Terakkililer, Hollanda Lahey’deki Model Birleşmiş Milletler (HAGAMUN’24) Konferansı’ndaydı

536

Her iki yerleşkemizdeki MUN (Model United Nations) kulüplerimizden 15 öğrencimiz, 8-10 Mart tarihleri arasında Gymnasium Haganum’un ev sahipliğinde gerçekleşen HagaMUN’24 Konferansı’na katıldı.

Gymnasium Haganum, HagaMUN’24 Konferansı’nda, 17 ülkeden 600’den fazla genç diplomatı ağırladı. Teması “İklim Adaleti ve Küresel Sağlık Eşitliği” olan konferansta, STMUN (Şişli Terakki Model United Nations) 9 öğrenci ile Fransa, Kanada, Litvanya, İsveç, Küba, Bhutan ve Brezilya’yı; TTMUN (Tepeören Terakki Model United Nations) 6 öğrenci ile İngiltere, İsviçre, Kolombiya ve Afganistan’ı temsil etti.

Öğrencilerimiz Konferans Öncesinde Lahey Türkiye Büyükelçiliği’ni Ve Uluslararası Adalet Divanı’nı Ziyaret Etti

HagaMUN’24, özellikle iklim değişikliği ve küresel sağlık eşitsizlikleri gibi acil meselelere odaklanarak katılımcılar için geleceğe yönelik çözümler bulma fırsatı sundu. Ayrıca, konferans öncesinde öğrencilerimiz Lahey Türkiye Büyükelçiliği’ni ziyaret ederek, konferansta ele alacakları konular hakkında görüşlerini ve çözüm önerilerini paylaştı.

Uluslararası Adalet Divanı’nı (ICJ) da ziyaret eden öğrencilerimiz, uluslararası hukukun temel prensipleri hakkında derinlemesine bilgi edindi. Bu ziyaret, genç diplomatlarımıza dünya genelindeki hukuki meseleler hakkında daha kapsamlı bir bakış açısı kazandırdı.

Öğrencilerimiz bu gezide uluslararası ilişkiler alanında farklı bakış açıları geliştirmenin yanı sıra, şehrin turistik ve kültürel mirasını da keşfetme fırsatı buldu. Sanat tarihinde önemli bir yere sahip olan ve dünya çapında tanınan birçok ünlü eserin sergilendiği Mauritshuis Müzesi’ni ziyaret ederek kısa süreliğine sergilenen “İnci Küpeli Kız” gibi ikonik tabloları yakından görme fırsatı buldu.  Bu deneyimler, öğrencilerin konferansa daha hazırlıklı ve motive bir şekilde katılmalarına, aynı zamanda beraber kültürel ve sosyal olarak da gelişmelerine katkı sağladı.

Öğrencilerimizin Yer Aldığı Komiteler Ve Komitelerin Gündem Maddeleri

  • Dünya Sağlık Örgütü (WHO) – Ada Niron

Afrika’da HIV’in yayılmasına karşı mücadele

Hava kirliliğinin negatif sağlık sonuçlarıyla mücadele önlemleri

Hükümetlerin sağlıksız yaşam tarzlarıyla ilişkili ortaya çıkan sağlık sorunlarına müdahaledeki rolü

  • İnsan Hakları Konseyi (HRC) – Mina Çakıroğlu, Arda Barış Bayram, Efe Mert

İnternet kabloları aracılığıyla elektronik iletişimin gizliliğinin garanti altına alınması

Myanmar’daki insan hakları durumu

Etnik azınlıklar için hükümet tarafından yeniden eğitim kamplarının uygulanması

  • Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (UNSC) – Begüm Isıgöllü, Derin Halatçı

İsrail-Filistin çatışmasındaki sivil kayıpların önlenmesi

Gayri resmi milis ve terörist gruplarındaki çocuk sayısının azaltılması

Etiyopya’daki iç savaşın çözümlenmesi

  • Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) – Ali Raif Serter, Lal Sanem Kaya

Dünya çapındaki tüketici davranışlarının daha sürdürülebilir hale getirilmesi

Kök hücre araştırmalarının etiği konusunda uluslararası bir uzlaşının geliştirilmesi

