Terakkililer Kütüphane Haftası’nı Çeşitli Etkinliklerle Kutladı

1469

Anaokulundan liseye tüm öğrencilerimiz, Kütüphane Haftası’nı 28 Mart – 8 Nisan tarihleri arasında kütüphanecilerimizin düzenlediği çeşitli etkinliklerle kutladı.

Her iki yerleşkemizde anaokulu 6 yaş çocuklarımız, “Resimlerle Masal Kahramanları” konulu resimler yaptı. Kütüphane ve resim bölümü öğretmenlerimizin işbirliğiyle gerçekleşen bu etkinliğin resimleri, hafta boyunca ilkokul kütüphanelerimizde sergilendi. Anaokulu ve ilkokul öğrencilerimiz, müzik öğretmenimiz Gizem Akduman’ın yazıp bestelediği “Kitap ve Kütüphane” konulu şarkıyı hafta boyunca dinledi.

İlkokul öğrencilerimiz, “Kütüphanemi seviyorum çünkü…” ve “Benim için kütüphane…” etkinliklerini yaptı. Öğrenciler panolara fikirlerini yazdı ve resimledi.

İlkokul 1. sınıf öğrencilerimiz, ilkokul ve ortaokul seviyesindeki Çizgi Film Kulübümüzün hazırladığı ‘Benim Evim Kitaplık’ çizgi filmini izlediler. 4. sınıf öğrencilerimiz ise okudukları “Türkan Saylan” adlı kitabın söyleşisi için yazar ve sınıf öğretmenimiz Nesrin Erdoğan’la çevrim içi söyleşti.  Erdoğan, Türkan Saylan’ın çocukluğundan, ailesinden, öğrenmeye olan merakından, doktor olma hayallerinden, yaşamındaki zorluklardan ve başarılarından bahsetti.

“Kitabım Kütüphanede” etkinliğinde ilkokul öğrencilerimizin kendi yazdığı kitaplar kütüphane raflarında sergilendi.  Zümre öğretmenlerimiz ve kütüphanecilerimizin iş birliğiyle başlayan bu etkinliğin, gelecek yıllarda da artarak devam etmesi planlanarak, öğrencilerimizin özne olmaları, kütüphane raflarında kendi eserlerine yer vererek, okuma ve kütüphane kültürüne katkıda bulunma, öğrenme süreçlerinde akranlar arası iş birliğiyle öğrenmenin deneyimlenmesi hedeflendi. Kütüphane kullanıcılarımızın tamamına yönelik olan bu etkinlikte, yaşayan kütüphane fikrinden hareketle, öğrencilerimizin etkileşimde bulunmaları desteklenerek, ürettikleri fikir ürünleri okul topluluğuyla kütüphane raflarında buluştu.

İlkokul öğrencilerimiz ve ortaokul 5. sınıf öğrencilerimiz, “Büyüklerden Küçüklere Kitap Tanıtımı” etkinliği yaptı. Öğrencilerimiz, okuyup beğendikleri bir kitabı kendilerinden bir alt sınıftaki arkadaşlarına sundu. Sunumlarda öğrencilerimiz, kitap tanıtımlarını görsel sunum, poster ve çeşitli aksesuarları kullanarak arkadaşları ve öğretmenleriyle paylaştı.

İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerimize yönelik “E-Kitap Sergileri” hazırlandı. Kütüphanemizin web sayfasında yer alan Türkçe ve İngilizce elektronik kaynaklardan örnekler seçilerek oluşturulan sergiler, okulumuzun Moodle sayfasında öğrencilerimizle paylaşıldı. Elektronik yayınları daha yakından inceleme fırsatı bulan öğrencilerimiz, farklı konuda pek çok yeni yayın keşfetti.

