Terakkide Yedinci MUN Konferansı Gerçekleşti

1095

TTMUN (Terakki Tepeören Model United Nations) Kulübü öğrencilerimizin, bu yıl yedincisini düzenlediği TTMUN’23 konferansımız “Corruption (Yolsuzluk)” temasıyla 27 – 28 Nisan tarihlerinde gerçekleşti. Birleşmiş Milletler simülasyonu olarak gerçekleşen ve dünya sorunlarının ele alındığı bu konferansa Tepeören Yerleşkemizden 170, Levent Yerleşkemizden 40 öğrencimiz katıldı.

Ulusal ve uluslararası MUN konferanslarında yer almak ve bu alanda kendini geliştirmek isteyen öğrencilerimizi sosyal ve akademik açıdan desteklemek amacıyla düzenlenen bu konferans sürecinde lise mezunlarımızdan Eren Kilerci, Kemal H. Turşuoluk, Cemre Göç, Utku egemen Umut ve Ilgın Sözge katkı sağladı. Ayrıca Umay Sezen Acar konferans öncesi birçok çalıştaya ve ön hazırlık sürecine katıldı ve Uluslararası Adalet Divanı’na (ICJ – International Court of Justice) danışmanlık yaptı.

Konferansı yönetmek üzere Tepeören Yerleşkesi 11IBE sınıfından Merve Kaya, Ege Yüksektaş ve Defne Eryüksel’in başkanlığında seçilmiş olan yönetici ekip, danışman öğretmenleriyle yaptıkları çeşitli toplantılar sonrasında 8 komitede tartışılmak üzere 15 gündem maddesi belirlediler ve konferansın ön hazırlık sürecini tamamladılar.

TTMUN’23 konferansında yer alan delegeler iki gün boyunca oturum başkanları eşliğinde, belirlenmiş gündem maddelerini tartışarak yasa tasarı taslakları hazırladılar ve çalışmalarını komitelerinde sunabilmek için kulis çalışmaları yaptılar. Tasarılarını savunmak için çeşitli kürsü konuşmaları yapan öğrencilerimiz, komitelerinde yeterli oy toplamaya ve tasarılarını geçirmeye çalıştılar.

Konferansımızın oturum başkanlarının seçimi ve eğitimi aylar öncesinden başladı. Bu eğitimler süresince oturum başkanı aday öğrencilerimiz sorumlu olacakları komiteler için gündem maddelerini belirlediler ve bu maddeler için raporlar hazırladılar. Ayrıca kendilerini konferansa hazırlamak ve oturum yönetebilme becerilerini geliştirebilmek için MUN Kulübü çalışmalarına katılarak mini oturumlar düzenlediler.

Daha sonra oturum başkanları, kendi komitelerinde yer alacak öğrencileri eğitebilme ve tartışmaların kalitesini artırabilmek için araştırma yapmak, kararname yazmak, ülke raporu hazırlamak ve yasa tasarı taslağı hazırlamak gibi birçok akademik beceriyi geliştirmelerine destek verebilmek için yüz yüze ve çevrim içi çeşitli çalıştaylar düzenlediler.

Bu yıl TTMUN’23 konferansımız Konferans Genel Sekreteri Merve Kaya (Tepeören-11IB) ve Genel Kurul Başkanı Ege Yüksektaş (Tepeören-11IB) ve Defne Eryüksel’in (Tepeören-11IB) açılış konuşmasıyla başladı. Konferansa Atakan Yürür (Tepeören-12A) ve Emir Akalın (Tepeören-12A) konferans teması üzerine açılış konuşmacıları olarak katıldılar. Ayrıca Tepeören 12IB sınıfından Alara İlkyaz Özel, Naz Kendir, Ayris Aslan ve Merva Özçelik Onay Kurulunda yer alarak, arkadaşlarına destek verdiler.

Konferansın En İyi ve En Üstün Delegeleri

Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik Komitesi:

“Keşmir bölgesinde nükleer silah kullanımının önlenmesi”
Tepeören-9C sınıfından Deniz Kılıç (Kuzey Kore) ve Tepeören 11E sınıfından Poyraz Kurç (İngiltere)

“Darfur Bölgesinin Askerden Arındırılması”
Tepeören-HzA sınıfından Tunahan Yazar (İspanya) ve Tepeören 9E sınıfından Emre Çongar (Rusya) yeterli oy toplayarak hazırlamış oldukları yasa tasarı taslaklarını tartışmaya açtılar.

