Terakki’de Sekizinci MUN Konferansı Gerçekleşti

1209

TTMUN (Terakki Tepeören Model United Nations) Konferansı’nın sekizincisi, 29 Şubat-1 Mart tarihleri arasında, her iki yerleşkemizden yaklaşık 250 öğrencimizin katılımıyla gerçekleştirildi. TTMUN (Terakki Tepeören MUN) Kulübü tarafından organize edilen TTMUN’24’ün bu yılki teması “Siyasi Birlik: İnsanlığın Gelişimi İçin Küresel İş Birliği (Political Unity: Global Collaboration for the Development of Humankind)” oldu.

Tepeören Yerleşkemizden Merve Kaya (12 IB), Ege Yüksektaş (12 IB) ve Defne Eryüksel’in (12 IB) başkanlığını yaptığı TTMUN’24 Yönetim Kurulu, kulüp danışman öğretmenleriyle birlikte yaptıkları çeşitli toplantılar sonrasında, sekiz ayrı komite ve 15 gündem maddesi belirleyerek çalışmalarına aylar öncesinden başladı.

Tepeören Yerleşkemizden mezun öğrencilerimiz ve eski TTMUN kulüp üyelerimizden Eren Kilerci, Efe Utku Ural, Efe Tan, R. Bartu Günal ve Efe Özyılmaz iki gün süren konferans süresince birçok komitede görev alarak, arkadaşlarına destek verdi. Ayrıca mezunlarımızdan Umay Sezen Acar konferans öncesi hazırlık süresince Uluslararası Adalet Divanı’na (ICJ – International Court of Justice) danışmanlık yaparak, birçok çalıştaya çevrimiçi ve yüz yüze katıldı, başkanlık yaptı ve konferans süresince de destek verdi.

TTMUN Öncesinde…

MUN dünyasına adım atmak veya bu yolda kendini geliştirmek isteyen öğrencilerimize destek vermeyi ve uygun bir platformda hem akademik hem de sosyal becerilerini geliştirebilmelerini amaçlayan TTMUN Konferansı’nda, konferans yönetim kurulu başkanlığında çeşitli etkinlikler organize edildi. Komite oturum başkanlarının eğitimi ile aylar öncesinden yüz yüze ve çevrimiçi çalıştaylar yapıldı ve bu eğitimler süresince oturum başkanı aday öğrencilerimiz, sorumlu oldukları komiteler için belirlenmiş gündem maddelerini araştırıp, konuları üzerine raporlar hazırlayarak komite katılımcıları ile çevrimiçi paylaşımlarda bulundu. Ayrıca kendilerini konferansa daha iyi hazırlamak ve oturum yönetebilme becerilerini geliştirebilmek için MUN Kulübü çalışmalarına katılarak mini oturumlar düzenledi.

Çalışmaların bir sonraki basamağında oturum başkanları kendi komitelerinde yer alarak arkadaşlarına destek verebilmek ve gündem maddeleri üzerine gerçekleştirilen tartışmaların kalitesini artırabilmek üzerine çalıştı. Oturum başkanları; araştırma yapmak, yazılı ve sözlü görüş bildirebilmek, kararname yazmak, ülke raporu ve yasa tasarı taslağı hazırlamak gibi birçok akademik beceriyi geliştirmelerine destek verebilmek amacıyla kendi komiteleri ile yüz yüze ve çevrimiçi çeşitli çalıştaylar düzenleyerek, ön hazırlık sürecini tamamladı.

TTMUN’24 Konferansı, Konferans Genel Sekreteri Merve Kaya (Tepeören -12IB), Genel Sekreter Yardımcısı Ege Yüksektaş (Tepeören -12IB) ve Genel Kurul Başkanı Defne Eryüksel’in (Tepeören -12IB) yaptığı açılış konuşması ile başladı. Konferans, açılış konuşmacıları olarak görev alan öğrencilerimiz Mina Çakıroğlu (Tepeören 10E), Bilge Nehir Tiryakiler (Tepeören 11B) ve Michael Arthur Lucas’ın (Tepeören 12IB) sunumları ile devam etti. Etkinliğin ikinci günü, “Büyük Meclis Oturumu” ve “Kapanış Töreni” ile tamamlandı.

TTMUN 24 Destek Grupları

TTMUN’24 Konferansı’na delege olarak katılan öğrencilerimizle birlikte birçok öğrencimiz de destek gruplarında görev alarak, etkinliğin daha verimli ve keyifli geçmesine yardımcı oldu.

