Her iki yerleşkemizde lise 11 TM sınıfı öğrencilerimiz, 24 – 28 Nisan tarihleri arasında seçmeli Türk Edebiyatı dersinde Gogol’un Petersburg Öyküleri’nden üzerine yaratıcı okuma çalışması yaptıkları “Palto”da dönemin toplumsal yapısını ve öykünün kahramanını anlamak için bir etkinlik yaptılar.
Kış mevsimini uğurlayıp baharı karşıladığımız nisan ayında okula paltolarıyla gelen öğrencilerimizle sınıf bir anda bir tiyatro sahnesine döndü. Sıcak sandalye* tekniğinden yola çıkarak hazırlanan bu ders içi etkinlikte, edebiyat öğretmenleri öyküden yola çıkarak paltoların ceplerine yerleştirdiği kâğıtlarda yazan “Sevgili Akakiy Akakiyeviç, işte yeni paltonu diktirdin ve üstüne giydin, kendini nasıl hissediyorsun?”, “Gücünün yeteceğine inansan o anda ne yapmak istersin?”, “Şimdi gözlerini kapa ve geleceğe gittiğini düşün. 2023 senesindesin. Yine hiç paran yok ve toplum hayatında var olabilmek için yine kendine yeni kıyafetler almak zorundasın. Bu parayı 2023 senesinde nasıl biriktirirsin?” gibi sorular hazırladı. Öğrencilerimiz de “Palto” öyküsündeki hayatlara karışıp bir süreliğine St.Petersburg’da sıradan bir memur olan hikâye kahramanı Akakiy Akakiyeviç’in yerine geçtiler. Gri, siyah, kahverengi ve yakası kürklü paltolarının ceplerinden çıkan soruları, paltoyla birlikte hayatının anlamı değişmiş kahramanın sevincini ve paltoyu çaldırınca yaşadığı kederi hissederek içtenlikle yanıtladılar.
*Sıcak Sandalye, bir psiko-drama yöntemidir. Roman karakterlerini daha yakından tanımak ve somutlaştırmak amacıyla edebiyata uyarlanmıştır. Bu yöntemde öykü karakteri yerine geçecek öğrenci tahtanın önüne koyulan sandalyeye oturur. Paltolarına konan sorulara kahramanı düşünerek yanıt verirler. Böylece kahramanı daha iyi anlayıp, tanıyıp içselleştirirler.