Terakkide Bilim Şenliği

614

Fen Bilimleri, Matematik ve Bilişim Teknolojileri Bölümlerimizin iş birliği ile hazırlanan “Bilim Şenliği”, 3 Haziran Cuma günü Levent Yerleşkemizde, 6 Haziran Perşembe günü Tepeören Yerleşkemizde; fen bilimleri, matematik ve bilişim teknolojileri öğretmenlerimizin rehberliğinde tüm ortaokul öğrencilerimizin ve 4. sınıf öğrencilerimizin katılımıyla gerçekleşti.

Bilim Şenliği, öğrencilerimizde bilimsel merakı uyandırmak, farklı ve yaratıcı fikirler üretebilmelerini sağlamak, gözlem yaparak, “Neden?” ve “Nasıl?” sorularını sormalarına, kendi düşünce ürünleri olan projelerini geliştirmelerine fırsat yaratmak, bilimsel çalışma yöntemlerini kullanarak problem çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirildi. Öğrencilerimizin; günlük hayatın içindeki ayrıntıların bilimsel yöntemlerle açıklanabileceğini keşfederek yeni bakış açıları kazanmalarını, yeni teknolojilerle karşılaşmalarını, oyunlaştırmanın gücünden yararlanarak keyifli bir öğrenme ortamında bulunmalarını sağlamak üzere etkinlikler düzenlendi.

Öğrencilerimiz Deney ve Etkinliklerle Dolu Bir Gün Geçirdi

Fen Bilimleri Bölümümüzden öğretmenlerimizin hazırladığı etkinliklerle öğrencilerimiz, tüm gün boyunca deney dolu saatler geçirdi. Açılışta gözlemledikleri fildişi macunu deneyinde potasyum iyodür ve su kullanılarak hidrojen peroksitin hızlı ayrışması sonucu oluşan dev köpüklerle bilimin keyifli dünyasına giriş yaptı. Günün ilerleyen saatlerinde arkadaşlarının rehberliğinde elektrik deneyleri, refleks deneyleri, kimya deneyleri, ayna labirentleri, ses deneyleri gibi farklı alanlardaki bölümlerde çok eğlenerek deneyleri kendileri de deneme şansı buldu. Mancınık oyununu büyük merakla oynarken, Makey makey ile farklı meyveleri kullanarak elektrik devresi kurup, bilgisayar üzerinden kendi bestelerini yaptı. 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerimizin belirlenen ders saatlerinde katıldığı Bilim Şenliği’nde, öğrenciler tüm deney ve etkinlikleri çok beğendiklerini, keyif ve merakla deneyleri yaptıklarını ifade etti.

Bilim Şenliği’nde öğrenciler matematik öğretmenleri ve matematik takımı, yaratıcı zihinler ve DI Kulübü öğrencilerinin hazırladığı çeşitli bulmacalar, deneyler ve oyunlarla karşılaşma fırsatı buldu. Matematik stantlarında öğrencilerimiz; tahta çubuklar ve bir çerçeveden oluştuğu halde çarpma, bölme ve hatta karekök alma işlemleri yapılabilen 1600’lü yıllarda John Napier tarafından geliştirilmiş bir abaküs olan Napier’in Kemiklerini, 3’lü ve 4’lü sihirli kareleri, çok pratik bir biçimde altın oran ölçümü yapmayı sağlayan altın oran cetvelini, bütün kenarları eşit ve yüzeyleri düzgün çokgen platonik cisim maketlerini keşfetme imkânı buldu. Bilim Şenliği’nde, hanoi kulelerinden simetri aynalarına, Da Vinci Köprüsü inşa etmeden, mantık oyunlarına, kesir dartlarından, prizma, piramit model ile baloncuk yapımına kadar pek çok farklı etkinlik yer aldı.

Öğrencilerimizin TÜBİTAK’ta Başarı Kazanan Çalışmaları Sergilendi

Öğrencilerimiz sayı işlem, problem çözme ve görsel, uzamsal beceri gerektiren pek çok bulmaca ile uğraşma fırsatı bulurken oyunlaştırma içeren etkinliklerle hem keyifli vakit geçirdi, hem de tatlı bir rekabet içinde birbiriyle yarıştı. Bu yıl TÜBİTAK tarafından düzenlenen “Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri” yarışmasında Avrupa Finallerinde sergilenmeye hak kazanan “Doğru Denklemlerinin Uyumu Koordinatta : Ebob-Ekok ” isimli projesi ile öğrencimiz Gökhan Eliçin ve Matematik alanında Türkiye birinciliği elde eden “Üç Boyutlu Düşünmenin Sınırsızlığı: Küpün Röntgenleri” isimli projesi ile Yağız Önal, Bilim Şenliği’nde matematik projelerini tüm okulla paylaştı.

 

“100. yılda 100 Ünlü 100”

Cumhuriyet’in 100. yılı kapsamında DI Kulübü öğrencilerimiz, “100. yılda 100 Ünlü 100” isimli projeleri ile rubik küplerin her bir yüzüne farklı bilim insanlarının görsellerini yapıştırarak öğrencilerin en az hamlede ve en az sürede küplerin her bir yüzünde bilim insanlarının görsellerini oluşturmalarını istedi ve bilim insanları ile ilgili tanıtım çalışmaları yaptı.

Bilim Şenliği’nde Bilişim Teknolojileri öğretmenleri ve ortaokul sosyal etkinlik öğrencilerimizin hazırladığı etkinliklerde; her iki yerleşkemizde gün boyunca öğrencilerimiz Mbot robotlarla balon patlama oyunu oynadı. Öğrencilerimiz kendi hazırladıkları oyunları makey makey ile farklı materyaller kullanarak katılımcıların tecrübe etmesine imkân sağladı ve oyunlarını nasıl geliştirdiklerini anlattı. Ayrıca micro:bit kullanarak hazırladıkları oyunları tüm öğrencilerin deneyimlemelerini sağlayarak, oyunlarını nasıl hazırladıklarını anlattı. Bunlara ek olarak öğrencilerimiz, 3D yazıcıların nasıl çalıştığını keşfederek, 3D baskı olarak alınmış XOX oyunlarını oynadı. Lego robot setleriyle Levent Yerleşkemizde robot kollar ile top taşıma yarışması, Tepeören Yerleşkemizde pinball oyunu ve rubik küpü çözme etkinlikleri gerçekleştirildi. Tepeören Yerleşkemizde Vex robotlarıyla robot arenası ve yeşil ekran çekimleri gerçekleştirerek öğrencilerimizin eğlenceli vakit geçirmeleri sağlandı.

Etkinliğe ait tüm fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.