Terakkili Öğrenciler Maker Faire İstanbul’da Projelerini Sergiledi

2838

İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerimiz, 27 – 29 Ekim tarihleri arasında Maker Faire İstanbul’da projelerini sergiledi. Bu projelerden bazıları öğrencilerimizin bireysel çalışması; bazıları da Maker, Yazılım, Teknoloji ve Tasarım Kulüplerimizin ürünlerinden oluşuyordu. Öğrencilerimiz stantlarını ziyaret edenlere bu projelerin çalışma prensipleri, nasıl tasarlandığı ve nasıl üretildiği konusunda bilgi verdiler ve çalışma demolarını yaptılar.

Kendi projelerini tasarlayan ve üretenlerin buluşma ve paylaşma festivali olan, her yaştan maker’ın birbirinden ilginç projelerinin bulunduğu Maker Faire İstanbul, tarihi Haydarpaşa Garı’nda gerçekleşti.

Öğrencilerimize çalışmalarında Bilişim Teknolojileri Bölüm Başkanımız Murat Özkan, Bilişim Teknolojileri öğretmenlerimiz Ayşegül Ayhan, Tuba Balsak, Hamit Koşubaşı; Fen Projeleri Koordinatörümüz Ziya Bahtiyar ve Teknoloji ve Tasarım Öğretmenimiz İsmet Kaptıkaçtı rehberlik etti.

Tepeören Yerleşkemizden lise öğrencimiz Ergün Açıkgöz’ün (10A) LEGO EV3 seti kullanarak ürettiği LEGO Rehber Robot; kapalı ortamlarda gidecekleri yere götürmek için görme engellilere rehberlik ediyor. Arda Aksakal (12A), bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak tasarlayıp 3 boyutlu yazıcı kullanarak bir “çerezlik” üretti.

Levent Yerleşkemizden öğrencilerimiz Maker Kulübü derslerinde hazırlamış oldukları çeşitli 3 boyutlu tasarımları paylaştılar. Bu tasarımların Alya 3D Yazıcıyla nasıl basıldığını paylaştılar.

İlkokul 2. sınıf Maker Kulübü öğrencilerimizin Lego WeDo 2.0 motoru kullanarak dişli ve çarklı sistemler üzerine kurguladıkları bir proje olan Dönme Dolap’ta ise hareket sensörü yardımıyla motorun çalışması sağlanıyor ve çeşitli büyüklükteki dişli çarklarla dönme dolap hareket ettiriliyor.

İlkokul ve Ortaokul Maker Kulübümüz; Pleksiden yapılan “Hologram Prizması” ile hazırladıkları “Cumhuriyet ve Atatürk” konulu bir videoyu hologram teknolojisiyle gösterdiler.

Ortaokul Yazılım Kulübü öğrencilerimiz; kurgusunu ve algoritmasını yaptığı, matematiksel hesaplama ve programsal kurguya dayanan Sihirli Küre Oyunu isimli oyunu sergiledi. Bu oyun, ekrandaki rakamların yanında yer alan resimlerin tahmin edilmesi üzerine.

İlkokul 2, 3 ve 4. sınıf Maker Kulübü öğrencilerimiz, bu sene FIRST LEGO League Junior (FLL) Fuarı’nda “Yepyeni Bir Tasarım Yapan Mucitler” ve “Olağanüstü Takım Çalışması” ödüllerini aldıkları “Hayvanların Çılgın Dünyası” temalı tasarımlarını ziyaretçilere anlattılar.

Lise öğrencilerimiz Alp Yılmaz (10D), Bertan Kavak (10E) ve Kaan Telgeren’in (10 IB J) yaptığı, Isı farkından Peltier yarıiletken eleman ile elektrik üreten Isıdan Elektrik – Termoelektrik Jeneratörü, mumun yanmasıyla oluşan ısıyı elektrik akımına çeviriyor. Elde edilen elektrik akımı üst taraftaki soğutucuya hava üfleyerek soğumasını artıran bir elektrik motorlu bir pervaneye bağlı. Bu şekilde daha yüksek elektrik akımı elde edilebiliyor. Lise öğrencimiz Adil Atalay Hamamcıoğlu’nun (11D) ürünü olan RGB Ring Lamba ise ortası boş halka şeklinde olan bu programlanabilir bir LED lamba ve çok farklı amaçlar için kullanılabiliyor. Üzerinde bulunan çok sayıdaki LED’lerin her birisi ayrı ayrı istenilen renk ve parlaklıkta ışık verebiliyor. Fotoğraf makinelerinin objektifine geçirilerek fotoğraf çekimlerinde istenilen ışık ile çekim yapılacak objenin aydınlatılmasında kullanılmak için özellikle tasarlandı.

Lise öğrencilerimiz Teknoloji ve Tasarım çalışmalarından olan CNC Kesim Ahşap Otomobil’i CAD yazılımlarıyla bilgisayarda tasarlayıp CNC ile ahşap malzemenin kesimini yaptı.

Terakkili öğrencilerin projelerini dinleyen ziyaretçiler arasında “Porof. Zihni Sinir Proceleri”yle ünlü karikatürist ve tasarımcı İrfan Sayar da vardı.