Her iki yerleşkemizden lise MUN (Model United Nations) Kulübü öğrencilerimiz, 25 – 27 Mart tarihleri arasında İtalya’nın Milano şehrinde bulunan Civico Polo Scolastico Alessandro Manzoni Okulu tarafından bu yıl 16.sı düzenlenen çevrim içi MilanMUN’21 konferansına katıldı. Birleşmiş Milletlerin simülasyon yoluyla öğrenildiği, dünya sorunlarının ele alındığı MILANMUN’21 konferansı bu sene İsviçre, Fransa, İspanya, Yunanistan, İtalya, Romanya ve Türkiye’den yaklaşık 300 öğrenciyle gerçekleşti. “Covid-19’un Sağlık Sistemlerine ve Çevreye Etkisinin Değerlendirilmesi” temalı MILANMUN’21 konferansında öğrencilerimiz Bolivya, Almanya, Filistin, Tunus ve Ukrayna ülkelerini temsil etti.
MILANMUN’21 konferansı öncesinde öğrencilerimiz, takım kaptanları önderliğinde birçok toplantı yaparak temsil edilecek ülkeyi araştırarak ülke raporunu hazırladılar. Daha sonra konferans süresince tartışılacak olan gündem maddeleri araştırılarak sorun tespiti ve çözüm önerileri üzerine çalışmalar yaptılar. Komite oturum başkanları tarafından hazırlanmış raporları incelediler. Bu çalışmalar sonucunda öğrencilerimiz yasa tasarı taslaklarını oluşturdular ve konferans öncesi taslaklarını teslim ettiler.
MILANMUN’21 Genel Kurul Komiteleri ve Kabul Edilen Tasarılar
MİLANMUN’21 komitelerinde yer alan on iki öğrencimiz görevlerini başarıyla yerine getirerek, belirlenen gündem maddeleri üzerine yapmış oldukları çalışmaları komite içinde paylaştılar ve çözüm önerilerine katkıda bulundular.
Beş öğrencimiz hazırlamış oldukları yasa tasarı taslaklarını geliştirerek onay kurulundan kabul almış ve yasa tasarılarını imzaya açmaya ve tartışılmasına hak kazandılar:
Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik Komitesi (Disarmament & International Security-DISEC):
Ayşe Duru Karaduman (10A- Tepeören) “Denizcilik Suçları ve Korsanlıkla mücadele”
Sosyal ve İnsani Yardım Komitesi (Social & Humanitarian-SOCHUM):
Berke Çurku (10A – Tepeören) – “Köleliğin güncel biçimlerinin ve emek sömürüsünün sona erdirilmesi”
Gıda ve Tarım Örgütü (Food & Agriculture Organization-FAO):
Nehir Özkaya (Fen 9 – Levent) – “Tarımda kirliliğe yol açan maddelerin ve atıkların sürdürülebilirlik yönetimi”
Bade Altınay- (9D – Tepeören) – “Gıda güvenliğini artırmak için tohum ve bitkilerin genetik çeşitliliğinin korunması”
Zeynep İzmirli – (9C – Levent) “Tarım faaliyetleri için su kaynaklarına adil erişimin sağlanması”
Konferans süresince tüm öğrencilerimiz kulis çalışmalarını tamamlayarak komite gündemlerindeki yasa tasarı taslaklarını diğer katılımcılar ile paylaşarak daha gerçekçi ve uygulanabilir çözümler araştırdılar. Gerekli oy çokluğunu sağlayan öğrenciler tasarı başkanlığı yaptılar. Uzun ve hararetli tartışmalar, kürsü konuşmaları yaparak tasarılarını savunmaya çalışan öğrencilerimiz, oldukça başarılı bir takım çalışması da sergileyerek tasarılarını komite oylamasından geçirmeye çalıştılar.
MILANMUN’21 Tasarı Başkanları
Ayşe Duru Karaduman (10A- Tepeören), Berke Çurku (10A – Tepeören), Bade Altinay- (9D – Tepeören) başkanlığını yaptıkları komitelerinde birçok başarılı kürsü konuşmaları ve kulis çalışmaları yaparak oy çokluğu ile geçirmeyi başardılar.
