Rönesans’ın İzinde: Terakkili Öğrenciler İtalya’daydı

5213
italya gezisi

Her iki yerleşkemizden ortaokul 7. sınıf öğrencilerimiz, 24 – 27 Mayıs tarihleri arasında İtalya’yı gezdiler. Rönesans dönemini, öncesi ve sonrası bağlamında Sosyal Bilimler dersinde çeşitli etkinliklerle tanıyan öğrencilerimiz, İtalya’da öğrendiklerini pekiştirme ve saha incelemesi yapma fırsatı buldular.

Sosyal Bilimler Bölümümüzün organize ettiği bu gezinin ilk gününde öğrencilerimiz; Toscano bölgesinde yer alan kulesiyle meşhur Pisa şehrini gezdiler. Pisa şehrinde; Piazza del Duomo, Piazza de Miracoli (Mucizeler Meydanı), Vaftizhane ve Katedral’i incelediler. Öğrencilerimiz, Pisa Kulesi’nde keyifli vakit geçirip, eğlenceli fotoğraflar çektiler.

Ardından, UNESCO Dünya Mirası listesindeki Sienna şehrine ulaştılar. Klasik bir Ortaçağ şehri olan Sienna, kırmızı tuğlalı binalarıyla öğrencilerimiz için oldukça dikkat çekiciydi. Sienna’da; Basilica di San Domenico, Duoma (Şehrin en büyük Gotik Katedrali), Piazza del Duoma (Duomo Meydanı) ve Piazza del Campo’yu gezdiler. Öğrencilerimiz, Sienna’nın “contrade” olarak adlandırılan 17 mahallesinin ilginç hikâyelerine büyük ilgi gösterdi.

italya gezisi

Gezinin ikinci gününde, Rönesans sanat ve mimarisinin kalbi olan Floransa şehrini gezdiler. Öğrencilerimiz güne Arno Nehri’nin ikiye böldüğü şehrin en güzel tepesinden,  Floransa’nın eşsiz manzarasının keyfini çıkararak başladılar. Ayrıca nehir boyunca yürüyerek, ünlü Floransa Kütüphanesi’ni ve Ponte Vecchio (Eski Köprü) manzarasını izlediler ve Piazza della Signoria’ya (Senyörler Meydanı) ulaştılar. Bandinelli, Ammannati, Giambologna, Cellini, Michelangelo gibi sanatçıların eserleriyle donatılmış, açık hava heykel müzesi niteliğindeki meydanı büyük bir hayranlıkla incelediler. Hemen yanında yer alan Vaftizhane ise Michelangelo tarafından “Cennetin Kapısı” olarak adlandırılan altın kapı hakkında bilgiler edindiler. Gezinin en önemli duraklarından biri olan Uffizi Müzesini büyük bir ilgi ve hayranlıkla incelediler.

Gezinin üçüncü gününde, dünyanın en güzel antik şehirlerinin başında yer alan İtalya’nın başkenti Roma şehrine gittiler. Sarayları, müzeleri, parkları, meydanları, tapınakları, kiliseleri, tiyatroları gibi birçok özelliği ile dünyanın en çok ziyaretçi çeken şehirlerinden Roma’da geziye Panteon ile başladılar. Palatine ve Capitoline tepelerine yayılmış bir alanda bulunan kalıntılar aracılığıyla Roma uygarlığı hakkında bilgi sahibi oldular.

italya gezisi

Gezi, tarihi M.Ö.72’ye dayanan Dünyanın en büyük amfi tiyatrosu, mimari ve mühendislik açısından en önemli eserler arasında yer alan Colosseum ile devam etti. Colleseum’da gladyatör oyunlarının yapıldığı alanları gezen öğrencilerimiz, bu mimari eseri hayranlıkla incelediler. Ardından Konstantin Takı (Zafer Anıtı), dünyanın en eski stadyumu Circus Maximus, Trojan Ticaret Merkezi gezildi. Meydanları, çeşmeleri ve anıtsal yapıları ile ünlü Roma’da, Via del Corso, Piazza Novano (Novano Meydanı), Piazza di Spagna (İspanyol Merdivenleri), Fontana di Trevi (Âşıklar Çeşmesi), Victor Emanuelle II Anıtı, Piazza del Popolo (Popolo Meydanı) ve Piazza Venezia Meydanı’nı dolaştıktan sonra Vatikan Devleti’ne doğru yola çıktılar. Yol üzerinde bulunan, Osmanlı şehzadesi Cem Sultan’ın da hapsedildiği Castel Sant Angelo’yu (Melekler Kalesi) görerek Vatikan’a ulaştılar. Kubbe planını Michelangelo’nun yaptığı Piazza di San Pietro (San Pietro Meydanı ve Bazilikası) gördüler.

Gezinin son gününde İtalya’nın UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Antik Roma kentlerinden Pompei ve Napoli’yi gezdiler. Öğrencilerimiz, binyıllara meydan okuyan Pompei sokaklarında gezdiler; dünyanın en eski pazar yerlerini, antik Roma hamamlarını, tapınaklarını, adalet sarayını ve o dönemden kalan taşlaşmış insan ve hayvanları gözlemleme fırsatı buldular. Pompei’den sonra İtalya’nın üçüncü büyük şehri olan Napoli turunu gerçekleştirdiler. Castel Nuovo (Yeni Kale), Galleria Umberto I, Duomo Catedrali, Piazza del Plebiscito, San Francesco di Paola Bazilikası ve eski şehir merkezindeki tarihi sokakları gezdiler. Napoli şehrinin mimari ve kültürel dokusunu gözlemlediler. Galleria Umberto’nun bir benzerinin de İstanbul’daki Çiçek Pasajı olduğunu da öğrendikten sonra, İstanbul’a dönmek üzere yola çıktılar.