Terakkili Miniklerden “Biyoçeşitlilik” Üzerine Çalışmalar

1221

Tepeören Yerleşkemizden ilkokul 1 – 4. sınıf öğrencilerimiz, bu yılın Eko-Okul* konusu olan “Biyoçeşitlilik” kapsamında tüm seneye yayılan çalışmalar yaptılar.

İlk önce biyolojik çeşitlilik kavramının ne olduğunu ve ekolojik denge için önemini öğrendiler. Bu doğrultuda hazırladıkları eylem planları doğrultusunda araştırmalarını yaptılar. Daha sonra konuyla ilgili TEMA Pendik Temsilcisi Mine Öztekin’le söyleştiler. Çevrelerindeki canlı türlerini keşfettiler, bu canlıların ekosistemde birbiriyle etkileşimleri ve katkıları hakkında bilgi sahibi oldular. Biyoçeşitliliğin devamı için “Tanı-Sev-Koru” ilkesinin önemini, biyoçeşitliliğin sürdürülebilirliği için sorumluluklarımızın neler olabileceğini kavradılar.

Ortak kullanım alanlarındaki kağıt havlu tüketimiyle ilgili farkındalık yaratmak ve tüketimi azaltmak için afişler astılar. Bazı öğrencilerimiz evlerinden kendi havlularını getirerek eyleme geçtiler.

Ara öğün ve kahvaltılarda arta kalan besinlerini kullanarak Bokashi kompostu yaptılar. Bu süreç onlara ne kadar çok organik atık oluştuğunun farkındalığını kazandırdı. Besinleri tüketirken daha duyarlı davranmaya başlamalarına neden oldu.

Toprağa karışmaya hazır olan Bokashi kompostlarını ekledikleri alanı ekime hazırlayıp mevsim sebzeleri ektiler.

Atık materyalleri kullanarak domates, reyhan, ayçiçeği ve kahkaha çiçeği fideleri yetiştiren öğrencilerimiz, bu fideleri de dikime hazır hale geldiklerinde bostanlarına ekecekler. Reyhan, ayçiçeği vb. bitkileri tercih etmelerinin nedeni ise arılara polen sağlamak ve biyoçeşitlilik için ekolojik dengeye katkıda bulunmak.

*Terakki’de 2011-2012 öğretim yılından itibaren Eko-Okullar Programı yürütülüyor. Eko-Okullar Programı anaokulu, ilkokul ve ortaokullarda çevre bilinci, çevre yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma eğitimi vermek için uygulanan bir program. Bu program, okullarda ISO 14001/EMAS üzerine kurulmuş bir çevre yönetim sisteminin uygulanmasını sağlıyor. Çocuklar bu program sayesinde yaşadıkları çevreye olan sorumluluklarını öğreniyorlar. İçinde bulundukları toplumu çevre duyarlılığı konusunda bilgilendirmek için çalışıyorlar.