Terakki Birikimini Paylaşıyor: “Düşle Düşme” Projemizin Bu Yılki Atölyeleri Başladı

636

Tepeören Yerleşkemizde, lise öğrencilerimizin kardeş okulumuz Cemil Türker Ortaokulu’ndan öğrencilerle birlikte gerçekleştirdiği, bu yıl 7’ncisi düzenlenen, “Düşle Düşme” adlı sosyal sorumluluk projesinin atölye çalışmaları, 16 Aralık Cumartesi günü başladı. Terakki Birikimini Paylaşıyor* programı içinde bulunan projemizin bu yılki teması “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” oldu.

Öğrencilerimiz, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisimizin rehberliğinde “Akran Destek Grubu Açılış ve Isınma Oyunu Etkinliği”, Bilişim Teknolojileri Bölümümüzün rehberliğinde “Bilişim ve Teknoloji”, Sosyal Bilimler ve Felsefe Bölümümüzün rehberliğinde “Küçük Adımlar, Büyük Gelişim”, Beden Eğitimi Bölümümüzün rehberliğinde “Hareket Ediyoruz” atölyelerini yürüttü.

Bu proje, 2017 yılında okulumuzda “Çingene Pembesi Bir Düş” ismiyle düzenlenen ve ertesi yıl “Düşle Düşme” ismini alan sosyal sorumluluk projelerinin devamı niteliğinde. Projede amacımız, akademik ve kültürel alanlarda doğal farklılıklardan oluşan eşitsizlikleri gidermek adına yeteneği olan ama geliştirmeye fırsat bulamamış, temas halinde olduğumuz öğrencilere etkinlikler tasarlayarak sürdürebilir fayda sağlamak. Bu doğrultuda Tepeören Yerleşkemizde oluşturduğumuz atölyelerimizde öğrencilerimizin birikimlerini katılımcılarımızla paylaşacağı, akademik, sosyal yetenek ve becerileri destekleyecek eğitimler yer alıyor.

Atölyelerimizdeki çalışmalarda vurgumuz “Sürdürülebilirlik Anlayışı”. Atölyeler, çok büyük bir altyapı veya maddi ihtiyaç duyulmaksızın Cemil Türker Ortaokulu’ndan katılım gösteren öğrencilerin, edindikleri bilgi ve deneyimleri kendi okullarındaki arkadaşlarıyla paylaşabilecekleri şekilde oluşturuluyor. Böylece, atölye sürecinde edinilen birikim kalıcı hale getirilmeye çalışılıyor.

Akademik bölümlerimizin rehberliğinde öğrencilerimiz tarafından hazırlanan ve yürütülen atölyeler, lisemizin tüm bölümlerinin katılımıyla gerçekleşiyor. Bu sayede öğrencilerimizin birçok farklı alandan katılımı mümkün hale geliyor ve bu yaygınlığı sayesinde okul yaşantılarına da katkı sağlıyor. Projeye katılan öğrencilerimiz, sadece kendi bilgi ve birikimlerini başka öğrencilerle paylaşmakla kalmayıp, öğrencilerle etkileşime girme ve onlardan birçok şey öğrenme fırsatı da buluyor.

Düşle Düşme Sosyal Sorumluluk Kulübü Faaliyetlerine Başladı

Sosyal Bilimler ve Felsefe Bölümümüzden Başak Salimoğlu, Derya Ensarioğlu ve Mine Koçak Yalaz’ın genel koordinatörlüğü yürüttüğü bu projede, her yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilerimizden oluşan bir genel koordinasyon grubumuz vardı. Koordinatör öğrencilerimiz, bu yıl açtığımız Düşle Düşme Sosyal Sorumluluk Kulübü öğrencileri; 11A sınıfından Buse Okumuş, 10A sınıfından Mina Yetkin, Selin Zeynep ve Defne Öztuna, 10C sınıfından Cansu Zeynep Aydın ve Mina Uğurlu, Hazırlık B sınıfından Elif Elçioğlu, Ezel Erdoğan ve Hazırlık C sınıfından Ahmet Ege Uysal oldu. Düşle Düşme Sosyal Sorumluluk Kulübü’nün açılmasıyla, okul kültürümüzün önemli bir parçası haline gelmiş olan bu proje daha da kurumsallaşmış oldu. Cemil Türker Ortaokulu öğrencileri ise matematik öğretmenleri Mesut Altınay rehberliğinde çalışmaya katıldı.