Ayrıca Güvenlik Konseyi (Security Council-SC) yer alan Utku Efe Ural (10A – Tepeören) “Yemen Sorunu” ve “Keşmir sorununun barışçıl çözümü” olmak üzere her iki konu üzerine hazırlamış olduğu yasa tasarı taslaklarını yeterli oy toplayarak tartışmaya açmaya hak kazanmış ve oy çokluğu ile komitesinden geçirmeyi başardılar.
MILANMUN’21 Genel Kurul
Bu yıl gündem maddesi “Covid-19’un Sağlık Sistemlerine ve Çevreye Etkisinin Değerlendirilmesi” olan Genel Kurul’a sunulan çözüm önerileri arasından seçilen en iyi altı öneriden biri Ukrayna ülkesini temsil eden Ayşe Duru Karaduman (10A- Tepeören) tarafından sunulup Genel Kurulda oy çokluğu ile kabul edildi.
MILANMUN’21 Kapanış Töreni
27 Mart Cumartesi günü gerçekleşen Kapanış Töreninde Komite Başkanları konferans boyunca komitelerinde yapılan çalışmaları özetleyip üstün başarı gösteren delegeleri ilan ettiler.
Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik Komitesi (Disarmament & International Security-DISEC) komitesinde yer alan Ayşe Duru Karaduman (10A- Tepeören) mansiyon ödülü ve Sosyal ve İnsani Yardım Komitesi (Social & Humanitarian-SOCHUM) komitesinde yer alan Berke Çurku (10A – Tepeören) en iyi delege ödülü almaya hak kazandılar.
MILANMUN’21 Konferansının Ardından…
MUN Kulübü öğrencilerimiz MILANMUN’21 Konferansı ile ilgili izlenimlerini şu şekilde aktardı:
Bade Altınay- (9D – Tepeören): “Katıldığım MUN konferansı sayesinde hem birçok açıdan kendimi geliştirme hem de sosyalleşme fırsatı buldum. Dünyanın sorunları hakkında araştırma yapıp bilgi edinme ve ana diliniz olmayan bir dilde diğer delegelerle bu sorunları tartışmanın yanında birçok arkadaş edindim. Katılmaktan çok memnun kaldığım bir organizasyon oldu, bu nedenle herkese katılmasını öneririm. Ayrıca yer aldığım Gıda ve Tarım Örgütü’nde başkanlığını yaptığım tasarının oy çokluğu geçmesine çok sevindim. Benim için unutulmaz bir deneyim oldu.
Nehir Özkaya (Fen 9 – Levent) MUN ile ilk kez bu sene tanışma fırsatı yakalayabildim. Bu konferans, katılacağım ilk konferans olduğu için hazırlık süreci yoğun geçti. Bu süreçte hem deneyimli arkadaşlarım hem de öğretmenlerimiz bana ve diğer ilk konferansı olanlara çok yardımcı oldular. Tüm konferansta en eğlendiğim kısım “lobbying” oldu. Komiteyi yöneten başkan (Chair) olmadan delegelerle birebir konuşabilmek eğlenceliydi. Komite seansları boyunca soru sorup ve konuşmalar yapıp aktif olmaya çalıştım. Aynı zamanda arkadaşlarımın “resolution”ları için de konuşmalar yapıp onları destekledim. Tekrardan hem arkadaşlarıma hem de öğretmenlerime yardımları için çok teşekkür ederim.
Berke Çurku (10A – Tepeören) MILANMUN’21 yurtdışında katıldığım ilk MUN deneyimimdi. Benim açımdan konferans öncesi hazırlık süreci oldukça yoğun ve verimli geçti. Araştırdığım konu oldukça ilgimi çekmişti ve yeni başlayan aramıza yeni katılan arkadaşlarımıza destek vermek onlara yardımcı olmaya çalışmak bunun için birçok toplantı yapmak bana akademik açıdan çok şey kattı diye bilirim. Konferans gayet güzel geçti ve kendimi uluslararası bir ortamda gösterme şansı buldum. Ayrıca Almanya ülkesini temsilen yer aldığım Sosyal ve İnsani Yardım Komitesi (Social & Humanitarian-SOCHUM) komitesinde en iyi delege seçildim. Kesinlikle çok iyi bir deneyimdi. Bana destek veren tüm arkadaşlarıma ve danışman öğretmenlerime çok teşekkür ediyorum.