Onay Kurulu (Approval Panel): Tepeören Yerleşkemizden Nehir Kaplan (12IB), Defne Öztürkoğlu (12IB), Şimal Özdemir (12IB) yazılan yasa tasarı taslaklarının kurallara uygunluğunu ve yazım dilini kontrol ederek arkadaşlarına destek verdi.

Basın Ekibi (Press Team): Tepeören Yerleşkemizden Irmak Servi (12IB) ve Nazlım Yüney (12IB) iki gün boyunca konferans basın görevlisi olarak çalışarak çeşitli röportajlar yaptı, fotoğraf ve videolar çekti. Ayrıca Metincan Kulaç (12IB) konferans açılış ve kapanış videolarını hazırlayarak arkadaşlarına destek verdi.

Destek Timi (Admins): Tepeören Yerleşkemizden Eda Çetinkaya (12IB), Head of Admins olarak görev aldı ve on beş kişilik konferans destek ekibine başkanlık yaparak iki gün boyunca konferansın sorunsuz geçmesine destek oldu.

Ayrıca, Zeynep Çağıl Özbey (Tepeören 10B) ve Sezer Zümra Özbey (Tepeören 10C) komite aralarında ikram masaları sorumlusu olarak görev aldı ve arkadaşlarına destek oldu.

TTMUN’24 Konferansı’nın komiteleri ve gündem maddeleri:

  • Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik Komitesi (Disarmament and International Security – DISEC)

Komite Başkanları: Ekrem Soran (Tepeören-10A), Mina Çakıroğlu (Tepeören-10E), Dilem Berru Çelik (Tepeören-12A)

Gündem Maddeleri:

-“Karen-Mon sorunu”

-“Bangkok Anlaşmasının yürürlüğe konması”

  • Özel Siyasi ve Dekolonizasyon Komitesi (The Special Political and Decolonization Committee (SPECPOL)

Komite Başkanları: Naz Kabze (Tepeören-10E), Fazıl Göktuğ Tuna (Tepeören-10A), Defne Eryüksel(Tepeören- 12IB)

Gündem Maddeleri:

-“Somali’de terör örgütü El-Şebab’ın neden olduğu anlaşmazlığın ele alınması”

-“Yeni Kaledonya’nın statüsü ve “Nouméa Anlaşması”

  • Birleşmiş Milletler Çevre Programı (United Nations Environment Programme UNEP)

Komite Başkanları: İnci Onay (Tepeören-10D), Cemre Öztürkoğlu (Tepeören-10D), Ege Yüksektaş (Tepeören-12 IB)

Gündem Maddeleri:

-“Pasifik Ada Ülkelerinde iklim değişikliğinin etkileri ile mücadele sorunu”

-“Willow Projesine izin verilmesi ve çevresinde yarattığı sonuçların değerlendirilmesi”

  • Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi (Office of United Nations High Commisioner for Human Rights- OHCHR)

Komite Başkanları: Ahmet Kaan Şen (Tepeören-10D), Begüm Isıgöllü (Levent – 12G), Ezgi

Günel (Tepeören-12C)

Gündem Maddeleri:

-“Etiyopya’nın Tigray bölgesine insani yardım ve koruma sağlanması”

-“Çin kıyılarındaki bazı adalar bölgesinde düşmanlık sorunu”

  • Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (United Nations International Children’s Emergency Fund (UNICEF)

Komite Başkanları:  Kaan Ege Körük (Tepeören-10D), Güneş Bozkıroğlu (Levent – F10A),                                             Mete Çevik (Tepeören-12A)

Gündem Maddeleri:

-“Port-au-Prince, Haiti’de artan şiddet olaylarından çocukların korunması sorunu”

-“Sudan’daki savaşın ortasında kalan çocukların eğitim haklarının sağlanması”

  • BM Güvenlik Konseyi (UN Security Council – SC)

Komite Başkanları: Bilge Nehir Tiryakiler (Tepeören-11B), Doruk Dönmez (Tepeören-10D)   ve Ege Yüksektaş (Tepeören-12IB)

Gündem Maddeleri:

-“Batı Sahra’daki durum”

-“Meksika’daki uyuşturucu savaşı”

  • Tarih Komitesi- (Historical Committee –HC)

Komite Başkanları: Mehmet Ali Kantarcı (Tepeören-12IB), Michael Arthur Lucas  (Tepeören-12IB),  Ada Niron (Tepeören-10E), Efe Demir Akkuş (Tepeören-10A)