Proje Teması, Birleşmiş Milletler Kalkınma Amaçları Arasından Seçiliyor

Atölyelerimiz, Sosyal Bilimler ve Felsefe Bölüm Başkanı Mine Koçak Yalaz’ın açılış konuşmasıyla başladı. Düşle Düşme Projesinde yedinci kez bir arada olmanın çok değerli bir deneyim olduğunu; bu buluşmadaki birlikte keyifli etkinlikler yürütme ve karşılıklı öğrenme sürecini çok önemsediklerini belirterek, misafir öğrencilere katılımları için teşekkür etti. Projenin hedeflerinden bahseden Yalaz, temaların Birleşmiş Milletler Kalkınma Amaçları arasından seçildiğini, bu amaçların tüm dünyanın çözüm bekleyen en önemli sorunlarını vurguladığını, dolayısıyla hepimizi en çok ilgilendiren dünya meseleleri olarak tanımak, anlamak ve çözüm üretmeye çalışmak zorunda olduğumuz konular olduğunu belirtti. Yalaz daha sonra bu yılın teması olan “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” temasından bahsetti. Sosyal Bilimcilerin 20. yüzyılın aslında 2020’lerin başlarında tamamlandığı ve 21. yüzyıla yeni yeni geçildiği tespiti üzerinde durarak, Düşle Düşme Projesi’ne 7 yıl önce başladığımızda dünyanın bugünkünden oldukça farklı olduğunu, 7 yıllık zaman dilimi içinde ciddi dönüşümler yaşandığını ifade etti. Bu kısa sürede, sosyal medyanın haberleşme, pazarlama, ticaret alanlarını nasıl dönüştürdüğü örneğinden hareketle; özellikle internet dünyasındaki gelişmeler nedeniyle birçok yeni alan açıldığını, bunun sonucu olarak birçok yeni meslek doğduğunu söyledi. Geçiş çağında, her alan gibi “iş”in tanımı, “iş yeri”nin tanımının da değişmekte, dönüşmekte olduğunu; “zamansız ve mekansız iş”in ne anlama geldiğini; bazı meslekler yok olurken bazı yeni mesleklerin ortaya çıkmakta olduğunu örneklerle anlattı.

Bu yüzyılda bir yandan değişimin kaçınılmaz olduğu bir yaşamın bizi beklediğini, bir yandan da BM’nin de altını çizdiği, iklim krizi gibi meselelerin daha ağır sonuçlarıyla giderek daha fazla karşı karşıya kalacağımızı, bu nedenle hem değişimi hem devasa sorunları bir arada karşılayan bir geleceğin bizleri beklediğini vurguladı. Bütün bu süreçte değişmeyen önemli bir başlığın “İnsana Yakışır İş” olduğunu belirterek, 20. yüzyılda toplumsal mücadeleler sonucunda yasal düzenlemelerle “İnsana Yakışır İş”in tanımının yapıldığı ve kurumsallaştırıldığını ama yine de bu konunun BM’nin temel amaçları arasında sayılmayı hak edecek kadar sorunlu bir konu olduğunun altını çizdi. Çocuk işçiliğinden, sosyal haklardan örnekler verdikten sonra, yakın gelecekte iş yaşamında olacak gençler olarak hayatın her alanını insana yakışır hale getirme çabası içinde olmaları gerektiğini belirtti ve buna iş yaşamı ve hatta ekonomik büyüme konularının da dahil olduğunun altını çizdi.

Birinci Hafta Atölyeleri:

Birinci haftada Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisimizin rehberliğinde “Akran Destek Grubu Açılış ve Isınma Oyunu Etkinliği”, Bilişim Teknolojileri Bölümümüzün rehberliğinde “Bilişim ve Teknoloji”, Sosyal Bilimler ve Felsefe Bölümümüzün rehberliğinde “Küçük Adımlar, Büyük Gelişim”, Beden Eğitimi Bölümümüzün rehberliğinde “Hareket Ediyoruz” atölyeleri gerçekleştirildi.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisimizden Gürcan Avcu ve Lora Kovancı rehberliğinde hazırlanan “Akran Destek Grubu Açılış ve Isınma Oyunu Etkinliği” atölyesinde 11A sınıfından Nehir Karaduman, Zuhal Tannur, Yasmin Bayer, Orhun Birhekimoğlu, 11C sınıfından Zeynep Bahçekapılı, Naz Aydın, Utku Kerem Yertek, 11 IB D sınıfından, Defne Altınay ve Defne Kefeli görev aldı. Öğrencilerimiz önceden hazırladıkları, ortasında bir kalem, kenarlarında da ipler olan kartonu kullanarak, 10’ar kişilik gruplarda her öğrencinin bir ipi tutmasıyla bir insan, ardından da bir ev çizimi gerçekleştirdiler. Lise ve ortaokul öğrencilerinin birlikte sadece ipleri tutarak bir çizim yapmaya çalışması hem ekip çalışmasını öğrenme ve deneyimlemelerini, hem de çok eğlenmelerini sağladı.

