Terakkili Gençler Mezunumuz Nasuh Mahruki’yle Söyleşti

2245

Bu yıl, Cumhuriyetimizin 97. yıl dönümünü kutluyoruz. Çağdaşlık ve demokrasi için gerekli tüm kurumsal, hukuki ve toplumsal düzenlemeleri mümkün kılan; özgür ve eşit vatandaşlardan kurulu bir rejime, cumhuriyete geçişimizin başlangıcını kutluyoruz yine.

Demokratik bir cumhuriyeti inşa etmek demek, aynı zamanda adım adım tüm vatandaşlar için özgürlüğü de garanti altına almak demek. Bu nedenle, bu yıl Cumhuriyet Bayramı kutlamamalarımızın teması “Cumhuriyet ve Özgürlük” oldu. Tüm Cumhuriyet Haftası etkinliklerimizde bu iki tema birlikte ele alındı.

Hepimizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun!

*****

Her iki yerleşkemizden lise hazırlık, 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerimiz, Cumhuriyet Haftası kapsamında 22 Ekim Perşembe günü Milli Sporcu, Profesyonel Dağcı, Yazar ve Fotoğrafçı olan mezunumuz Nasuh Mahruki ile  “Cumhuriyet ve Özgürlük”  konulu çevrim içi söyleşide bir araya geldi.

Mahruki, konuşmasına cumhuriyet ve özgürlük fikirlerinin bağlantısı ile başladı. Özgürlüğün sadece bireysel olarak özgür olma hali olarak görülmemesi gerektiği, aynı zamanda özgürlüğü garanti altına alacak kurumsallaşmanın da önemli olduğunu vurgulayarak, cumhuriyet rejiminin bunu garantiye alan bir yönetim şekli olduğunu ifade etti.

Daha sonra konuşmasına Atatürk’ün liderliği, Milli Mücadele ve Cumhuriyet’in ilanı ve inşasından bahsederek devam eden Mahruki, sıkça Atatürk’ün sözlerinden alıntılar yaptı. “Öğretmenler, Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister” sözündeki fikri özgürlük, vicdani özgürlük ve irfani özgürlük başlıklarını irdeledikten sonra Cumhuriyet’in aslında, tam bağımsızlık, özgürlük ve çağdaşlaşma mücadelesi olduğunu söyledi. Milli Mücadele’nin bu dönemde ezilen Asya ve Afrika halkları için de bağımsızlık konusunda ilham kaynağı olduğunu vurguladı. Aydınlanma ve çağdaşlaşma mücadelesinin savaş zamanı başladığını, İktisat ve Eğitim Kongrelerinin bu dönemde yapıldığını belirterek; tam bağımsızlık kazanıldıktan sonra, Atatürk’ün mücadelenin ikinci evresinin, cumhuriyeti inşa etme evresinin başladığını özellikle vurguladığını söyleyen Mahruki Atatürk’ün Cumhuriyetçilik ilkesine de değindi. Egemenliğin monarşiden tüm topluma geçmesi anlamına gelen cumhuriyet rejiminde ve Anayasamızda da Cumhuriyetimizin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlandığını belirtti. Konuşmasının sonunda Atatürk’ün Nutuk’u gençlere seslenerek bitirdiğini, gençlerin yorulmadan Cumhuriyet değerlerini koruyup yükseltmesi gerektiğini vurguladı.

Konuşması boyunca sık sık Terakki’de aldığı çağdaş eğitimin, yaşamında ihtiyaç duyduğu kararlılık, disiplin ve risk yönetimi konularında kendisine ne kadar yardımcı olduğunu belirten Mahruki, “Okuldaşlarım” diye seslendiği Terakkili gençlere eğitimlerine önem vermelerini hatırlatarak başarılar diledi. Konuşma sonrasında öğrencilerimiz konuğumuza sorularını yönelttiler.