Terakki, Öğrencilerimizin Meslek Yaşamına Nasıl Yön Veriyor?

2881

Kariyer yolculuğunda öğrencilerimiz, 46 farklı meslekten 80 uzmanı tanıma; devlet, vakıf ve özel toplam 44 üniversiteyle buluşma, iş dünyasının tanınmış isimleriyle ve başarılı üniversitelerin rektör ve akademisyenleriyle sohbet etme fırsatı buluyor.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisimiz, 40 yılı aşkın bir süredir anaokulundan liseye kadar bir bütünlük ve süreklilik ilkesiyle çalışmalarını yürütüyor. Programları içinde mesleki rehberlik çalışmalarına da önemli ölçüde yer veriyor.

Okul öncesi eğitim ve ilköğretimde, iş ve meslek kavramlarını tanıtmaya ve öğretmeye yönelik Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisimiz, çeşitli etkinlikler düzenliyor. Her sınıf düzeyinde farklı ve o yaşa uygun planlanan bu etkinlikler, öğrencilerimizin mesleki vizyonlarının altyapısını oluşturuyor.

Lisede ise, bu çalışmalar kariyer planlaması üzerine yoğunlaşıyor. Kariyer planlamasında, lise yıllarında atılan adımlar, yaşanan deneyimler ve yapılan seçimler önemli rol oynuyor. Öğrencilerimizi bilinçlendirmek, motive etmek ve onların yaşayarak öğrenmelerini sağlamak için “Kariyer Günleri”, “Meslek Stajı gibi etkin ve yararlı uygulamalar yapılıyor.

Gençlerimizin, üniversite, meslek seçimleri ve geleceği daha doğru değerlendirmelerine yön veren Kariyer Günleri etkinliği, bu yıl 27 Kasım – 18 Ocak  tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.

1996 yılından beri süregelen ve bu yıl 17.si gerçekleştirilen kariyer etkinlikleri, 27 Kasım’da başladı. 27 Kasım’da “Başarı Öyküsü” kapsamında ağırladığımız Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümran İnan, öğrencilerimizin yaşamlarında istedikleri şeyleri yaparlarsa başarılı olacaklarını, başarının da onlara mutluluk getireceğini ve mutlu bir kişinin de çevresini mutlu edeceğini söyleyerek, onlara önemli bir yaşam deneyimi sundu.

13 Aralık’ta, İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Serap Yazıcı, “Anayasal Bir Yönetimde Yaşamaya Neden İhtiyacımız Var?” konulu çalışmasını ve kendi “Başarı Öyküsünü” öğrencilerimizle paylaştı.

17 Aralık’ta, 13 farklı okulun öğrencilerinin katıldığı Öğrenci Çalıştayı, “İnsan Kaynakları Uzmanları Öğrencilerle Buluşuyor” temasıyla İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, Tekfen Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü Dori Kiss Kalafat, KRM Yönetim Danışmanlık A.Ş. ortağı Kerim Paker ve Genpa Organizasyonel Gelişim Yöneticisi Gülay Savaşan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Alman Lisesi, Bilfen Anadolu Lisesi, Bilfen Üsküdar Fen Lisesi, Darüşşafaka Eğitim Kurumları Darüşşafaka Lisesi, Eyüboğlu Koleji, Özel Galileo Galilei İtalyan Lisesi, İstek Atanur Oğuz  Lisesi, Özel Enka Okulları Enka Lisesi,  Özel Hisar Okulları Hisar Lisesi, Özel Sankt Georg Avusturya Lisesi, Özel Sezin Okulları Sezin Lisesi, Özel Ted İstanbul Koleji, VKV Koç Özel Lisesi, TVO Terakki Lisesi ve Terakki Fen Lisesi’nden 113 öğrenci önce küçük gruplarda, ardından da panelde bir araya geldiler.

“İş dünyası işe alımlarda gençlerden neler bekliyor?, Ne tür özellikler gençlerin işe alımlarında öne çıkmasına olanak tanıyor?, Gençler, lise yaşamlarını ve üniversite yaşamlarını nasıl değerlendirmeliler?, Özgeçmiş hazırlama ve iş görüşmeleri nasıl olmalı?, Gençler iş yaşamına ilk ne zaman adım atmalılar?, Sosyal ağlar ve sosyal medya kullanımının geleceğin iş yaşamına etkileri ne şekilde olacak?” temalarında birbirinden değerli dört moderatörle tanışma ve çalışma şansı yakaladılar.

Öğrencilerimiz, 19 Aralık’ta “Rektörler Üniversite Adaylarıyla Buluşuyor” programında Show TV Üniversite Medya Programı Yapımcısı Görkem İldaş’ın Moderatörlüğünde, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver ve  Acıbadem Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Şahin’i ağırladılar. Önümüzdeki sene üniversite sıralarında yerlerini alacak 12.sınıf öğrencilerimiz, değerli rektörlerimizden üniversite yaşantılarını ve üniversiteye girdikten sonra karşılaşacakları eğitim olanaklarını dinlediler.

Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, günümüzde öğrencilerin herşeye rahatlıkla ulaşabildiklerini, sınırların kalktığını, gelecekte yer almanın önemli koşullarından birisinin iyi bir yabancı dil bilmek olduğunu ve iş ile ilgili kalifikasyon gerektiğini belirtti. Türkiye’nin en genç nüfusa sahip ülkelerden biri olduğunu vurgulayan sayın Kıyak, hayatta herkesin doktor, avukat, mühendis olma ihtimali olmadığını belirterek bilinmeyeni merak eden ve sanat duygusu olan bilim insanına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Sanayi ve teknolojinin birbirine bağlı olduğunu vurgulayan Kıyak, öğrencilerimize “Harvard’da buz hokeyinde topun bulunduğu yere değil, gittiği yere doğru hareket etmeyi öğretirler.” diyerek “İçinizdeki sesi doğru analiz edin, ona uyun ve hayatın dilini öğreten üniversiteleri seçin.” mesajı verdi.

Acıbadem Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Şahin de, gençlerin üzerinde sınav baskısı olduğunu belirterek öğrencilerin zor bir süreçten geçtiğini dile getirdi. 1979 yılında Fransa’da mühendis olma şansı varken kendi isteği ile İstanbul’da kalıp Tıp okuduğunu anlatan Sayın Şahin, gençlerimizin mutlaka daha iyisini aramaları gerektiğini savundu. İstanbul’un dünya kenti olduğunu ama yine de fırsat yaratıp başka ülkeleri görmenin, oralarda eğitim fırsatları yaratmanın önemini anlattı ve son olarak gençlerimize, arkadaşlarına ve çevrelerine mutlaka zaman ayırmalarını tavsiye etti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver ise, üniversite yaşamı öncesi gençlerimize seslenirken hem üniversite seçiminde hem de bölüm seçiminde dikkat etmeleri gerektiğini ve meslek seçiminde üniversite sınavlarının tek ve en önemli koşul olmadığını dile getirdi. Gençlerimizin kafa karışıklığı yaşayabildiklerini ama üniversiteden mezun olduklarında çoklu kariyer fırsatlarının onları beklediğini söyledi. Ayrıca Sanver öğrencilerimize, hayatın kendisinin kimliklerinin bir parçası olduğunu ve yaşamlarındaki deneyim ve tecrübeden de mutlaka yararlanmaları gerektiğini vurguladıktan sonra “Tecrübeyi dinleyin ve kararlarınızın sorumluluğunu alın.” mesajı verdi.

Son konuşmacımız Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ise, öğrencilerimize herşeye şüpheyle bakmalarını, bu seçimler öncesi Üniversitelerin herşeyi vaat ettiklerini ama vaat ettiklerinin arkasında duramayan pek çok üniversitenin olduğunu belirterek uyanık olmaları gerektiğini açıkladı. Aydın, üniversitelerin görevinin iş bulmak değil, iş bulacak kalitede eğitim vermek olduğunu dile getirerek üniversitelerin, bireyleri hayata hazırlayan kurumlar olduğunu söyledi.

Aydın, son olarak öğrencilerimize, “Okurken bilgiye kendiniz ulaşmalı ve mezun olduğunuzda da ne olacağınıza siz karar vermelisiniz.” diyerek “Hayatınızın hiçbir döneminde 4 yıl olduğu gibi bu kadar boş olmayacaksınız.” sözüyle öğrencilik yıllarının önemine vurgu yaptı.

Moderatörümüz  Show TV Üniversite Medya Programı Yapımcısı Görkem İldaş ise, kendi iş yaşamından ve kariyer planlamalarından kısaca bahsederek herkesin kendi öyküsünü anlattığı bir kitabından örneklerle öğrencilerimize, “Kendi kariyer öykünüzü siz yaratabilirsiniz.” mesajını verdi.

18 Aralık’ta “Başarı Öyküleri” bölümü konuklarından Inveon ve Inventures Kurucusu Yomi Kastro da, gelişen teknoloji ile öğrencilerimizi nasıl bir geleceğin beklediğini, bu bağlamda yapılacak meslek seçimi ve kariyer planlamasında gençlerimizin nasıl bir yol izlemesi gerektiğine değindi.

18 Ocak’ta gerçekleşecek olan “Meslek Tanıtımları” ve “Üniversite Tanıtımları” etkinliğinde de “Üniversite Tanıtımları” kapsamında, 44 üniversite ağırlanacak.  İstanbul ve İstanbul dışından davet edilen devlet, özel ve vakıf üniversiteleri Lise binası, vakıf binası girişi ve fuayede  stand kurarak, broşür, afiş ve CD’lerle kendilerini tanıtıp öğrencilerimizin sorularını yanıtlayacaklar.

“Meslek Tanıtımları”nda ise, fen ve mühendislik bilimlerinden sosyal bilimlere 46 farklı meslekten;  akademisyen, alanında çalışan uzman ve Terakki mezunu üniversite öğrencileri, sınıf ortamlarında paylaşımlarda bulunarak öğrencilerimizle bir araya gelecekler. Tüm lise öğrencilerimiz, tanımak istedikleri meslekleri üç farklı rolden deneyimleme ve dinleme şansına erişecekler.