Terakki’de GIN DAY – Küresel Sorunlar Günü Konferansı

3607

Lisemiz, her yıl çeşitli ülkelerde düzenlenen geleneksel Küresel Sorunlar Ağı (Global Issues Network-GIN) Konferanslarından birini bu yıl “GIN DAY – Küresel Sorunlar Günü” adı altında “Küresel düşün, yerel hareket et” temasıyla 2 Haziran Salı günü Terakki Vakfı Kültür Merkezi K1’de gerçekleştirdi. “Kağıt israfı”, “Hayvan hakları” ve “Kadına şiddet” konularının ele alındığı etkinlikte konuklarımız; HAYSEV (Hayvan Sevenler) Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şafak Yeşilyurt, TEMA Vakfı yetkilisi Evren Yağcı ve Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat oldu.

Etkinliğimiz, sokak hayvanları ve hayvan hakları konusunda Türkiye birinciliği ödülünü alan Ortaokul Destination Imagination Sosyal Kulübümüzün “Helping Hands Helping Paws” skecini sergilemesiyle başladı.

Ardından, HAYSEV (Hayvan Sevenler) Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şafak Yeşilyurt konuyla ilgili ülkemizde yapılan çalışmaları öğrencilerimizle paylaştı ve birlikte yaşadığımız canlılarla nasıl daha uyumlu ve sevgi dolu bir ilişki kurabileceğimiz konusunda görüşlerini sundu. Yeşilyurt, öğrencilere mutlaka bir yardım kuruluşunda, bir sivil toplum dayanışmasında yer almaları çağrısında bulundu ve bu anlamda yapabileceklerinin neler olduğunu örneklerle anlattı.

Daha sonra GIN Kulübü öğrencilerimiz, “Paper Waste – Kağıt İsrafı” başlıklı, özellikle okullardaki kağıt israfı ve kağıt tüketiminin nasıl azaltılabileceği konusunda bir sunum yaptılar. TEMA Vakfı yetkilisi Evren Yağcı, gezegenimizin kurtulabilmesi için gençlere çok iş düştüğünün altını çizerek, sosyal sorumluluk projesi olarak TEMA Vakfı’nda genç ve enerjik yüreklerle birlikte son derece yararlı etkinliklere imza atılabileceğini şöyle dile getirdi, “Yapabileceğiniz o kadar çok şey var ki, sadece TEMA Vakfı ile değil, diğer tüm vakıf ve dernekleri inceleyin, gönüllü emek verebileceğiniz bir sivil toplum örgütü mutlaka bulacaksınızdır. Dünyanın sizin enerjinize ihtiyacı var.

“Kadına Şiddet ve Cinsel İstismar” konusuyla devam eden etkinlikte lise öğrencilerimiz geçtiğimiz mart ayında, İtalya’nın Milano şehrinde gerçekleşen 10. GIN Konferansı’nda bu konuyla ilgili  yaptıkları geniş kapsamlı sunumu paylaştılar. Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat konuşmasına, “Size tavsiyem ilgili olduğunuz alanda hangi konuyu önemsiyorsanız o konuyla ilgili olarak mutlaka bir sivil toplum kuruluşuna katılın ve siz de bir şeyler yapın.” sözleriyle başladı.

Şiddet karşısında seyretmek ve üzülmekten daha fazlasının yapılabileceğinin altını çizen Polat, “Şiddete karşı bir şeyler yapıldığı, şiddete tepki verildiği zaman şiddeti uygulayan da korkuyor. Bu çok çok önemli bir kavram. Türkiye’de çok fazla şiddet olayı gizli kalıyor.” dedi. Şiddetin korkakların işi olduğunu belirten Polat, “Şiddeti korkaklar uyguluyor, o yüzden dik durabiliyorsanız şiddet yaşanmıyor. Ama burada kendinizin dik durmasından bahsetmiyorum, başkasının yaşadığı şiddet olayına kayıtsız kalmamaktan bahsediyorum. Bunu düşünmenizi ve gerçekten yolun başındayken yarınlarda ‘ben de iyi bir şeyler yapmıştım’ diyebilmeniz için bir sivil toplum kuruluşunda olmanızı tavsiye ediyorum.” cümleleriyle konuşmasını tamamladı.

GIN Kulübü Rehber Öğretmenimiz Zeynep Kıvılcım Arslan da 3 farklı temadan oluşan etkinliğin ortak noktasının “İyi İnsan Olun” şeklinde vurgulanabileceğini ifade etti.

Arslan’ın “Öğrencilerimiz, akranlarının farkındalıklarını artırmak anlamında geniş bir perspektif sundular. Bu 3 konuyu da vakıf ve dernek yöneticilerinin katılımları ve görüşleriyle destekleyerek neler yapılabileceği konusunda bir vizyon oluşturdular. Yaşadığımız evrende her zaman karşımıza çıkan 3 hassas konu, onların farkındalığını dolayısıyla duyarlılığını ve devamında da harekete geçirmeyi tetikleyeceği için ayrıca önem taşıyordu. Hayvan hakları, ormanlarımızın kağıt israfıyla her geçen gün katledilmesi, şiddet mağduru kadınlarımız gibi ivedilikle önlem alınması gereken konularda bu genç, taze, cesur ve enerjik beyinlere ne kadar ihtiyaç duyduğumuzun da onlara vakıf ve dernek yöneticileri tarafından hissettirilmesi ile bu etkinlikle çok önemli bir adım attık. Gençlerin eleştirilerinin sözde kalmadığı, toplumu iyiye doğru değiştirmek adına ellerini taşın altına koydukları bir dünya yaratmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” sözleriyle konferans sona erdi.