“Sevgi Sınır Tanır”: Öğrencilerimiz Atölye Çalışması ve Sunumdaydı

208

Levent Yerleşkemizdeki 11. sınıf öğrencilerimiz, flört şiddetinin ve hangi davranışların flört şiddeti olarak tanımlanabileceğinin kavranması amacıyla 3-4 Mart tarihlerinde düzenlenen “Sevgi Sınır Tanır” atölye çalışmasında bir araya geldi. “Sevgi Sınır Tanır Atölye Sunumları”nda ise atölye sonuçları 6 Mart Perşembe günü Fen Lisesi 9 ve 10. sınıf öğrencilerimiz ile paylaşıldı.

Projeyi Sosyal Bilimler ve Felsefe Bölümümüz, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüz ve Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimiz birlikte tasarladı. “Sevgi Sınır Tanır”ın atölye çalışmaları 3-4 Mart tarihlerinde tamamlandı. Atölye çalışmaları 3 Mart Pazartesi günü Fen Lisesi 11A, Anadolu Lisesi 11D ve 11E şubelerinin katılımıyla; 4 Mart Salı günü 11A, 11B, 11C şubelerinin katılımıyla Lise Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi.

Atölye çalışmalarında gruplar flört şiddetinin; toplumsal cinsiyet temelli, fiziksel, duygusal-sözel, cinsel flört şiddeti ve ısrarlı takip gibi alt başlıklarını tartıştı. Çalışmanın “Biz Tanımlayalım!” adlı ilk bölümünde öğrencilerimiz, flört şiddetinin ne olduğunu, hangi davranışların flört şiddeti olarak tanımlanabileceğini tartışarak kendi tanımlarını yaptı. “Biz Bu Duruma Ne Diyoruz?” adlı ikinci bölümde öğrencilerimiz, kendilerine verilen örnek durumları inceleyerek her gruba atanmış olan alt başlıkla hangi durumun ilgili olduğunu tespit etti. Sonrasında, kendilerine verilen tartışma sorularını baz alan öğrencilerimiz, örnek durumu tartışıp sonuçlara ulaştı.

Tartışma sonucunda birer slogan oluşturup afiş tasarlayan öğrencilerimiz, son bölümde ise, grupta yürüttükleri tartışmaları ve ulaştıkları sonuçları birbirleriyle paylaştıkları sunumlar yaptı.

11. Sınıf Öğrencilerimizden “Sevgi Sınır Tanır Atölye Sunumları”

Levent Yerleşkemizdeki K1 Kültür Merkezi’nde 6 Mart Perşembe günü düzenlenen “Sevgi Sınır Tanır Atölye Sunumları” ile 11. sınıf grup sözcüleri, Anadolu ve Fen Lisesi 9 ve 10. sınıf öğrencilerimiz ile atölye sonuçlarını paylaştı.

Açılış konuşmasında Fen Lisesi 11A sınıfından Tuana Esin Arı sunumların hedeflerini şu sözlerle aktardı:

 “8 Mart Cumartesi günü tüm dünyada ve ülkemizde bir kez daha Dünya Kadınlar Günü kutlanacak. Şirketler, resmi kurumlar, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, liseler 8 Mart nedeniyle toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemini vurgulayacak. Bizler gayet iyi biliyoruz ki, dünyada ve ülkemizde, ekonomik, siyasal ve toplumsal her alanda toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çok büyük sorunlar, atılacak çok fazla adım var. İşte bugün bu nedenle bir aradayız. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin önündeki sorunlardan bizim hayatımızı çok etkileyen bir tanesini seçtik: Flört Şiddeti. Anadolu ve Fen Lisesi 11. sınıflar olarak 3 ve 4 Mart’ta atölye çalışmaları gerçekleştirdik. Flört şiddetinin tüm çeşitlerini ve boyutlarını tartıştık. Çözüme dair tartışmalar yürüttük. Bu yaşlarda kendi hayatımızda toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için nelerin sorun olduğunun farkına varmak çözümün ilk ve en önemli adımı diye düşünüyoruz. Bu nedenle, atölyelerde yürüttüğümüz tartışmaları ve ulaştığımız sonuçları sizlerle de paylaşmak istiyoruz. Atölyelerde her grup önce flört şiddetinin tanımını yaptı. Sonra farklı bir flört şiddeti çeşidi üzerine çalışmalar yürüttü. Bugün burada dinleyeceğiniz sunumlar bu başlıklarda yürütülen tüm tartışmaları içerecek şekilde hazırlandı. Bunları tartışmak bizim için çok faydalı oldu. Dinlemek de sizin için faydalı olacaktır.”

Açılış konuşmasının ardından flört şiddetinin farklı biçimlerinin ele alındığı atölye sonuçlarını paylaşmak üzere sunumlara geçildi. 9 ve 10. sınıf öğrencilerimizin dikkatle takip ettikleri sunumlar, öğrencilerimizin bu konularda nitelikli çalışmalar yapmaya ne kadar yatkın olduğunu gözler önüne serdi.

Sunumlarda görev alan 11. sınıf öğrencilerimiz arasında; Barın Korkanç (11A), Burak Ulaç Hayta (11A), Arun Benek (11B), Bora Daltaban (11B), Ali Sabri Koçak (11C), Cem Akçabay (11C), Zeynep Duru Şahin (11C), Kaan Karakaş (11D), Sarp Ayıntap (11D), Efe Köse (11E), Nil Mira Acar (11E), Duru Sezin Sönmez (Fen Lisesi 11A), Melin Çelenk (Fen Lisesi 11A) ve Tuana Esin Arı (Fen Lisesi 11A) yer aldı.

Atölye çalışması ve sunumda tüm katılımcı öğrencilerimiz, keyifli, verimli ve öğretici bir süreci hep birlikte inşa etti.