Komitede En İyi Delege olarak Tepeören 9C sınıfından Deniz Kılıç (Kuzey Kore) ve En Üstün Delege olarak Tepeören 11E sınıfından Poyraz Kurç (İngiltere) seçildi.

Yasal Komite (Legal Committee)

“Yabancı Kültürel Eserlerin Aidiyeti”
Tepeören 10C sınıfından Elif Nisa Dumlupınar (Mısır) ve Tepeören HzA sınıfından Cumali Efe Yavuz (İtalya) 

“Venezuela’da hiperenflasyon krizi”
Tepeören 9C sınıfından Mercan Erkan (Brezilya), Tepeören 9C sınıfından Hayri Güney Ünsal (Kolombiya), ve Tepeören HzA sınıfından Ecrin Elanas Erkut (İspanya) yeterli oy toplayarak hazırlamış oldukları yasa tasarı taslaklarını tartışmaya açtılar.

Komitede Tepeören 12A sınıfından Efe Kaan Yılmaz (Rusya) En İyi Delege ve Tepeören 10C sınıfından Elif Nisa Dumlupınar (Mısır) En Üstün Delege olarak seçildiler.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi (Office of United Nations High Commisioner for Human Rights- OHCHR) 

“Afganistan’da kadın ve çocukların özgürlük ve haklarının desteklenmesi ve korunması”
Tepeören 9E sınıfından Sevdenur Fırat (Afganistan), Tepeören HzB sınıfından Tuna Sönmez (Hollanda)  

“Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki insani kriz”
Levent 11E sınıfından Naz Güner (Kongo)

Komitede Tepeören 9E sınıfından Sevdenur Fırat (Afganistan), En İyi Delege ve Levent 11E sınıfından Naz Güner (Kongo) En Üstün Delege olarak seçildi.

Özel Siyasi ve Dekolonizasyon Komitesi (The Special Political and Decolonization Committee (SPECPOL))

“Venezuela’daki siyasi kriz”
Tepeören HzB sınıfından Ege Barış (Danimarka), Levent 9 sınıfından Güneş Bozkıroğlu (İsrail)

“Filipinler’de yasaların ve hükümet politikalarının uygulanmasını artırmak için önlemler alınması”
Levent 10B sınıfından Elif Çiko (Çin) yeterli oy toplayarak hazırlamış oldukları yasa tasarı taslaklarını tartışmaya açtılar.

Komitede Levent F9 sınıfından Güneş Bozkırlıoğlu (İsrail) En İyi Delege ve Levent 10B sınıfından Elif Çiko (Çin) En Üstün Delege olarak seçildiler.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (United Nations International Children’s Emergency Fund (UNICEF)

“Afrika Boynuzundaki ölümcül kuraklığı önlemek için önlemler alınması”
Tepeören 11A sınıfından Dilem Berru Çelik Çin), Tepeören HzB sınıfından Beren Naz Donat (Etiyopya)

 “Sahra Altı Afrika bölgesinde çocukların zorla çalıştırma ve sömürüden korunması”
Tepeören 9D sınıfından Ada Niron (Rusya) ve Tepeören 11C sınıfından Tuana Karadağ (Amerika) yeterli oy toplayarak hazırlamış oldukları yasa tasarı taslaklarını tartışmaya açmışlar ve komitelerinde geçirmeyi başardılar.

Komitede Tepeören 11C sınıfından Tuana Karadağ (USA) En İyi Delege ve Levent 11G sınıfından Begüm Isıgöllü (Güney Afrika) ve Tepeören 9D sınıfından Ada Niron (Rusya) En Üstün Delege olarak seçildiler.

BM Güvenlik Konseyi

“Somali sorunu”
Tepeören 9A sınıfından Nehir Yılmaz (Fransa) ve Tepeören 9D sınıfından Doruk Dönmez (Çin), Tepeören 11IB sınıfından Arda Akgüç (İngiltere) ve Tepeören 11IB sınıfından Bade Altınay (Amerika)

“Sincan Çatışması”
Tepeören 9C sınıfından Kaan Ege Körük (Somali) ve Tepeören 11E sınıfından Aslı Naz Tocan (Almanya) ve Tepeören 11IB sınıfından Bade Altınay (Amerika) hazırladıkları çözüm önerilerini komitelerine sundular.

