Terakkili Öğrencilerden Kodlama Atölyeleri

1202

Levent Yerleşkemizde öğrencilerimiz, 5 – 11 Aralık Kodlama Haftası’nda problem çözme ve programlama temasına farkındalık oluşturmak amacıyla arkadaşları için atölyeler düzenledi. Her iki yerleşkemizde ise anaokulundan liseye tüm öğrencilerimiz, kodlama konusunda farkındalık kazandırmaya yönelik küresel bir hareket olan “Hour of Code (Kodlama Saati)” kapsamında Bilişim Teknolojileri Bölümümüzün düzenlediği etkinliklere katıldı.

Lise First Lego League (FLL) Kulübü öğrencilerimiz, ortaokul 5 ve 6. sınıf “Programlama ve Tasarım” ile “Robotik Programlama” kulüplerindeki öğrencilerimize yönelik Arduino ve LEGO Spike Prime Atölyesi gerçekleştirdi.

FLL Kulübünden Fen 10 sınıfı öğrencilerimiz Batu Yıldırım, Defne Sural, Eylül Tuana Karataş ve Yağız Kutlubay, hazırlandıkları turnuva kapsamında LEGO Spike Education setini kullanarak özgün robot tasarımı ve robota takılacak ek mekanizmaları geliştiriyor. Gerçekleştirdikleri atölyede, bu sistemleri öğrencilerimize anlatarak, onları yönergeler dışında özgün tasarımlar yapmaya teşvik ettiler. Aynı turnuva kapsamında proje çalışmalarında kullandıkları arduino sistemleriyle de örnek projeleri paylaştılar ve bir led yakma uygulaması göstererek elektroniğe giriş dersi yaptılar.

Ortaokul 5. sınıf Programlama ve Tasarım Kulübü öğrencilerimizden Kerem Gülsoy (5H), Baray Şirali (5C), Bora Güven (6H), Can Aral Kenaroğlu (5D), Tan Ildız (5D), Can Bayoğlu (5D) ise ilkokul 4. sınıflardan ilgilenen öğrencilerimize Scratch ile Oyun Tasarımı Atölyesi gerçekleştirdi. Bu atölyede Scratch Cup yarışması için tasarladıkları oyunları tanıttılar ve Scratch programlama dilini kullanarak öğrencilere temel düzeyde oyun ve animasyonlar geliştirmelerine yardımcı oldular.

Öğrencilerimiz, “Temiz Enerjim Benim Enerjim” temasıyla düzenlenen bu yarışmada iki farklı oyun tasarlamıştı. Yarışmanın amacı; çocukların yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının önemini kavraması, çevre kirliliği ve doğal kaynakların tükenmesinin farkına varması ve en önemlisi problemlerin çözümü noktasında temiz enerji çevre dostu proje fikirlerini tasarlamalarını sağlamaktı.

Öğrencilerimiz, Scratch Cup yarışması için tasarlamış oldukları “Eco City” ve “Çevre Mühendisi” oyunlarıyla insanları temiz enerji kullanımına teşvik etmeyi amaçladı. “Eco City” adlı oyunda Enerji Türleri (Güneş, rüzgar enerjisi vb.), Enerji Kaynakları ile elde edilip diğer ülkelere satılıyor ve kazanılan paralarla yeni enerji kaynakları alınıyor. “Çevre Mühendisi” oyununda ise doğadaki materyaller kullanılarak temiz enerji üretilmesi gerekiyor. Temiz enerji barını yükseltmek için eşyalar kullanılarak bir su çarkı, rüzgar türbini ve güneş paneli inşa ediliyor.

Kodlama Saati Etkinliklerimiz

Çocukların bilişimsel düşünme ve problem çözme becerilerini, mantığı ve yaratıcılığı geliştirmeyi desteklemek üzere gerçekleşen etkinliklerde anaokulu çocuklarımız, bilgisayarsız (unplugged) kodlamaya yönelik olay sıralama ve Cubetto robot setiyle algoritma çalıştı. İlkokul öğrencilerimiz, Code Monkey ile kodlama yapmadan kurabiye ve makarna yapma algoritması oluşturma çalışmaları ve Code.org sitesi üzerinden labirent çözme uygulamalarına kadar çeşitli birçok etkinlik yaptı.

Ortaokulda ve lisede problem çözme ve programlama temasına giriş kapsamında öğrencilerimiz kodlama ön bilgilerini kullanarak, Compute-it ve Nasa Space Jam, Thunkable ile mobil programlama çalışması, Compute-it, Nasa Celebrates Hour of Code ve Code Combat, Blocky Games, Little Dot Adventure, Flexbox Froggy gibi uygulamalarla etkinlikler gerçekleştirdi.

Bu etkinliklerden fotoğrafları buradan görebilirsiniz.