Terakkili Öğrenciler İshak Reyna’yla Öykücülük Üzerine Konuştu

1258

Her iki yerleşkemizden lise 9. sınıf öğrencilerimiz, 17 Şubat Perşembe günü çevrim içi gerçekleşen edebiyat söyleşisinde İshak Reyna’yla buluştu.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersi okuma kitapları arasında bulunan öykü antolojilerinin derleyicisi olan İshak Reyna’yla gerçekleşen söyleşi, Reyna’nın hayatının ve eserlerinin öğrencilerimiz tarafından tanıtılmasıyla başladı. Bir sonraki adımı ise Reyna’nın yaptığı açılış konuşması izledi.

Reyna, öykü ile ilgili giriş konuşmasında antolojileri oluşturmayı, öyküleri derlemeyi açık büfeye benzetti. Farklı edebiyatçıların farklı öykü örneklerini içerisinde taşıyan antolojiler sayesinde okuyucuların sevdikleri yazarları ve onların örneklerinin tadını tecrübe edebildiğini, bununla da yazarların daha başka örneklerinden de tekrar yararlanmak imkânı edinme isteği duyabileceklerini aktardı. Okuyucunun kişisel okuma zevkini bulmasında ve geliştirmesinde antolojinin önemini ele alan Öyküleri seçme kriterlerine eğilen Reyna; öyküleri, yazarları en iyi temsil ettiğini düşündüğü örneklere göre seçtiğini belirtti.

Karakutu ve Yazın isimli iki edebiyat dergimizi referans olarak sunan Tepeören Yerleşkemizden öğrencimiz Nehir Karaduman’ın (9E) “Yazma sevgisi olan ve öyküleri okul dergisinde yayımlanan kişilere ne önerirsiniz?’’ sorusuna Cesaretle yazmaya devam etmeli ve okul dergilerinin yanında edebiyat dergilerine de yazı örneklerini göndermede ısrarcı olmalı. Ancak tek bir öykü sizin sesinizin rengini belirlemede yeterli gelmez, birden fazla öykü göndermeniz daha önemli olacaktır.’’ önerisinde bulundu. Bu cevapla birçok öğrencimiz iki önemli okul dergimizin yanında önemli edebiyat dergilerine yazılarını göndermeyi gündemine aldı.

Güncele eğilen bir soru ise Tepeören Yerleşkemizden öğrencimiz Zeynep Bahçekapılı’dan (9B) geldi. “Günümüz yazarlarından öykü derlemenize eklemek isteyeceğiniz isimler kimler olurdu?’’ sorusuna “Elbette eklenmesi gereken birçok yazar ve öykü örnekleri olacaktır ancak ilk aklıma gelen ve beni oldukça etkileyen bir yazar olarak Haruki Murakami olsun isterdim.’’ cevabını verdi. Tepeören Yerleşkemizden öğrencimiz Yiğit Işıldak’ın (9C) “Türk ve dünya edebiyatının öncü isimleri kimlerdir?’’ sorusuna öykü antolojisinin birinci cildinde yer alan isimlerin bu soruya kaynak olarak gösterilebileceğini, bunların ise; Edgar Allan Poe, Orhan Kemal, Füruzan, Sait Faik Abasıyanık gibi isimlerden oluştuğunu aktardı. Levent Yerleşkemizden Bilge Yüce’nin (9 Pre IB H) öykünün yapı unsurlarından kişiyi odak noktasına aldığı “Bir karakter ne kadar gri yazılmışsa o kadar iyi yazılmıştır önerisine katılıyor musunuz?’’ sorusuna “Evet katılıyorum, karakterlerin tek yönü bulunmaz. İnişleri ve çıkışları vardır. Bir karakterin çeşitli boyutları ne kadar detaylı işleniyorsa eser o kadar başarıya ulaşır, diğer türlü inandırıcı olmaz.” karşılığını verdi.

Tepeören Yerleşkemizden Derin Demirtaş’ın (9C) antolojiler konusundaki merakının bir yansıması olan “Tematik derlemeler zengin bir birikim gerektiriyor. Bu derlemelerde bu birikim mi sizi yönlendiriyor yoksa önce derleme yapacağınız konuya mı yoğunlaşıyorsunuz?’’ sorusu üzerine iki türlü tarama yapabildiğini, her taramanın yeni okuma pencereleri ve araştırma olanakları açtığını aktardı. Levent Yerleşkemizden Deniz Sena Gürelli’nin (9 Pre IB I) öykünün sınırlarının tespiti hakkındaki “Bir metin klasik bir öykü anlayışının dışında zamansız mekânsız da olabiliyor, sizce bir metni öykü yapan nedir?’’ sorusuna “Bir metni öykü yapan yazarının onu öykü olarak düşünüp yazması ve bize bu açıdan sunmasıdır.’’ cevabını iletti.

Kapanış sorusu ise Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanımız Dilek Özçelengir’den geldi. Reyna’ya öğrencilerimizin meraklı olduğu modern öykü türlerinden “küçerek öykü’’ hakkındaki görüşlerini sordu. Reyna ise “Bu türü zamanın ruhuna uygun ve gençlerin de seveceği bir öykü türü bulduğunu belirterek öğrencilerin az kelimeyle yazılan bu modern türe eğilirken daha özenli ve dikkatli olmalı.’’ dönütünü verdi.

Öykü türünü anlatan ders saatleri, okunan ve değerlendirmeye alınan öyküler ve antoloji incelemeleri ardından kafalarındaki soruları da keyifli bir söyleşide soran öğrencilerimiz bu sayede hem konunun kazanımlarını pekiştirdiler hem de bir söyleşide bulunup sorularını sorma fırsatı buldular. İnteraktif yeni bir söyleşide buluşmak dileğiyle söyleşi sona erdi.