Terakki’de Sözcüklerle Dans 19.Şiir Festivali

3285

Öğrencilerin şiir algılarını ve sevgilerini geliştirmek, onları şiir yazmaya ve okumaya teşvik etmek, şiirle hayatları arasında bir bağ kurmalarını sağlamak amacıyla Terakki, 19 yıldır sözcüklerle dans ediyor. Terakki Vakfı Okulları 19. Şiir Festivali bünyesinde tematik koşullu Terakki Lisesi ve Liseler Arası Şiir Yarışması’na İstanbul’daki 28 liseden 87 öğrenci şiir gönüllüsü olarak katıldı. Her yıl farklı bir tema üzerine yoğunlaşan öğrencilerin bu kez ele aldıkları tema “Gökyüzü” idi.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzün 2000 yılından itibaren İstanbul ili, lise ve dengi okulları arasında düzenlediği “Sözcüklerle Dans” adlı şiir festivalinin bu yıl on dokuzuncusu gerçekleşti. Lise öğrencilerimiz, bu festivalde her yıl seçtikleri bir şaire “Onur Ödülü” veriyor. Onur Ödülü alanlar arasında F.Hüsnü Dağlarca, İlhan Berk, Gülten Akın, Hilmi Yavuz, Lale Müldür, Orhan Alkaya, Birhan Keskin gibi Türk şiirine önemli katkıları olmuş yetkin şairler bulunuyor. 19. Şiir Festivali’nin onur ödülünü ise Şükrü Erbaş aldı. Ödül töreni, Levent Yerleşkemizde 19 Mart Salı günü Terakki Vakfı Kültür Merkezi K1’de gerçekleşti.

Şair Şükrü Erbaş’ın aldığı ödüle dair, oda.tv.com’da yayımlanan haberinden alıntıladığımız sözleri:

Yazdığım şiirle, şiire ve hayata verdiğim emekle beni onurlandıran, kalbimin incecik, gencecik kardeşlerine bütün heyecanımla teşekkür ediyorum. Kapanıp yazıyoruz. Yazdıklarımızın nerelere varacağını bilmemiz mümkün değil. İyi ki de değil. Yoksa hem okura hem kendimize karşı dürüst olmayabilirdik. Elli yıla uzanan yazma hayatımda, şiirimizin yapıtaşı çok değerli şairler adına konulmuş ödüllerle onurlandırıldım. Ama bu çok başka. Hissettiğim tam da şudur: Yazmaya başladığım yaşlar elli yıl sonra elimden bir daha tutuyor. İlk gençlik yıllarım, bir başka ifadeyle sizin yaşlarınızdaki ben, bugünkü beni okuyor, anlıyor, seviyor. Bu bir mucize. Size bir daha teşekkür ediyorum. Hayatınızdan şiir, müzik, resim, tiyatro, sinema eksik olmasın…”

Festivalimizin temel amacı; gençleri edebiyatın en önemli dallarından biri olan şiir sanatıyla buluşturarak onların duygu gelişimini artırmak, şiir yazmaya özendirerek onları güzel sanatlara yönlendirmek ve bireylerin sosyal boyutunu geliştirmeye çalışmak.

Gençler, zor ve önemli bir tema çerçevesinde kendi hayatlarından ve gördüklerinden yola çıkıp düşüncelerini, duygularını şiir disiplininin gereklerini de yerine getirerek sözcüklere, imgelere dönüştürdüler. Bu sihirli matematik işlemine her iki yerleşkemizden 25 lise öğrencimiz, ürünlerini eklediler. Jürinin değerlendirmesine toplam 112 şiir geldi. Seçici kurul; Altay Öktem, A. Ertan Mısırlı, Cenk Gündoğdu, Turgay Fişekçi ve küçük İskender’den oluştu. Küçük İskender, jüri başkanıydı.  Liseler arası ve Terakki Lisesi başlıkları altında ayrı ayrı değerlendirilen şiirler titizlikle okundu. 10 Şubat 2019 tarihinde verilen nihai kararla aşağıda belirtilen nedenlerden dolayı sıralamalar oluştu.

Liseler arası yarışmada birincilik ödülünü dünyasının genişliği, anlatım dilinin taşıdığı zengin özellikler nedeniyle Mehmet Rauf Anadolu Lisesi’nden Senanur AltıokGökyüzüne Kadar Yolunuz Varmış” adlı şiiriyle, ikincilik ödülünü taşıdığı insani özün güçlülüğü nedeniyle VKV Özel Koç Lisesi’nden Sena Nur Tuç “İstizah” adlı şiiriyle aldı. Üçüncülük ödülünü ise hayal gücünün zenginliği nedeniyle Ziya Kalkavan Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Furkan Özdemirkan  “Bir Gökyüzü Çizerken Mavi Kalemi Unutmak ” adlı şiiriyle aldı. Övgüye değer şiirler ise ustalıklı anlatım dilleri nedeniyle Ziya Kalkavan Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Alperen Demir “Kan Yağdırmak”, Özel Darüşşafaka Lisesi’nden Gökalp Hasputçu “Bulut ve Sen Diyarı” oldu.

Terakki Vakfı Okulları değerlendirmesinde ise birincilik ödülünü ‘Gökyüzü’ temasını evrensel ve düşünsel bir şiire taşıyabilmesi nedeniyle Levent Yerleşkemizden “Mort Loin” adlı şiiriyle Zeynep Saravin (12E), ikincilik ödülünü olgun anlatımı ve hayata bakışındaki berraklıkla Tepeören Yerleşkemizden “Yaşamanın Kör Adı” adlı şiiriyle Nazlıcan Uzuner (11C); üçüncülük ödülünü kısa, lirik bir şiirde temayı başarıyla işlediği için Levent Yerleşkemizden “Kadın” adlı şiiriyle Aslınur Kavuncu (11K) aldı. Övgüye değer şiirler ise başarılı, fantezi dünyaları nedeniyle Zeynep Başeğmez’in (11C) “Mitolojik Karamsarlık” ve Arın Kanber’in (11H) “Bir Golkonda İması” idi.

Seçilen şiirlerden oluşan Sözcüklerle Dans 19. Şiir Festivali adlı şiir kitabı basıldı ve ilgililere ulaştırıldı.

Festival öncesinde ise 14 – 15 Mart tarihlerinde istekli öğrencilerle şair Efe Duyan bir şiir atölyesi yaptı. Şiir atölyesi sırasında yazılan şiirler de atölyeyi yürüten şair Efe Duyan  tarafından değerlendirildi.  “Sürgün” adlı şiiriyle Ziya Kalkavan Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Furkan Özdemirkan atölye birincisi oldu.

Ödül törenimizde Terakki Modern Dans Kulübü öğrencilerinin hazırladığı dans gösterisi de festivalin coşkusunu artırdı.