Levent Yerleşkemizden lise öğrencilerimiz, 16 Şubat Perşembe günü iki ayrı oturumda “Sosyal Ağların Güvenli Kullanımı” konusunda Adli Bilişim Uzmanları Mustafa Sansar ve Fehmi Genç’le buluştular.
Konuklarımız; Sosyal Medya kullanımının kuralları olduğunu ve bu kurallara uyma zorunluluğunu, uyulmadığı takdirde suça kadar gidebilecek bir sürece vurgu yaptılar. Sabah uyanır uyanmaz ilk yaptığımız işin cep telefonlarımıza bakmak ve biz uykuda iken ‘gece hayatın nasıl geçtiğini’ öğrenme çabamız olduğunu belirttiler. Paylaşılan her iletiye alınan yorumlar ve beğenilere bir süre sonra bağımlı hale geldiğimizi, tanımadığımız kişilerin beğenilerinin de bizleri bağımlı kılmaya teşvik ettiğini açıkladılar.
İletişimin sanal ortamda olmaması gerektiği, iletişimin mimikle, jestlerle, sözlü ve sözsüz ifadelerle olabileceğine değindiler. Sosyal medyanın asıl hayattan ve gerçekten uzaklaştırdığını birçok kişinin fark edemediğini ve bir süre sonra bu bağımlılıkla baş etmenin güçleştiğini anlattı.
Sansar; farkında olmanın, bilgiyi ve bilişimi bu farkındalıkla kullanmanın son derece önemli olduğunun altını çizdi. Aksi takdirde dolandırıcılık, siber zorbalık ve suça maruz kalabileceğimizden ve bu tuzaklara düşebileceğimize dikkat çeken Sansar “Ortam sanal olsa da işlenen suçun gerçek olduğunu” vurguladı. ‘Bana bir şey olmaz’ düşüncesinin yanlış olduğunu, paylaşılanların izlerini takip eden birileri olduğunu bilmemizi, veriler silinse dahi dijital ortamdan geri getirileceğini, buna “dijital veri” dendiğini, kendi özellerimizin paylaşılmamasına dikkat çekti. Ardından konuklarımız aşağıdaki sözlerle konuşmalarını sürdürdü.
Her yerde özel bilgilerinizi paylaşmayın. Sanal dünyada karşımıza çıkan her ‘next’i’ geçmemizin tehlikeleri beraberinde getirdiği, bilgi güvenliğinin olmadığı bilinmeli. Hackerlara tüm bilgileri aslında bizim farkında olmadan verdiğimizi bilmeliyiz. Gelen bir emailin açılması ile tüm bilgilerimiz çalınabilir.
Bilgi güvenliğinizi doğru yapılandırmalısınız. Kullandığınız Wifi ağınızı başkalarıyla paylaşmamalısınız. Sizin ağınızdan yapılan yasal olmayan bir paylaşımda sizin IP’niz çıktığında gün sonunda suçlu olan kişi siz olursunuz. Bu itibarınızı zedeler, ekonomik olarak zarar görürsünüz ve tüm dijitallerinize el konur. Her tık bir iz bırakır. Paylaştığımız her bilgi ABD’de “bigdata” denilen ve Konya’nın 5 katı büyüklüğünde bir merkezden takip edilmekte.
Yaşadığınız olumsuz bir durumu korkusuzca paylaşın. Ekran başında büyük resmin görülmesi, herhangi bir olumsuzlukla karşılaşıldığında okuldan, danışmanlarından ve aileden güvendikleri kişilerden yardım istemek son derece önemli. Problemin vakit ve deliller kaybedilmeden paylaşılması gerekli. Aksi takdirde problem yayılıyor, giderek büyüyor ve başkaları da dahil oluyor.
Herhangi bir suça maruz kalındığında; savcılığa şikayette bulunulmalı, ekran görüntüsü alınmalı, paylaşılan link varsa o alınmalı ve delillerle başvuruda bulunulmalıdır. İhtiyaç duyulursa bilişim uzmanlarından destek alınmalıdır.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimiz, sosyal ağlarda yapılan her paylaşımın bireyin imzasını taşıdığını bilerek; her yaş düzeyinde, ihtiyaçlara ve gelişimlerine uygun çalışmalar planlayıp yürütüyor. Bu çalışmaları danışmanlarımızla, sınıf öğretmenlerimizle, bilgisayar bölümümüzle işbirliği içinde yapıyor. Yürütülen çalışmalar; bireysel görüşmeler, sınıf içi etkinlikler, sınıf öğretmenlerimizin yürüttüğü çalışmalar ve konunun uzmanlarından alınan konferanslarla pekiştiriliyor.