için çok değerli bir deneyim oldu. Takım çalışmasını, problem çözmeyi, stresimizi yönetmeyi öğrendik. Bu olanakları bize sağlayan okulumuza ve koçumuza takım olarak teşekkür ederiz.” Eylül Tuana Karataş, (10 Fen)