Gündem Maddesi:

“Falkland Savaşı”

  • Uluslararası Adalet Divanı’nın; (The International Court of Justice- ICJ)

Mahkeme Başkanları:  Merve Kaya (Tepeören-12IB)

Avukatlar: Duru Kopan, Ali Alıç, Eylül Büyükcan, Defne Şahin

Kayıt Memuru: Elif Nisan Dumlupınar (Tepeören-11A)

Dava: “Tahran’daki ABD Diplomasi ve Konsolosluk Personeli”

TTMUN’24 Konferansı ve En İyiler

Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik Komitesi (Disarmament and International Security – DISEC)

  • Karen-Mon sorunu: Boğaç İzmit (Tepeören 9E), Mirza Küçüksavaş (Tepeören HzA) ve Ali Raif Serter (Levent 9I)
  • Bangkok Anlaşmasının yürürlüğe konması: Mehmet Ekiz (Tepeören 9D) yeterli oy toplayarak hazırlamış oldukları yasa tasarı taslaklarını tartışmaya açtı.

Komitede Atakan Mert (Tepeören 10E) En İyi Delege ve Boğaç İzmit (Tepeören 9E) En Üstün Delege olarak seçildi.

Özel Siyasi ve Dekolonizasyon Komitesi (The Special Political and Decolonization Committee – SPECPOL)

  • Somali’de terör örgütü El-Şebab’ın neden olduğu anlaşmazlığın ele alınması: Liya Doğutan (Tepeören 9E) ve Meyra Orhan (Tepeören HzA)
  • Yeni Kaledonya’nın statüsü ve “Nouméa Anlaşması”: Ceren Çağlar (Tepeören, 9D) ve Nil

Deniz Doğan (Tepeören HzC) yeterli oy toplayarak hazırlamış oldukları yasa tasarı taslaklarını tartışmaya açtı.

Komitede Ceren Çağlar (Tepeören, 9D) En İyi Delege ve Meyra Orhan (Tepeören HzA) En Üstün Delege olarak seçildi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi (Office of United Nations High Commisioner for Human Rights- OHCHR) 

  • Etiyopya’nın Tigray bölgesine insani yardım ve koruma sağlanması: Nazlı Güven (Tepeören 10B), Rüzgar Tüten (Tepeören HzC), Bahadır Hoşboy (Tepeören HzA)
  • Çin kıyılarındaki bazı adalar bölgesinde düşmanlık sorunu: Tuana Esin Arı (Levent F10A) yeterli oy toplayarak hazırlamış oldukları yasa tasarı taslaklarını tartışmaya açtı.

Komitede Nazlı Güven (Tepeören 10B) En İyi Delege ve Ege Barış (Tepeören 9B) En Üstün Delege olarak seçildi.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (United Nations Environment Programme UNEP)

  • Pasifik Ada Ülkelerinde iklim değişikliğinin etkileri ile mücadele sorunu: Duru Ayhan (Tepeören 9C), Çınar Güleviz (Tepeören HzB), Sahra Yüksel (Tepeören HzC)
  • Willow Projesine izin verilmesi ve çevresinde yarattığı sonuçların değerlendirilmesi: Poyraz Kurç (Tepeören 12IB) yeterli oy toplayarak hazırlamış oldukları yasa tasarı taslaklarını tartışmaya açmışlardır.

Komitede Poyraz Kurç (Tepeören 12IB) En İyi Delege ve Suat Sarısoy (Tepeören HzB)  En Üstün Delege olarak seçildi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (United Nations International Children’s Emergency Fund – UNICEF)

  • Port-au-Prince, Haiti’de artan şiddet olaylarından çocukların korunması sorunu: Naz Karayılan (Tepeören HzA), Ela Erdinç (Tepeören 9E) ve Beren Naz Donat (Tepeören 9A)
  • Sudan’daki savaşın ortasında kalan çocukların eğitim haklarının sağlanması: İrem Nehir Avcu (Levent 9) ve Aslı Hazal Şenyol (Levent 9J) yeterli oy toplayarak hazırlamış oldukları yasa tasarı taslaklarını tartışmaya açtı.

Komitede En İyi Delege Betül Alya Can (Tepeören 12A) , ve En Üstün Delege Beren Naz Donat (Tepeören 9A) ve Nisan Özturgut (Levent F10A) olarak seçildi.

