Söyleşi: Prof. Dr. Marcus Graf ile ‘Rönesans, Yeniden Bir Doğuş mu?’

396

Levent Yerleşkemizden 7. sınıf öğrencilerimiz, 2 Mayıs Perşembe günü, sosyal bilgiler dersi ‘Kültür ve Miras’, ‘Etkin Vatandaşlık’  temaları ‘Rönesans’ ve ‘Özgürlük’ konuları kapsamında; Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Marcus Graf ile ‘Rönesans, Yeniden Bir Doğuş mu?’ isimli çevrim içi söyleşi için bir araya geldi.

Tepeören Yerleşkemizden öğrencimiz Dina Aylin Arslan (7B) sunuculuğunda yürütülen söyleşi, Marcus Graf’ın Antik Çağ’dan Orta Çağ Avrupası’na ardından Rönesans döneminde sanat alanında insanın, olayların nasıl yeniden tanımlandığını ve Antik Çağ’ın yeniden keşfedilmesinin Rönesans yansımalarını vurgulamasıyla devam etti.

Graf konuşmasında; 19. yüzyılda sanat tarihçilerinin 15. ve 16. yüzyılı incelerken o dönemde yeniden Antik dönemi keşfetmelerinin sanat eserlerindeki estetik ve sanat kavramlarını Orta Çağdan farklı olarak nasıl dönüştürdüğünü Rönesans sanatı üzerinden irdeledi. Rönesans’a yeniden doğuş tanımlamasının yapılmasına, klasik Antik Çağ’ın sanat ve estetik anlayışının yeniden keşfedilmesi olarak bakılması gerektiğini; Orta Çağ sanat anlayışındaki dinsel alandan bilimsel alana geçişin sanat, kültür ve bilim tarihinde nasıl bir değişim yarattığının altını çizdi.

Graf; Rönesans ile ortaya çıkan perspektif, anatomi, renk gibi konulara, Hümanizm ile birlikte akıl ve mantığın ön plana çıkışına, modern bilimin yükselişi ile sanata yansımalarının büyük değişimler sağladığına dikkat çekti. Gutenberg’in modern matbaayı geliştirmesi ile birlikte bilginin üretilmesinin ve yayılmasının kültürel değişimleri beraberinde getirdiğini vurguladı.

Rönesans sanatçılarından Leonardo da Vinci’nin anatomi konusuna sanat üzerinden farklı bir bakış getirdiğini ‘Vitruvius Adamı’, ‘Annunciation’, ‘Son Akşam Yemeği’  ve ‘Mona Lisa’ eserleri üzerinden incelemeler yaparak toplumdaki temel bakışı nasıl değiştirdiğini, bilim ve sanatın nasıl iç içe geçtiğini öğrencilerimizle paylaştı.

Konuşmasına Rönesans sanatçılarının eserlerinden örnekler vererek son veren Marcus Graf’ın paylaşımları ile öğrencilerimiz, Rönesans döneminin merak eden, eleştiren, özgür düşünen, dünyayı ve insanı olduğu gibi kabul etmeyen sanatçılarının eserlerinin sanat ve estetik anlayışına getirdikleri yeni bakış açısının kültürel dönüşüme etkilerine yönelik farkındalık kazandı.