Küresel ekonomik izolasyon eğilimi

  • Uluslararası Güvenlik ve Silahsızlandırma Komitesi (DISEC) – Defne Erdoğan, İrem Tekel

Sahel bölgesindeki isyanla mücadele

Silahlı çatışmalarda mayın kullanımının önlenmesi

Nagorno – Karabağ bölgesindeki durum

  • Özel Siyasi ve Dekolonizasyon Komitesi (SPECPOL) – Duru Ayhan

Nükleer enerjinin kullanımına ilişkin esasların gözden geçirilmesi ve yenilenmesi

Sömürge yapılarının küresel sağlık ağı üzerindeki etkisinin ele alınması

Yolsuzluk oranlarının yüksek olduğu ülkelere gönderilen acil yardımların yeniden değerlendirilmesi

  • Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) – Kerem Gültekin, Ateş Oktar

Uyuşturucu üretiminin bir sonucu olan toksik atık depolarının ele alınması

Yüksek suç oranlarıyla mücadele etmek için fiziksel bağımlılık yaratmayan maddelerin yasallaştırılması

Terör örgütlerine sağlanan finansmanın azaltılması için önlemlerin uygulanması

  • Suç Önleme ve Ceza Adaleti Komisyonu (CCPCJ) – Aslı Hazal Şenyol

Cezaevlerinde mahkumlara yönelik istismarın önlenmesi

Latin Amerika’da organize suçlarla mücadele

Yargı ve hükümetin ayrılığının korunması

  • Kadınların Statüsü Komisyonu (CSW) – Laman Heydarova

Küresel kürtaj erişimindeki eşitsizlik

Afganistan’da kadınların ve kız çocukların güvenliğinin sağlanması

Çevrimiçi platformlardaki cinsiyetler arasındaki artan gerilimle ve kadınlara yönelik olumsuz görüşlerle mücadele

Öğrenciler, Hazırlık Sürecinde Yüz Yüze ve Çevrimiçi Toplantılarda Bir Araya Geldi

Konferans öncesinde, öğrencilerimiz temsil edecekleri ülkeler ile ilgili araştırma yaparak ülke raporlarını oluşturdu. Daha sonrasında komite gündem maddeleri ile ilgili çalışmalar yaparak sorun tespiti ve çözüm önerileri araştırmaya ve yasa tasarı taslaklarını oluşturmaya başladı. Bu süreçte öğrencilerimiz birçok takım içi destek çalışması, yüz yüze ve çevrimiçi toplantı yaparak çalışmalarını tamamladı.

Konferans süresince öğrencilerimiz, hazırlamış oldukları yasa tasarı taslaklarını kulis çalışmaları yaparak komitelerinde diğer delegeler ile paylaştı ve yeterli oy toplayarak tasarı başkanı olmaya çalıştı. Seçilen yasa tasarılarını komitenin onayından geçirebilmek için öğrencilerimiz birçok kürsü konuşması yaparak, görüşlerini komitelerindeki diğer delegeler ile paylaştı ve yasa tasarılarını komitelerinden geçirmeye çalıştı.

HagaMUN’24 ve Başarılarımız

Dünya Sağlık Örgütü (WHO): Komitede öğrencimiz Ada Niron (Tepeören-10E) “Afrika’da HIV’in yayılmasına karşı mücadele” gündem maddesi üzerine takım arkadaşları ile yapmış olduğu çalışmalarda tasarı başkanı olmaya hak kazandı ve yasa tasarısını oy çokluğu ile komiteden geçirmeyi başardı.

İnsan Hakları Konseyi (HRC): Bu seneki gündem maddeleri “İnternet kabloları aracılığıyla elektronik iletişimin gizliliğini garanti etmek”, “Myanmar’daki insan hakları durumu” ve “Etnik azınlıklar için hükümet tarafından yeniden eğitim kamplarının uygulanması” olarak belirlendi. Arda Barış Bayram (Levent-9H) ve Mina Çakıroğlu (Tepeören-10E) farklı çözüm önerilerini içeren yasa tasarıları ile tasarı başkanı olmaya hak kazandı ve oy çokluğu ile yasa tasarılarını konseyden geçirmeyi başardı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (UNSC): Bu yılki gündemi “İsrail-Filistin çatışmasındaki sivil kayıpların önlenmesi”, “Gayri resmi terörist gruplarındaki çocuk sayısının azaltılması” ve “Etiyopya’daki iç savaşın çözümlenmesi” maddeleri oluşturuyordu. Begüm Isıgöllü (Levent-12G) ve Derin Halatçı (Tepeören-9E) bu komitede sunmuş oldukları çözüm önerilerini oy çokluğuyla komitelerinden geçirmeyi başardı.

Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC): Bu yılki gündem maddeleri “Dünya çapındaki tüketici davranışlarının daha sürdürülebilir hale getirilmesi”, “Kök hücre araştırmasının etikleri konusunda uluslararası bir uzlaşının geliştirilmesi” ve “Küresel ekonomik izolasyon trendi” oldu. Ali Raif Serter (Levent-9I) konseyde sunmuş olduğu çözüm önerilerini oy çokluğuyla geçirmeyi başardı.

Uluslararası Güvenlik ve Silahsızlandırma Komitesi (DISEC): Defne Erdoğan (Tepeören-9E) “Silah çatışmalarında mayın kullanımını önlemek” gündem maddesi üzerine yasa tasarısı hazırlayarak çözüm önerileri üretti, kulis çalışmalarını tamamlayarak yasa tasarı taslaklarına komitesinden yeterli imza toplayarak tasarı başkanı oldu ve tasarısını tartışmaya açmaya hak kazandı.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC): Kerem Gültekin (Levent-9A) “Uyuşturucu üretiminin bir sonucu olan toksik atık depolarının ele alınması” gündem maddesi üzerine çalıştı, kulis çalışmalarını tamamladı, yasa tasarı taslaklarına komitesinden yeterli imza toplayarak tasarı başkanı oldu ve tasarısını tartışmaya açmaya hak kazandı.

Özel Siyasi ve Dekolonizasyon Komitesi (SPECPOL): Duru Ayhan (Tepeören-9C) “Yüksek yolsuzluk oranına sahip ülkelere gönderilen acil yardımların yeniden değerlendirilmesi” gündem maddesi üzerine çalıştı, kulis çalışmalarını tamamlayarak yasa tasarı taslaklarına komitesinden yeterli imza topladı, tasarı başkanı oldu ve tasarısını tartışmaya açmaya hak kazandı.

Kadınların Statüsü Komisyonu (CSW):  Laman Heydarova (Levent-9G) “Kürtaj erişimindeki küresel farklılık” gündem maddesi üzerine hazırlamış olduğu yasa tasarısıyla komiteden yeterli sayıda imza alarak tasarı başkanı oldu.

Konferansın Ardından…

STMUN Kulübü öğrencimiz HagaMUN Konferansı ile ilgili izlenimlerini şu şekilde aktardı:

“MUN kulübü olarak katıldığımız HAGAMUN’24 konferansı, benim için unutulmaz bir deneyim oldu. Uzun yıllar boyunca okulumuzun MUN kulübünde aktif bir üye olarak birçok konferansa katıldım, ancak bu deneyim, şimdiye kadar geçirdiğim en etkileyici ve en keyifli konferanslardan biriydi. Konferansta Fransa’yı temsil etmek üzere Güvenlik Konseyi’nde yer aldım. Bu pozisyon, konferansın sitesinde üçüncü seviye yani en zor seviye olarak geçiyordu ve sadece MUN deneyimine sahip öğrencilere açıktı.

Konferansta ele alınan konular arasında İsrail-Filistin çatışmasında sivil kayıpları önleme, sivil toplum milislerinde/terör örgütlerindeki çocuk sayısını azaltma ve Etiyopya iç savaşını çözme gibi önemli meseleler bulunuyordu. Dört gün süren yoğun tartışmaların ardından en iyi delege olarak seçilmekten büyük gurur duydum.