BM Güvenlik Konseyi (Security Council – SC)

  • Batı Sahra’daki durum: Burak Yolaçan (Levent F10A), Mercan Erdek (Tepeören 10D), Derin Halatçı (Tepeören 9E)
  • Meksika’daki uyuşturucu savaşı: Derin Halatçı (Tepeören 9E), Sevdenur Fırat, Burak Yolaçan (Levent F10A) yeterli oy toplayarak hazırladıkları çözüm önerilerini komitelerine sundu.

Komitede Burak Yolaçan (Levent F10A) En İyi Delege ve Derin Halatçı (Tepeören 9E) En Üstün Delege olarak seçildi.

Tarih Komitesi- (Historical Committee –HC)

”Falkland Adaları Savaşı” olarak bilinen 10 haftalık gayrı resmî savaş sürecinin tartışıldığı komitede İngiltere ve Arjantin arasında anlaşmaya varıldı.

Komitede Y. Batur Çakmaklı (Tepeören, HzB) En İyi Delege ve Bade Altınay (Tepeören 12IB) En Üstün Delege olarak seçildi.

Uluslararası Adalet Divanı

Uluslararası Adalet Divanı’nda (ICJ) İran İslam Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri arasında gelişen “Tahrandaki ABD Diplomasi ve Konsolosluk Personeli”  davası görüldü.

Dava, 1980’de İranlı militanların Amerika’nın Tahran’daki elçiliğini esir almasını içermektedir.

Amerika’yı temsilen avukatlar Duru Kopan (Tepeören 10D)  ve Defne Şahin (Tepeören 10C) ve İran’ı temsilen avukatlar Ali Alıç (Tepeören 10E)  ve Eylül Büyükcan (Tepeören 10E) her iki taraf da on adet kanıt dosyası ve iki tanık sundu. Jüri üyelerinin değerlendirmeleri ışığında, mahkemenin kararına göre Amerika Birleşik Devletleri haklı bulundu.

Komitede Defne Fidancı (Tepeören 9C) En İyi Delege olarak seçildi.

TTMUN’24’ün Ardından…

Poyraz Kurç (Tepeören 12IB): Mezun olmadan katıldığım üçüncü ve son TTMUN Konferansı, ciddi diplomasi ve keyifli anların unutulmaz bir şekilde birleşimiydi. UNEP komitesinde ABD’yi temsil etmek ve kriz ekibinde Joe Biden rolüne bürünmek, hem TTMUN çalışmalarına olan bağlılığımı ifade etmemi hem de eğlenceli tarafımı ortaya koymamı sağladı ki bu da MUN’un temelini oluşturuyor. Konferans, unutulmaz deneyimlerle doluydu ve katılımcı delegelerle samimiyetin yanı sıra etkili tartışmalar arasında mükemmel bir denge sağlıyordu.

Bu senenin konferansının en ödüllendirici yönlerden biri, genç katılımcıların olağanüstü performansını gözlemlemekti. Küresel sorunlara karşı tutkuları ve bakış açıları, TTMUN’un geleceği konusunda beni umutlandırdı. Konferansa yanlarında getirdikleri enerji ve bilgi, uluslararası diplomasi sahnesi için umut vadeden bir çizgi sergiliyordu.

TTMUN’un her zamanki gibi düzenlenmiş yapısı, konferansın genel başarısına önemli ölçüde katkı sağladı. Düşünceli bir şekilde planlanmış komitelerden etkili iletişim kanallarına kadar her detay düşünülmüş, delegelerin esaslı tartışmalara ve iş birliğine odaklanmasına izin verilmişti. Ve bu başarının arkasındaki harika öğretmenlerime ve organizasyonun arkasındaki arkadaşlarıma bu başarıyı içtenlikle atfediyorum, onların yerine harika gençlerin geçeceğine eminim ve TTMUN’u daha da geliştirmeye hazır olduklarına inanıyorum.

Ayrılan biri olarak, keşke daha önce TTMUN’a katılsaydım diye düşünmemek elde değil. Geriye dönüp baktığımda, önümüzdeki yıllarda mezun olarak geri dönmeyi ve TTMUN’un devam eden başarısına ve büyümesine katkıda bulunmayı şimdiden düşünüyorum. Gelecekteki TTMUN katılımcılarına olan tavsiyem aynı kalıyor: konferansın sunduğu çeşitli deneyimleri kucaklayın, diplomasi tartışmalarına tam kalple katılın, kurulan arkadaşlıkları değerlendirin ve organizasyon çabalarını takdir edin. TTMUN sadece diplomasiyle ilgili değil; kalıcı anılar oluşturmak, bağlantılar kurmak ve küresel liderlikte olumlu bir geleceğe katkıda bulunmakla ilgilidir. Tüm içtenlikle herkese TTMUN’a katılmalarını öneririm, çünkü TTMUN bir MUN konferansından çok daha fazlasıdır.

