Öğrencilerin şiir algılarını ve sevgilerini geliştirmek, onları şiir yazmaya ve okumaya teşvik etmek, şiirle hayatları arasında bir bağ kurmalarını sağlamak amacıyla Terakki Vakfı Okulları, 21 yıldır sözcüklerle dans ediyor.
Terakki Vakfı Okulları Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün 2000 yılından itibaren İstanbul ili, lise ve dengi okulları arasında düzenlediği “Sözcüklerle Dans” adlı şiir festivalinin yirmi birincisi 15 Mart Pazartesi günü çevrim içi ortamda gerçekleşti. Terakki Vakfı Okulları 21. Şiir Festivali bünyesinde tematik koşullu Terakki Lisesi ve Liseler Arası Şiir Yarışması’na İstanbul’daki 21 liseden 54 öğrenci şiir gönüllüsü olarak katıldı. Her yıl farklı bir tema üzerine yoğunlaşan öğrencilerin bu kez ele aldıkları tema “Kaos” idi. 21. Şiir Festivali’nin onur ödülü ise Arife Kalender’in oldu.
Gençleri edebiyatın en önemli dallarından biri olan şiir sanatıyla buluşturarak onların duygu gelişimini artırmak, şiir yazmaya özendirerek onları güzel sanatlara yönlendirmek ve bireylerin sosyal boyutunu geliştirmeye çalışmak festivalimizin temel amacı.
Gençler, zor ve önemli bir tema çerçevesinde kendi hayatlarından ve gördüklerinden yola çıkıp düşüncelerini, duygularını şiir disiplininin gereklerini de yerine getirerek sözcüklere, imgelere dönüştürdüler. Liseler arası ve Terakki Lisesi başlıkları altında ayrı ayrı değerlendirilen şiirler titizlikle okundu. Seçici kurul; Turgay Fişekçi (seçici kurul başkanı) Altay Öktem, A. Ertan Mısırlı, Cenk Gündoğdu ve Elif Sofya’dan oluştu. Kurul üyeleri tarafından verilen nihai kararla aşağıda belirtilen nedenlerden dolayı sıralamalar şöyle oluştu:
Liseler arası yarışmada birincilik ödülünü geniş soluklu anlatım yeteneği ve konuyu şiire taşımadaki başarısıyla Robert Kolejden Zeynep Bayırtepe “Kutsanan Gizli Şeyler ve Yalancı Azizlerin Kahredici Güzelliği adlı şiiriyle; ikincilik ödülünü başarılı anlatım dili, konuya egemenliği ile VKV Özel Koç Lisesinden İdil Ece Alkan “Gelişigüzel” adlı şiiriyle aldı. Üçüncülük ödülünü ise konuyu başarılı toplumsal göndermelerle işlediğinden Galatasaray Lisesi’nden Gökalp Payanda “Tork” adlı şiiriyle aldı.
Terakki Vakfı Okulları değerlendirmesinde ise birincilik ödülünü, yalın anlatım dili ve konunun düşünsel boyutunu başarıyla şiiri yansıtmasından dolayı ”Kelebek” şiiriyle Özel Şişli Terakki Tepeören Anadolu Lisesi 10D IB sınıfından Yusuf Deniz Çelik; ikincilik ödülünü, kaos temasına getirdiği özgün yaklaşım ve başarılı anlatım dilinden dolayı “Piyon” şiiriyle Özel Şişli Terakki Anadolu Lisesi 10B sınıfından Defne Dilara Can; üçüncülük ödülünü, yoğun imgeli anlatımı, geniş hayal dünyasından dolayı “Kaotik” şiiriyle Özel Şişli Terakki Tepeören Anadolu Lisesi 10E IB sınıfından Naz Kendir aldı. Övgüye değer şiirlerde ise Özel Galileo Galilei İtalyan Lisesi’nden Emre Çatay Özel “Xaos” adlı şiirinde Jackson Pollock ve Nâzım Hikmet göndermeleriyle çağdaş sanatla kurduğu başarılı bağlar nedeniyle, Özel Şişli Terakki Anadolu Lisesi 10A sınıfından Sena Vardar “Rüzgârların Fısıltısı” adlı şiirinde geleneksel dörtlük biçimini çağdaş bir şiirde başarıyla kullanabildiği için ödüle değer bulundu.
Seçilen şiirlerden oluşan Sözcüklerle Dans adlı şiir kitabı basıldı ve ilgililere ulaştırıldı.
Terakki Lisesi öğrencileri, ayrıca her yıl seçtikleri bir şaire “Onur Ödülü” veriyor. Onur Ödülü alanlar arasında F.Hüsnü Dağlarca, İlhan Berk, Gülten Akın, Hilmi Yavuz, Lale Müldür, Orhan Alkaya, Birhan Keskin gibi Türk şiirine önemli katkıları olmuş yetkin şairler bulunuyor. 21. Şiir Festivali’nin onur ödülünü Arife Kalender aldı.
15 Mart Pazartesi çevrim içi ortamda gerçekleştirilen ödül töreninde seçici kurul adına jüri üyemiz Turgay Fişekçi, konuşma yaptı. Ardından Onur Ödülü’nü alan şair Arife Kalender duygularını öğrencilerimizle paylaştı.