Terakkili Öğrencilerden “Biyoçeşitlilik Farkındalık” Paneli

1790

Tepeören Yerleşkemizden gönüllü 6. sınıf öğrencilerimiz, 14 Haziran Salı günü çevrim içi ortamda “Biyoçeşitlilik Farkındalık” adlı bir panel düzenledi. Bu panelde öğrencilerimiz, “Biyoçeşitlilik ve Gıda Güvenliği” ve “İklim Krizinin Gençlerde Yarattığı Eko-Anksiyete” konularını tartıştı. Panel, Levent Yerleşkemizden 4. sınıfların, Tepeören Yerleşkemizden ise 4, 5, 6 ve 7. sınıfların katılımıyla gerçekleşti.

“Biyolojik Çeşitlilik Farkındalık Paneli”ni organize eden öğrencilerimiz; 4, 5, 6 ve 7. sınıftaki arkadaşlarını 40 dakika süren sunumlar ve paylaşımlarla çözümün ortağı haline getirmeyi amaçladı.

6A sınıfından Ayşe Beydağlı; 6B sınıfından Mina Nil Yamantürk, Bahar Bastıyalı, Doğa Çağlıyan, Efe Engin, Egemen Ertan, Doğan Doruk Kahraman; 6C sınıfından Zeynep Ada Koçyiğit, Nehir Aytaç, Ada Karabağ, Demir Uyunmas, Ege Sarı ve Duru Güngör, bu paneli Ortaokul Müdür Yardımcımız, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri bölümlerinden öğretmenlerimizin rehberliğinde düzenledi.

Panelin moderatörlüğünü yapan öğrencimiz Duru Güngör (6C) açılış konuşmasında şu sözleri dile getirdi:

“Terakki Biyolojik Çeşitlilik Farkındalık Girişiminin başkanıyım. Geçen yıl bir öğrenci girişimi olan ‘Su Forumu’nda yapılan çalışmaları örnek alarak bu yıl da arkadaşlarımla bir girişimde bulunduk. Sizleri ve toplumumuzu biyoçeşitlilik konusunda bilinçlendirmek, farkındalık oluşturmak ve insanlığımıza katkı sağlamak istiyoruz. Biyolojik çeşitlilik; bitkiler, hayvanlar, mantarlar, mikroorganizmalar gibi tüm canlıları, bunların oluşturdukları ekosistemleri ve içinde yaşadıkları alanlara verilen genel addır. Bu canlıların yedikleri ve o canlıyı yiyenlerin etkilendiği bu denge maalesef bozulmaya başlamıştır. Bu da tüm canlılara zarar vermektedir. Türler yok olmaya başladıkça ekosistem bundan olumsuz etkilenmektedir. Bu nedenle insanlığın geleceği de risk altındadır. Sürdürülebilir bir gelecek için biyolojik çeşitlilik hakkında bilinçlendirme çalışmaları yapmak ve çözüm üretmek istiyoruz.”

Öğrencimiz konuşmasının devamında, biyoçeşitlilik farkındalığıyla ilgili ilk olarak şubat ayında ilkokul ve ortaokulda ‘Biyolojik Çeşitlilik Farkındalık Eylemi’ni gerçekleştirdiklerini, ikinci adımdaysa panele hazırlandıklarını ve bu araştırmalarını arkadaşları ile paylaşmak istediklerini belirtti.

Panelist öğrencilerimizden Doğan Doruk Kahraman (6B), “Biyolojik Çeşitlilik Nedir? Biyolojik Çeşitlilik Neden Önemlidir? Biyolojik Çeşitlilik Kaybı Ne Demek?”; Demir Uyunmas (6C), “Atmosferdeki Gaz Oranlarının Değişmesi”; Efe Engin (6B), “Buzulların Erimesi Artan Sıcaklıkların Vahşi Yaşam Üzerindeki Etkileri” konulu araştırmalarını paylaştı. Doğa Çağlıyan (6B), araştırmaların ardından  “Okyanuslarda Asitlenme” üzerine bir deney videosu paylaşarak insan faaliyetleri sonucunda oluşan karbondioksitin okyanuslarda asitleşmeye neden olduğuna, Zeynep Ada Koçyiğit (6C) ise, paylaştığı grafiklerle biyolojik çeşitliliğin farklı yerlerde farklı oranlarda azaldığına dikkat çekti. Ada Karabağ (6C), “Ormansızlaşma” ile ilgili video paylaşımının ardından ormansızlaşmaya neden olan insan faaliyetlerinden bahsetti. Egemen Ertan (6B), “Toprakların Verimsizleşmesi”; Mina Nil Yamantürk (6B)  “Toprak ve Su Biyoçeşitliliği” ile ilgili araştırmalarını paylaştı. Ayşe Beydağlı (6A), “Habitat” sözcüğünün ne anlama geldiğini açıkladıktan sonra habitatın tahrip edilmesinde insan faktörüne dikkat çeken bir video ile paylaşımda bulundu.  Nehir Aytaç (6C) ise, Dünya’da son kalan doğal alanlar haritası üzerinden durumun ciddiyetine vurgu yaptı. Ege Sarı (6C), Dünya’yı besleyen biyoçeşitliliğin kaybını durdurmak için bir an önce harekete geçmek gerektiğine dikkat çekerek herkesi harekete geçmeye davet etti.