Bilişim Teknolojileri Bölümümüzün rehberliğinde 11 IB D sınıfından Defne Kefeli’nin hazırladığı ve yürütücülüğünü yaptığı “Bilişim ve Teknoloji” atölyesi, bilişim laboratuvarında gerçekleştirildi. Bilgisayarlardaki kodlama programlarını kullanarak temamıza ve öğrenci seviyesine uygun şekilde kodlama çalışmaları yürütüldü. Bu sayede öğrencilerin teknolojiyi öğrenme, analitik düşünebilme, problem çözebilme ve farklı bakış açılarıyla düşünebilme becerilerini geliştirmelerine katkı sağlandı.

Sosyal Bilimler ve Felsefe Bölümümüzden Başak Salimoğlu ve Derya Ensarioğlu rehberliğinde hazırlanan “Küçük Adımlar, Büyük Gelişim” atölyesi 11 IB D sınıfından Defne Altınay, Sena Akhisar; 11 IB E sınıfından Berkan Erdener, Dora Çetin ve Zeynep Kara görev aldı. Atölyede iş hayatlarında etik ve iş ahlakına duyarlı bireyler olmaları yönünde interaktif ve öğretici çalışmalar yapıldı. Öncelikle bilgilendirici bir aktarım yapıldı, sonrasında katılımcı öğrencilerin yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini ortaya koyup, konuyu pekiştirebilecekleri ve eğlenecekleri bir atölye gerçekleştirildi.

Beden Eğitimi Bölümümüzden Murat Kırbaç rehberliğinde hazırlanan “Hareket Ediyoruz” atölyesinde 11C sınıfından Utku Kerem Yertek, 11 IB D sınıfından Efe Çelik, Tuna Tugan, Yiğit Işıldak ve Eren Mısırlıoğlu görev aldı. Atölye beyne enerji veren hareketler ile başlatıldı. Ardından halat çekme, parkur yarışı, çuval yarışı, imkânsız gol oyunu oynatıldı. Kalan sürede ise öğrenciler lise öğrencilerimizin de dâhil olduğu gruplara ayrıldı; voleybol, basketbol ve futbol oyunları oynandı.

Proje Nasıl İlerleyecek?

Cemil Türker Ortaokulu Öğrencileriyle Atölye: 13 Ocak Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan atölyede, “Benim Rolüm Hangisi?” (Edebiyat) Atölyesi, “I am a Tree” (Ben Bir Ağacım” – Görsel Sanatlar) Atölyesi, “Kimya Her Yerde” Atölyesi, Deney (Biyoloji) Atölyesi gerçekleştirilecek.

Düşle Düşme “Sosyal Sorumluluk ve İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” Çalıştayı: Projenin sonuç etkinliği olarak ise 12-16 Şubat haftasında Levent Yerleşkemizden sosyal sorumluluk çalışması yürütmekte olan, Tepeören Yerleşkemizden bu projede yer alan öğrencilerle yürütülecek atölye çalışmalarından oluşan bir çalıştay ve bu alanda çalışma yapan bir uzmanla gerçekleştireceğimiz bir konferans düzenlenecek.

Daha sonra öğrenci atölyelerinden uygun olanlar, Tepeören Yerleşkemizde ilkokul ve ortaokul öğrencilerimizle PYP temaları bağlamında paylaşılacak. Böylece, Düşle Düşme Projesi Tepeören yerleşkemizde, liseden çıkıp tüm yerleşkeye yayılacak.

*Terakki Birikimini Paylaşıyor, TERAKKİ’nin 1877’den beri oluşturduğu birikim, kültürel zenginlik, ilke ve aydınlığını gelecek kuşaklara taşımayı hedefleyen bir destek programıdır. Terakki Vakfı ve Okulları 2009 yılında hayata geçirdiği bu program desteğiyle bilim, kültür ve sanat alanlarında eğitim dünyasına ve çevresine katkıda bulunma sorumluluğunu yerine getiriyor. Bu program, Terakki Vakfı Okulları, çevre okullar ve sosyal sorumluluk taşıyan girişimlerle birlikte yapılan çalışmalarla gerçekleşiyor.