Mehmet Ali Kantarcı (Tepeören 12IB):  Tarih Komitesinde, konumuz 1982 yılında yaşanmış, tarihte ”Falkland Adaları Savaşı” olarak bilinen 10 haftalık gayrı resmî savaş süreciydi. Komitemizde, sürecin iki büyük tarafı olan İngiltere’nin ve Arjantin’in, 3 tanesi muhalif ve 4’ü hükûmet olacak şekilde 7 delegesi vardı. Bunun yanında, dönemde mevcut olan soğuk savaşın taraflarını temsilen Amerika ve SSCB’nin ve görevi barışçıl bir sonuca ulaşmak olan BM’nin de birer delegesi vardı.

İkinci oturumda olaylar gelişmeye başladı. İlk oturumda delegeler adalar hakkında fikirlerini belirttikten sonra adalarda hak iddia eden Arjantin delegasyonu, barışçıl bir çözümün mümkün olmadığına karar vererek adaya askerî bir harekâtla adayı ele geçirdi. Komitemizin gündemi bu işgaller sonrası yaşanan olaylar çevresinde gelişti. Birinci gün, İngiliz Parlamentosu kendi içlerinde eylem planı yaparak Başbakana durum hakkında verilecek tavsiye konusunda tartışırken, Arjantin işgali meşrulaştıracak kamuoyuna açıklamaları geliştirdi. Günün sonunda, Arjantinli delegasyonun başında olan bir amiralin, İngiliz delegasyonuna sert bir konuşma yapmasından sonra İngiliz Parlamentosu, Başbakana resmî savaş tavsiyesini verdi. Sonraki oturumda, Başbakan ünlü savaş konuşmasını gerçekleştirdi.

İkinci gün, barışçıl bir çözüm bulmaya ayrılmıştı, ancak Arjantin’in ”General Bel Grano” adlı zırhlı kruvazörünün savaş alanının dışında İngiliz denizaltıları tarafından batırılması, 350’ye yakın Arjantinlinin bu olay sonucunda şehit olması sonucunda barış süreci sekteye uğradı. Farklı tarafların bu duruma karşı tepkileri, SSCB’nin Arjantin’e resmî desteğini ilan etmesine yol açtı. Bel Grano’nun batışından sonra İngiltere, son oturuma yaklaşırken adaya bir askerî operasyon başlatma kararı almak üzereyken, Arjantin ve İngiltere’den gizlice görüşen iki delege, ülkelere iki tarafa da uygun olacak bir barış antlaşması sundu.

Sonraki oturumda bazı değişikliklere uğrayan bu antlaşma, adaların Arjantin’e özerk bir devlet olarak bağlanmasını öneriyordu. Sonunda, adaların Arjantin adı altında, kendi özerk meclisinde güvenoyu alması gereken bir başbakanı olması kararlaştırıldı. Böylece bölgede İngiliz vatandaşlarının hakları korunurken, Arjantin’in de istekleri gerçekleşmiş oldu.

Delegeler komiteden son derece memnun kaldılar ve verilen yorumlar tamamen pozitifti. Dostlarımıza ve okul arkadaşlarımıza bu özel deneyimi yaşatabilmiş olarak, komitenin yönetim ekibi olarak çok mutlu ve gururluyuz. Bu konferansın gerçekleşmesinde emeği geçen takım arkadaşlarıma ve bize bu imkânı sağlayan, destek veren danışman öğretmenlerimize çok teşekkür ediyorum.

Merve Kaya (Tepeören 12IB): Terakki’de geçirdiğim 5 yıl boyunca her sene gerek kendi okulumda gerekse başka okullarda birçok MUN konferansına katıldım ama eminim ki TTMUN’24 hem son konferansım hem de birçok arkadaşıma veda ettiğim bir konferans olması açısından bende her zaman farklı bir yere sahip olacaktır. MUN kariyerimin başlarında benden büyük abi ablalarımın yardımı olmadan konferanslara hazırlanamazken son yıllarımda kendi tecrübemle bir konferans yönetebiliyor olmam, zaman içinde gelişimime baktığımda kendimle gurur duymamı sağlıyor.

