Robotik Takımlarımıza First Lego League Turnuvasında İki Ödül

330

Bilim Kahramanları Derneği tarafından 10 Mart Pazar günü Piri Reis Üniversitesi’nde düzenlenen First Lego League Challenge İstanbul Ortaokul Yerel Turnuvası’na, her iki yerleşkemizden iki farklı ortaokul takımımız katıldı. Uzun süredir yürüttükleri çalışmalar sonucunda robot tasarım ve performans görevlerini, yenilikçi proje çalışmalarını jüri ekibine sunan takımlarımız, iki farklı alanda ödül kazandı.

Levent Yerleşkemizden takımımız Terakki Jr.; “Robot Performans”, “Yenilikçi Proje” ve “Öz Değerler” olmak üzere tüm alanlarda sergilemiş oldukları performanslar doğrultusunda üçüncü oldu. Bu sonuç ile takımımız, 16-17 Mart tarihlerinde İzmir Enternasyonal Fuarı’nda düzenlenecek olan “Ulusal Turnuva”ya katılmaya hak kazandı.

Terakki Jr. takımımız, sanat temalı Yenilikçi Proje çalışmaları süresince internet ortamı, Atatürk Kültür Merkezi Kütüphanesi gibi farklı birçok alandan kaynak taramaları gerçekleştirdi. Çalışmalarında birçok farklı sanat problemine odaklanan takımımız, tiyatro alanını seçerek, bu alanın ileri gelen uzmanlarından destek almak için iletişime geçti. Terakki Jr. takımı, projelerini sunmak ve fikir almak üzere Atatürk Kültür Merkezi Devlet Tiyatroları Müdürlüğü’ne giderek genel müdür ile görüşme gerçekleştirdi. Takımımız, yapılan görüşmeler sonucunda sanatın daha erişilebilir olması ve gerçek sanatçıların artması için bir eğitim mobil uygulaması yapmaya karar verdi.

Öğrencilerimiz, mobil uygulamayı yaparken karşılaştıkları teknik problemleri çözmek için Udemy Online Eğitmeni Meenakshi Nair ile görüşmeler gerçekleştirdi. Bu eğitim mobil uygulamanın çatısı oluştuğunda eğitim başlıklarının belirlenmesi adına okulumuz tiyatro eğitmeni, oyuncu ve yönetmen Sercan Gidişoğlu ile görüşen takımımız, bu görüşmenin ardından eğitim başlıklarını belirledi.

Öğrencilerimiz için projenin en heyecanlı tarafı ise bu eğitim başlıkları doğrultusunda uzman eğitmenler bulmak oldu. Çalışma sürecinde eğitmenlerin bulunması için birçok sanatçı ile destek olmaları konusunda görüşüldü. Bu süreçte Atölye Pasaport Sahne Müdürü Ayça Bildik ve Cici Tiyatro Genel Sanat Yönetmeni Duygu Atalay projeye destek verdi.

Tepeören Yerleşkemizden takımımız TeraRobotics, ilk kez katılım gösterdikleri turnuvada “Robot Tasarımı”, “Yenilikçi Proje Geliştirme” ve “Öz Değerler” alanında çalışmalarını sergileyerek, Robot Tasarım alanında ikincilik ödülünü kazandı.

*Robot Tasarım ödülü, örnek olacak programlama ilkeleri ve sağlam mühendislik uygulamalarını sağlam, dayanıklı, verimli ve yüksek performans gösterebilen bir robot geliştirmek için kullanan takıma veriliyor.

Öğrencilerimiz, Yenilikçi Proje alanında ise PavArt ismini verdikleri proje ile konser, sergi, müze gibi sanat alanlarında gerçekleştirilen, her insan hareketinden enerji üretimi sağlayarak, bu enerjinin depolanmasını ve ilgili alanlarda harcanan elektrik için kullanılmasını planladıkları çalışmalarının jüri anlatımlarını gerçekleştirdi.

Bu ödül ile ilk adımı atan öğrencilerimiz, daha sürdürülebilir bir gelecek olması adına ürettikleri fikri; dünya üzerindeki enerji kullanımının azaltılması, enerji tasarrufu ile iklim değişikliğinin önlenmesi, fosil yakıt kullanımının ve çevre kirliliğinin azaltılması konularında geliştirmeye devam edecek.