Terakkili Uluslararası Bilim ve Mühendislik Konferansındaydı

2681
Hiroshi Yamaguchi, Ph.D. Professor, Research & Development Initiative Chuo University, Tokyo, Japan

Levent Yerleşkemizden lise öğrencimiz Baran Atameriç (9B), 5 – 9 Kasım tarihlerinde Amerika’nın Alabama eyaletinde gerçekleşen, uluslararası SDPS* (The Society for Design and Process Science) 2017 başlıklı konferansa katıldı. Konferans, disiplinler arası ve entegre bilimlerin araştırılması ve geliştirilmesi üzerineydi. SDPS’nin düzenlediği, ana teması “Emerging Trends and Technologies in Convergence Solutions” olan konferansta; bugünün bilimi, tıbbı ve teknolojisinin birbiriyle bağlantılı disiplin odaklarından ortaya çıkan son derece karmaşık sistemlerinin geniş olanakları araştırıldı.

Dönüştürücü fikirlerin tartışıldığı konferans kapsamında öğrencimizin yer aldığı panel ve seminerler: “Convergence Future of Birmingham Metroplex (Birmingham bölgesinde geleceğin yakınsamaları)”, “Future of Convergence A International Perspective (Uluslararası boyutta yakınsamanın geleceği)”, “Future of Convergence A National Perspective (Ulusal boyutta yakınsamanın geleceği)”, “Teaching and Learning Design (Öğretimde ve öğrenmede modelleme)”, “Using Cyberlearning to Enable Sustainable Engineering Education (Sürdürülebilir mühendislik eğitiminde siber öğrenimin kullanılması)”, “Applications of Internet of Things” (Günlük kullanılan objelerin internet üzerinden birbirleri ile iletişime geçmeleri ve kullanım alanları)”, “IOT (Internet Of Things) Platform for Design (Günlük kullanılan objelerin internet üzerinden birbiri ile iletişime geçmelerinde tasarım alanları)” oldu.

Öğrencimiz konferansla ilgili izlenimlerini şu sözlerle paylaştı:

Profesörlerin sosyal bir şekilde tartışabildiklerini, bu tartışmaların nasıl çözüm bulmayı kolaylaştırdığını ve sonuçlar elde edebildiklerini, onları profesör seviyesine getiren şeyin, kendi ilgi alanlarına odaklanması ve alışılmışın dışında bir düşünce tarzı geliştirmiş olduğunu gördüm. Örneğin; bir üçgenin iç açılarının toplamının 180 derece olduğunu biliriz. Fakat bu her zaman doğru değil. Evet, bir üçgenin düzlem üzerindeki iç açıları toplamı 180 derecedir ama düzlem üzerinde değil de bir kürenin üzerine çizilmiş ise üçgenin kenarları eğri olur, düz olmaz ve bir eşkenar üçgenin açıları 60’nın üzerinde olur ve toplamları 180’i aşar.

Kendi kendine yapmak anlamına gelen ve okullarda bir öğretmen yerine çocukların kendi kendilerine öğrenmelerinin daha etkili olduğunu savunan Convictism konusundaki seminer verimli bir eğitimin nasıl olması gerektiğini irdeliyordu.

Tartışılan diğer bir konu ise bu aralar yaygın kullanılan Drone’ları şarj etme ve topladığı bilgileri aktarması ve bu bilgilerin gereken yerlere ulaşmasını sağlayan bir kablosuz iletişim istasyonuydu.

Başka bir proje de şehirde yaşanan olayları ve acil durumları gösteren Akıllı Şehir Projesi idi. Sivillerin, bu projedeki uygulamayı kullanarak acil durumları rapor etmesi durumunda polis, itfaiye ve ambulansların olay yerine olabildiğince çabuk ulaşabilmesini sağlıyor.

Sonuç olarak, bu konferans bana her insanın istediği ve çalıştığı sürece profesörlerin seviyesine ulaşılabileceğini, bir olayı ya da konuyu farklı bakış açısından irdeleyebilmeyi gösterdi. Ben de bundan sonra her yıl yapılacak olan SDPS konferansına katılmaya ve kendimi geliştirmeye karar verdim.”

 

*Teknolojik ilerlemeyi dönüştürme potansiyeline sahip disiplinler arası araştırmalara odaklanan akademisyenler, araştırmacılar ve sanayicilerin bir araya geldiği uluslararası bir kuruluş. SDPS 2017 Konferansı ile ilgili ayrıntılara buradan ulaşabilirsiniz.