Umay ablam, Eren abim, Bartu, Efe ve daha sayabileceğim birçok mezun arkadaşım eğer en başından beri tüm tecrübeleriyle bana yardımcı olmasalardı bugün bu pozisyonda olmak benim için sadece bir hayal olurdu. Bana kattıkları her şey için onlara her daim minnettar olacağım. Canım arkadaşlarım Defne ve Ege, siz olmasaydınız son 2 yıldır bu kadar başarılı konferanslar asla gerçekleştiremezdik. İyi ki MUN serüvenimde sizlerle karşılaştım ve kendime dost varsayabileceğim arkadaşlar edindim.

Ayrıca Terakki’de geçirdiğim 5 yıl boyunca benden hiçbir konuda desteğini esirgemeyen Vesile hocama ve tüm danışman hocalarımıza çok teşekkür ederim. Sizler gibi yol göstericilerimiz olmasaydı birçoğumuz bugünkü başarılarımıza erişemezdik. İyi ki sizlerle tanışıp, çalışma şansı elde ettim. Konferansın hazırlık aşamasında emeği geçen ve konferansa katılım sağlayan tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Umarım sizleri ileriki senelerde daha da yüksek pozisyonlarda görme şansını elde ederim.

Kuzey Bilge Önal ve Eren Deveci (Tepeören Hz): Her ne kadar sene başında TTMUN (Tepeören Terakki Model United Nations) konferansına katılmaktan endişe duysak da o gün geldiğinde boşuna kaygılanmış olduğumuzu fark ettik. Nasıl söz alacağız, nasıl konuşacağız, sorulara doğru cevap verebilecek miyiz gibi kaygılarımız vardı. Ama o gün geldiğinde tam aksine çok samimi ve keyifli bir ortamda,  arkadaşlarımızla birlikte hem eğlendik hem de çok şey öğrendiğimiz bir etkinlik oldu. Daha önce hiç MUN yapmamış olan herkese şiddetle öneririz.

Duru Emir ve Suat Sarısoy (Tepeören Hz): Konferans öncesi ne ile karşılaşacağımızı bilmediğimiz için çok korkuyorduk ve elimizden geldiğince arkadaşlarımızla birlikte hazırlanmaya çalıştık. Bu süreçte oturum başkanlarının düzenlediği çalıştaylar çok yardımcı oldu. Sonrası bizim için çok keyifli ve unutulmaz bir deneyim oldu. Hazırladığımız çalışmaları paylaşmış, birçok konuşma yapmış ve çok şey öğrenmiştik. Bir sonraki MUN konferansını dört gözle bekliyoruz. Bize bu etkinliği hazırlayan, emek veren herkese çok teşekkür ederiz.

Çınar Güleviz, Deren Sinangil (Tepeören Hz): İlk MUN deneyimimiz olacağı için çok heyecanlıydık ve stresliydik. Fakat başladığı andan itibaren bizim için çok zevkli bir etkinliğe dönüştü. Çok şey öğrendik. Yıllarca hatırlayacağımız bir anı oldu bizim için. Emek veren herkese çok teşekkür ediyoruz.

Rüzgar Tüten (Tepeören HzC): Şişli Terakki Lisesi’ndeki ilk yılımda MUN konferanslarının bana İngilizcemi geliştirme ve kalabalık topluluklar önünde konuşma özgüvenini kazandırma gibi avantajlarını göz önünde bulundurarak ilk kez MUN kulübü ve konferansına katıldım. Konferans ve lobbying süreçlerinde yeni birçok akademik kelime öğrendim ve bu gibi konferanslara katılmanın İngilizce dilindeki birikimime fazlasıyla katkıda bulunduğunu fark ettim. Ek olarak, MUN konferans ve lobbying bölümlerinin amacının gerçekten de İngilizce seviyesiyle ilişkin olmayıp yalnızca konusu her ne olursa olsun İngilizce konuşabilme yetisini biz öğrencilere kazandırabilmek olduğunu anladım. İlk deneyimim olmasına rağmen MUN’deki işleyiş hakkında birçok noktayı öğrenmekle birlikte umarım önümüzdeki senelerde hayatta az sayıda gerçekleştirilebilecek bu macerayı tekrarlamak istiyorum.