Komitede Tepeören 9C sınıfından Kaan Ege Körük (Somali) En İyi Delege ve Tepeören 11IB sınıfından Arda Akgüç (İngiltere) En Üstün Delege olarak seçildiler.

Fütüristik Komite- Dünya Devleti Federal Komitesi

“Nükleer enerjinin kullanımı ve beraberinde getirdiği güvenlik tehditleri”
Tepeören 9A sınıfından Nazlı Güven (Eurasia Bench)

“Aşırı nüfus ve insanlık üzerindeki etkileri”
Tepeören 11D sınıfından Buse Özelci (Australasia Bench) ve Tepeören 9B sınıfından Derin Alya Tükel (Hindustan Bench) hazırladıkları çözüm önerilerini komitelerine sundular.

Tepeören 11D sınıfından Buse Özelci (Australasia Bench) En İyi Delege ve Tepeören 9B sınıfından Derin Alya Tükel  (Hindustan Bench) En Üstün Delege olarak seçildiler.

Uluslararası Adalet Divanı

Kosta Rika ve Nikaragua ülkeleri arasında geçen sınır davasında Tepeören 9C sınıfından Ali Alıç ve Tepeören 9D sınıfından Duru Kopan Kosta Rika’yı savunurken Levent F10 sınıfından Yağız Kutlubay ve Levent 10IBF sınıfından Oya Ok Nikaragua devletini savundular. Davayı Kosta Rika hükümeti kazandı.

Tepeören 12A sınıfından Atakan Yürür En İyi Delege ve Tepeören 9C sınıfından Ali Alıç En Üstün Delege olarak seçildiler.

TTMUN’23’nin Ardından …

TTMUN Kulubü başkanı ve TTMUN’23 konferansı yönetici sekreteri Tepeören 11IBE sınıfından Merve Kaya konferans sonrasında duygularını şu şekilde ifade etti: “4 yıldır çeşitli MUN konferanslarına katılmış olsam da TTMUN’23 konferansının bendeki yerinin her zaman ayrı olacağına eminim. MUN konferanslarına katılım gösterdiğim son 4 sene içerisinde benden büyük abi ve ablalarımın bizim gibi küçüklerine nasıl yardımcı olduklarını ve konferans organize ettiklerini görebilme şansına sahip oldum. Fakat bana bir gün bu pozisyonlarda benim olacağım söylense asla inanmazdım. Şimdi ise bir MUN konferansında katılımcı olarak bulunabileceğim en yüksek mertebede görev almış olmanın verdiği gurur ve mutluluk içerisindeyim. “Secretary-General” olarak görev aldığım TTMUN’23 konferansına, son 1 yıldır arkadaşlarım Ege ve Defne, bize her daim yardımcı olan Umay ablam ve danışman öğretmenlerimiz Vesile hocam ve Pınar hocam ile hazırlık yaptık. Hazırlık süreci içerisinde birçok zorluklarla karşılaşmış olmamıza rağmen ortaya çıkan konferans başarısının beni çok gururlandırdığını söyleyebilirim. Hazırlık ve konferans süreci boyunca bizlerden yardımını asla eksik etmeyen hocalarımıza ve konferansa hazırlanırken tüm çabalarını ortaya koyan katılımcı arkadaşlarıma teşekkür ederim. Ayrıca, sınav yoğunluğu arasında bile bizlere her daim zaman ayıran ve yardımcı olan 12. sınıflardan Bartu’ya, zaman fark etmeksizin bize her daim destek olan Umay ablama ve son 2 senedir asla birbirimizi yalnız bırakmadığımız ve her zaman birbirimize destek olduğumuz Ege ve Defne’ye çok teşekkür ederim, sizler olmasaydınız bu konferansın gerçekleşmesi mümkün bile olamazdı. Konferansa katılım göstermiş olan her arkadaşımla gurur duyuyorum. Umarım sizlerle daha da keyif aldığımız ve birçok başarıya imza attığımız başka konferanslarda da görüşürüz.”

