UNESCO resmi partneri International Association of Art’ın (IAA) Dünya Başkanı ve Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nin Başkanı sanatçı Bedri Baykam, 19 Nisan Cuma günü Levent Yerleşkemizde “Dünya Sanat Günü Kutlamaları” kapsamında konuğumuz oldu. Baykam, “Sanata Bakış Açımızı Geliştirmek” temalı konuşmasıyla lise 9 ve 10. sınıf öğrencilerimizle Terakki Vakfı Kültür Merkezi K1’de buluştu.
Fikirler hayata nasıl geçirilir? Sanat olmasaydı hayatımız nasıl olurdu? Risk almadan sanatçı olunur mu? Alışılmış değerleri tekrar etmek bizlere bir şey katabilir mi? Sanat tarihinde iz bırakmak, sanatta yeni bir sayfa açmak için neler yapılması gerekir? Genel kültürün hayatımızdaki önemi nedir? Büyük sanatçıları farklı kılan nedir? Teknolojinin sunduklarını nasıl doğru kullanabiliriz? Fikirlerimizi inandırıcı kılmak için ne yapmalıyız? Kendimizi nasıl geliştirebilir, donanımımızı nasıl artırabiliriz?
Öğrencilerimiz tüm bu sorular hakkında fikir edinmenin yanı sıra Dünya Sanat Günü’nün nasıl doğduğunu öğrendiler ve sanatın hayatlarımızdaki varlığı hakkında yeni bir bakış açısı geliştirmelerine yardımcı olacak yeni sorularla karşılaştılar.
Baykam, Kennedy cinayetini ele aldığı “Dünyayı Değiştiren 8 Saniye” adlı sergisinden yola çıkarak başladığı konuşmasında, öncelikli olarak gençlerin her ne meslek seçerlerse seçsinler, fikirlerine, hayallerine, kararlarına sahip çıkmalarını ve sağlam bir genel kültürle kendilerini donatmalarını öğütledi. Kennedy cinayetinde olduğu gibi sekiz saniye gibi kısa bir sürede dünyayı kötü yöne doğru değiştirebilecek eylemler olduğu gibi, iyiye doğru değiştirebilecek fikir ve hayallerin de olduğunu ama bu fikirlerin hayata geçebilmesi için ciddiye alınması ve sahiplenilmesi gerektiğini söyledi.
Sanatçı buradan hareketle, Dünya Sanat Günü (World Art Day – WAD) kutlamalarının ortaya çıkış serüvenine değindi. Her yıl tüm dünyada kutlanan Tiyatro Günü, Barış Günü, Çevre Günü, Anneler Günü, Babalar Günü gibi günler varken Sanat Günü’nün olmamasını hep yadırgadığını ve böyle bir günün dünya çapında kutlanması için bulunduğu girişimin hikâyesini öğrencilerimizle paylaştı.
Dünya Sanat Günü fikri aklına geldikten sonra araştırmalar yaptığını ve ardından 2011 yılında Meksika’da düzenlenen Uluslararası Plastik Sanatçılar Dernekleri toplantısında fikrini sunarak Dünya Sanat Günü’nün, her yönüyle tam bir Rönesans insanı olan sanatçı, mucit, bilim insanı Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan’da kutlanmasını önerdiğini belirtti. Bir fikir olarak doğan bu önerinin, 2012’den beri dünya çapında kutlanan bir gerçekliğe nasıl dönüştüğünü bu şekilde özetleyen Baykam, öğrencilerimize fikirleri ciddiye alma ve hayata geçirme çabasının somut bir örneğini vermiş oldu.
Öğrencilerimiz, Baykam’ın kişisel deneyimleri ve sanat tarihinden örneklerle zenginleştirdiği konuşmasını ilgiyle takip ederek sorularla söyleşiye katıldılar. Dileyen öğrencilerimiz Baykam’ın kitaplarından alarak sanatçıya imzalatma şansını yakaladılar.