Ali Rüzgâr Duru (5B), Berke İsapur (5B) ve İsmail Kaan Tarakçı (5B); FMV Ayazağa Işık Ortaokulunun düzenlediği yarışmada 2. lik derecesi aldıkları  “İklim Krizinin Gençlerde Yarattığı Eko-Anksiyete” konulu projelerini paylaştılar. Öğrenciler, yaptıkları sunumla iklim krizi konusuyla karşı karşıya kalan insanları ve iklim krizinin etkisini gözlemleyerek bireylerin yaşadıkları eko-anksiyeteye dikkat çektiler.

Sunumun sonunda ilk öğrenci STK’sı girişimini başlatan, okullar arası bir “Su Forumu” organize eden 8. sınıf öğrencilerimizden Duru Irmak Yıldırım (8B) ve Ada Niron (8B) panelle ilgili değerlendirmelerini yaparak başlattıkları öğrenci girişiminin devam etmesinden duydukları mutluluğu paylaştılar.

Duru Irmak konuşmasında, “Geçen sene Ada ve benim açtığımız yolda ilerlemenizi, çevre bilincini ve sosyal farkındalığı artırmaya yönelik çalışmaları sürdürmenizi gerçekten çok kıymetli buluyorum. Hepimizi ilgilendiren biyoçeşitlilik ve habitat kaybının önemini vurgulayan bir çalışma yapmışsınız. Bugün, Prof. Dr. Neşe Algan, Yale Üniversitesinin araştırmasını paylaştı. 2022 yılı  Çevre Performans Endeksine göre Türkiye 180 ülke arasında tüm çevre göstergeleri ortalaması alındığında 172.sırada. En başarısız olduğu alan biyoçeşitliliği koruma, 178.sırada. Bu veriler de gösteriyor ki yaptığınız çalışma biyoçeşitliliğin korunması için büyük bir adım. Aynı zamanda projelerinizde bilimsel verilerden de destek almışsınız ki bu, bilimin her daim bir kılavuz olduğunu ve sizin de bunun farkında olduğunuzu kanıtlıyor. Gençler olarak bizlerin kendi geleceğimizi ellerimize alıp onu korumak için çabalamamız gerekiyor ve sizler de çevreyi ve biyoçeşitliliği korumayı amaçlayan panelinizle güzel bir adım atmış oldunuz. Bütün bunları 6. sınıflar olarak yapmış olmanız da gelecekte sizlerin bu çalışmalarınızı çok daha ileri taşıyacağınızı ve geliştireceğinizi gösteriyor. Organize ettiğiniz bu panel eminim ki hepinize pek çok alanda beceriler kazandırdı. Çünkü bunu bizzat kendim de deneyimledim. Bu panel sayesinde organizasyon becerilerinizin, araştırma yapma ve sunum becerilerinizin ciddi manada geliştiğini düşünüyorum. Yakın zamanda okuduğum ve sizin de 8. sınıfta okuyacağınız “Son Ada” kitabından etkilenerek paylaşımda bulunmak istiyorum. Son Ada’ya bir diğer deyişle “son insani köşeye” gelen Başkan karakteri, adanın besin zincirini ve biyolojik dengesini bozuyor. Habitata ağaçlardan ve martılardan başlayarak verdikleri zarar, kelebek etkisi yaratarak bütün bir ekosistemi yok ediyor. Zincirin tek bir halkasında meydana gelen aksaklığın zincirin diğer halkalarını da etkilemesi durumunu istediğimiz yöne de çevirebiliriz. Örneğin; insandan oluşan bir zincir hayal edin. Bu zincirin bir halkasında meydana gelen farkındalık hareketi diğer halkaları da etkiler. Halkaların hareketiyle bu zincirde doğa ve çevreyi korumaya yönelik ve daha iyi bir dünyada yaşamaya yönelik bir ortak hareketi başlatabileceğimizi unutmayalım. Zincirin etkisini doğru kullanalım.” diyerek önemli paylaşımlarda bulundu.

Bu panel ile öğrencilerimiz biyoçeşitlilik konusunda yaptıkları çalışmalarla tartıştı, keşfetti, çözümler üretti, duyarlılıklarıyla farkındalık yaratarak herkesi yaşadığımız sorunun çözüm ortağı yapmaya çalıştı.  Panel, Duru Güngör’ün “Bizler geleceğimizi korumayı seçtik. Biyoçeşitlilik hayattır; geleceğimize, doğamıza birlikte sahip çıkalım.” cümleleriyle sona erdi.