Tepeören HzB sınıfından Beren Naz Donat ise ilk kez katıldığı TTMUN konferansı sonrasında duygularını şu sözler ile ifade etti: “Saygıdeğer öğretmenlerim ve sevgili arkadaşlarım, öyle bir okul düşünün ki sizi bütün gerçeklere hazırlayan, hayatınızın en büyük parçası haline gelen ve sizi vizyon sahibi yapan… Ben Hazırlık-B sınıfı öğrencisi Beren Naz Donat, bu sene ben de sizler gibi Terakkili olmanın farkını ve gururunu yaşamaktayım. Lise hayatına atılırken bir sürü tecrübe kazanacağıma emindim, belki de en gururlandığım ve eğlendiğim deneyimlerden biri ise bu sene 7’ncisi düzenlenen TTMUN konferansıydı. Hazırlıktaki ilk dersimizde MUN konferansının bize anlatılmasıyla başlayan bu sürecimi sizlere anlatmak isterim. Kulüp derslerinde geçirdiğimiz keyifli ve öğretici vakitlerden sonra MUN konferanslarının işleyişi ve yapmamız gerekenler hakkında yeterli bilgi sahibi olmuştuk. Daha sonra TTMUN için komitelerimiz ve ülkelerimiz verildiğinde kendi yasa tasarımı yazmaya başlamıştım; ilk başlarda çok zorlansam da oturum başkanlarımız sayesinde bu zorlu süreç, zamanla çok eğlenceli ve öğretici bir hal almıştı. Birçok kez yaptığımız düzenlemelerden sonra, yasa tasarım hazır hale gelmişti. Konferans günü geldiğinde ise ilk kez katılıyor olmanın verdiği tatlı heyecan ve korkuyla beraber, ilk günümüz başlamıştı; ilk gün bir sürü yeni arkadaş edinmemle beraber yaşadığım stres ve korku azalmıştı. Ve yerini çokça destek almanın mutluluğu kaplamıştı. İkinci gün ise Genel Kurula çıkacak olmam, mutluluğumu ve heyecanımı ikiye katlamıştı ama zaman daraldıkça içimi tekrardan stres ve korku kaplıyordu; herkesin önüne çıkıp yanlış bir şey yapma kokusuydu bu. Son anda konuşma yapmaktan vazgeçecekken; mezun abilerim ve ablalarım, öğretmenlerim, arkadaşlarım sayesinde tekrardan cesaretimi toplayabilmiştim. Ve yapılan oylamadan sonra, kendi gözümdeki hatta çoğu kişinin gözündeki imkansızı başarmıştım, çünkü oylamada yeteri kadar desteklenmiştim. Başta bizlere bu güzel deneyimi yaşama imkanı sunan Vesile hocamıza sonrasında emeği geçen diğer bütün öğretmenlerime, görevli öğrencilere, mezun abilerim ve ablalarıma, arkadaşlarıma çokça kez teşekkür ederim; gelecek dönemlerdeki arkadaşlarımıza da aynı desteği göstermek için elimizden gelen her şeyi yapacağız.”

Levent Yerleşkesi Hazırlık sınıfından katılan Tülay Aslan ise konferans sonrasında düşüncelerini şu şekilde paylaştı: “MUN konferansları hakkında düşündüğüm ilk şey çok resmi bir ortam sağlanacağı ve katılacakların da konferansa çok ciddi bir şekilde hazırlanacağıydı. Fakat Tepeören yerleşkesine girer girmez bize sağlanan sempatik ortamla bu havanın sandığım kadar stresli olmayacağını anladım. TTMUN Kulübündeki arkadaşlarımızın bu yıl yedincisini düzenledikleri bu konferansta gerek jüriler, gerekse delegeler bizlere çok samimi davrandılar ve ortama ayak uydurmamızı sağladılar. Kısacası samimiyet ve ciddiyet aynı ortamda doğru oranlarla sağlanmıştı. Konular ilk deneyimlerini yaşayanların da bulunduğu bir konferansa göre doğru seçimlerdi. Aynı zamanda jürilerin de bizlere sunduğu yardımlar da göz ardı edilemezdi. Umarım bir gün Levent kampüsümüzde de böyle bir konferans düzenleyebiliriz.”