Terakki’de Tiyatro Kampı

3866

Her iki yerleşkemizden ortaokul ve lise öğrencilerimiz, 7 – 9 Eylül tarihleri arasında Tepeören Yerleşkemizde Tiyatro Kulübü öğretmenlerimizin yürütücülüğünde bir tiyatro kampı gerçekleştirdi. “Terakki Oyuncuları” çatısı altında çalışmalarını sürdüren öğrencilerimiz bu kampta bir araya gelerek tiyatro üzerine tartıştı, atölyeler yaptı ve sahne eskizleri çıkardı.

Kampa katılan Tepeören Yerleşkesi lise öğrencilerimizden Ecenur Demirtürk (11A), Damla Elbeyli (11A) ve Berkin Işık (12B), tiyatroyla geçirdikleri bu üç günü şöyle anlattı:

Terakki Tiyatro Kampı Günlüğü

 

Saat 14.00’da okulda buluştuk. Yaka kartları dağıtıldı. Beden Eğitimi öğretmenleri tarafından çadırların nasıl kurulacağı öğretildi. Öğrencilere kamp çadırları dağıtıldı. Saat 15.30’a kadar kamp çadırlarını kurduk.

Ardından 1,5 saat boyunca kaynaştırma oyunları (Don-ateş vb.) oynadık.
Arkadaşlarımızla en çok korktuğumuz ve olmasını en çok istediğimiz şeyleri paylaştık. Böylece birbirimizi daha yakından tanımış olduk.

İkindi atıştırması sonrasında bir araya gelerek kamp programının üzerinden geçtik. Ardından Fırat Hoca’nın Tiyatro Tarihi sunumunu dinleyerek “Tiyatro nedir?” sorusuna yanıt aramaya çalıştık.

Akşam yemeği sonrasında Charlie Chaplin’in “The Kid” isimli sessiz filmini izledik. Ardından filmin “dramaturji” ve Chaplin’in oyunculuğunun belirgin bir öğesi olan “stilizasyon” kullanımı üzerine konuştuk. Tiyatro öğretmenlerimizin konu ile ilgili paylaşımlarını dinledik.

Saat 21.30’dan yatana kadar geçen zaman diliminde serbest kaldık ve arkadaşlarımız ile sohbet ettik.

Ertesi gün kahvaltıdan sonra Duygu Hoca ile stilizasyon ve Aysel Hoca ile vokal çalışmaları yaptık. Öğle yemeğine kadar geçen sürede, biz Terakki Tepeören Lisesi Oyuncuları olarak geçen yılki oyunumuz olan Moliere’in Cimri’sinden Harpagon ve uşaklarının bulunduğu sahneyi canlandırdık. İtalyan “Comedia DellArte” geleneğinde stilizasyona dayalı oyunculuğun bir örneğini sunmaya çalıştık.

Öğle yemeği sonrasında 4 farklı gruba ayrıldık. Her grup farklı bir teknik kullanarak; Aysel, Burak, Duygu ve Fırat hocalarımız yönetiminde doğaçlama yoluyla bir sahne eskizi yaratma denemesi yaptı. 17.30’da Konferans Salonu’nda buluşup çalıştığımız sahneleri öğretmenlerimize ve arkadaşlarımıza sergiledik.

Akşam yemeğinin ardından Kemal Sunal’ın “Şabanoğlu Şaban” filmini izlemek için Konferans Salonu’nda buluştuk. Bu filmi izlerken geleneksel Osmanlı tiyatrosundan esinlenen yerli bir komedide tiyatral unsurların neler olduğunu saptamaya çalıştık.

Hala harcayacak enerjisi olanlarımız aktivitelerini dışarıda sürdürdü.

Sabah 9.00’da kahvaltı yaptıktan sonra bir önceki gün canlandırdığımız doğaçlama sahneler üzerine konuşmak için konferans salonunda toplandık. Her bir grubun sahnesinde beğendiğimiz ve eksik bulduğumuz yönleri tartıştık. Ardından eleştiriler doğrultusunda sahneleri yeniden ele alıp son halini sergiledik. Çadırların tolanmasının ardından öğlen yemeğimizi yedik. Servislerin hazır olmasını beklerken kamp hakkındaki düşünce ve deneyimlerimiz; kampın bizi nasıl geliştirdiğine dair görüşlerimiz hakkında bir paylaşım yaptık. Ardından gelecek yıl buluşmak üzere servislere binerek ayrıldık.

Seneye buluşmak üzere!

Ecenur Demirtürk (11A), Damla Elbeyli (11A) ve Berkin Işık (12B)