Bu konferans, sadece uluslararası ilişkilerde derinlemesine bir anlayış geliştirme değil, aynı zamanda liderlik yeteneklerimi ve tartışma becerilerimi geliştirme fırsatı da sağladı. HAGAMUN’24’teki deneyimim, benim için sadece bir MUN konferansı değil, aynı zamanda kişisel ve akademik olarak da büyük bir büyüme ve başarı yolculuğuydu.” Begüm Isıgöllü (Levent-12G)

TTMUN Kulübü öğrencilerimiz HagaMUN Konferansı ile ilgili izlenimlerini şu şekilde aktardı:

“Hollanda HagaMun konferansı deneyimi benim ilk yurtdışı MUN serüvenimdi. Ben konferansta Uluslararası Güvenlik ve Silahsızlandırma komitesinde Afganistan delegesini temsil ettim. Komitede kendi yazdığım yasa tasarısına 18 farklı delegeden imza toplayarak yasa tasarısı başkanı oldum ve tüm gün boyunca hazırladığım yasa tasarısı komitede tartışıldı. Diğer arkadaşlarım da yasa tasarılarını geçirerek delegelik görevlerini başarıyla tamamladılar. Bu konferansta toplum içinde konuşmayı ve kendime güvenmeyi öğrendim. Bu konferansa katılmaya imkanım olduğu için ve yeni beceriler elde ettiğim için çok mutluyum. Hollanda’da konakladığımız süre boyunca sadece akademik yönümüzü değil, sosyal ve kültürel yönlerimizi de geliştirdik. Bu 5 gün içinde Türkiye Büyükelçiliği’ni ziyaret edip büyükelçi ve müsteşarlarla görüşme yaptık. Diğer günlerde İnci Küpeli Kız tablosunun bulunduğu Mauritshuis Sanat Müzesi’ne gittik. Boş zamanlarımızda ise şehir merkezini gezdik ve bol bol eğlendik. Okulumuza bize bu olanakları tanıdığı için çok teşekkür ederiz.” Defne Erdoğan (Tepeören-9E)

“HagaMUN benim ilk yurtdışı MUN deneyimim oldu. Aynı zamanda katıldığım ikinci MUN konferansı idi. Verdiğim uğraşlar sonucunda katıldığım bu konferansın başarılı geçtiğini, bana çok fazla şey kattığını söyleyebilirim. Konferans gününden yaklaşık 1 ay öncesinden temsil edeceğim ülke olan Afganistan hakkında araştırmalar yapmaya başladım. Ülkenin yönetim şeklinden coğrafik özelliklerine kadar tüm detaylarıyla derin bir araştırma yapıp ülke raporunu oluşturduktan sonra delegesi olduğum SPECPOL komitesinin bizlere önceden vermiş olduğu 3 sorunu araştırmaya başladım. Bu sorunlardan ilki nükleer enerjinin kullanımına ilişkin yönetmelik esaslarının gözden geçirilmesi ve yenilenmesi, ikincisi sömürge yapılarının küresel sağlık ağı üzerindeki etkisinin ele alınması ve sonuncusu ise yolsuzluk oranlarının yüksek olduğu ülkelere gönderilen acil yardımların yeniden değerlendirilmesi idi. Bu üç konunun temel olarak ne olduğunu, daha önceden nasıl çözüm yöntemlerinin uygulandığı ve hangilerinin başarılı ya da başarısız olduğunu, hangi ülkelerin bu sorunlardan etkilendiği veya ne gibi yardımlarda bulunduğunu araştırdıktan sonra üç sorun için de ayrı ayrı yasa tasarıları oluşturdum. Tüm bu hazırlıklardan sonra Hollanda’ya gittik ve boş zamanlarımızda gezebileceğimiz vakitler de oldu. Farklı bir kültür daha tanımış oldum. Konferans sırasında ise 14 delegeden imza toplayarak hazırladığım yasa tasarısının onay panelinden olumlu geri dönüt alarak komitemde tartışılmasını sağladım. Yasa tasarım komitede tartışıldıktan sonra yeterli oy alamadığı için tüm komitelerin toplandığı genel kurulda tartışma şansımız olmadı. Fakat bu sürece gelene kadarki zamanda kendimi geliştirdiğimi, yeni şeyler öğrendiğimi ve aynı zamanda hala geliştirmem gereken yönlerimi fark etmiş oldum. Benim için çok büyük bir tecrübeydi.” Duru Ayhan (Tepeören-9C)