Ortaokul 5 ve 6. sınıf öğrencilerimiz, “Bilgiyi Sınıflandırıyoruz”  ve “Tadımlık Kitaplar” etkinliğinde buluştu. Kütüphanecilerimiz öncelikle öğrencilerimize, basılı ve elektronik kaynaklarda yer alan bilginin sınıflandırılması hakkında bir sunum yaptı, kütüphanedeki sınıflama sistemi, elektronik kaynaklarda doğru bilgiyi hızlı ve kolay bulmanın püf noktalarını anlattılar. Kütüphaneden kitap örneklerinin de paylaşıldığı sunumun ardından “Tadımlık Kitaplar Etkinliği” ile öğrencilerimiz, kendileri için seçilen kitapların arka kapaklarını, iç kapaklarını ve kitabın ilk sayfalarını okuyup kendilerine dağıtılan bilgi fişlerini doldurarak öğrendikleri bilgileri uyguladılar.

Öğrencilerimizin müzikal performanslarının yer aldığı “Müzik Dinletileri” yapıldı. Müzik bölümü ile yaptığımız disiplinler arası işbirliği çerçevesinde kitap ve kütüphaneye karşı farkındalık oluşturmak için okullarımızın koridor, bahçe, kütüphane gibi çeşitli alanlarında dinletiler gerçekleşti.

Levent Yerleşkemizde anaokulu 6 yaş çocuklarımız, ilkokul kütüphanemizi ziyaret etti. Öğrencilerimize kitap sevgisiyle ilgili bir kitabın okunmasının ardından, kütüphanede nasıl davranmamız gerektiği hakkında öğretmenleriyle sohbet ettiler. Bu etkinlikte her kitabın kütüphanede bir yeri olduğunu, ödünç almak ve iade etmek kavramını, kütüphanede farklı pek çok kaynağın olduğunu öğrendi. Etkinliğin devamında, kütüphanenin bölümlerini sınıfla birlikte gezerek tanıyan öğrencilerimiz, sınıf adına kitap seçimi yaparak en çok oy alan iki kitabı ödünç aldı. Etkinliğin sonunda ise öğrencilerimize kütüphane haftası ile ilgili boyama çalışması hediye edildi.

Ortaokul ve lise kütüphanemizde  “Saklı Kitaplar” etkinliği gerçekleşti. Öğrencilerimizde, merak ve heyecan duygusu yaratmak ve arka kapak okuma alışkanlığı geliştirmek için kitaplar kaplandı ve üzerine arka kapak bilgisi yazıldı. Öğrencilerimiz kitabın kapağını görmeden, sadece arka kapak bilgisini okuyarak karar verip, ödünç aldı.


Tepeören Yerleşkemizde
ilkokul ve ortaokul kütüphanesinde 6 yaş çocuklarımızla hikâye okuma etkinliği gerçekleşti. Öncelikle Kütüphane Haftası’nın öneminin anlatıldığı etkinlikte, kütüphanecimiz öğrencilerimize “Caillou – Ödünç Alınan Kitap” adlı hikâyeyi okudu. Öğrencilerimizden hikâye ile ilgili sordukları sorulara cevaplar aldılar. Ödünç kuralları, sorumluluk kavramı ve kitaplara özenli davranma hakkında sohbet ettiler. Yapılan okuma etkinliğinin ardından, 6 yaş gruplarımız kütüphaneden ödünç kitap aldı.

Lise öğrencilerimiz, konu başlıklarına uygun oluşturulan kitap stantlarını gezdi. Öğrencilerimizin entelektüel gelişimlerine katkı sağlamayı hedeflediğimiz bu sergide, öğrencilerimiz hafta boyunca, kitapları inceledi, kitaplar hakkında birbirleriyle sohbet etti, tartıştı ve seçtikleri kitapları ödünç aldı. Lise öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz, okuma kültürüne  katkı sağlamak ve okumanın anlam ve önemine dikkat çekmek amacıyla gerçekleşen “Her şeyi Bırak Oku” etkinliğinde her sabah 10 dakika sessiz okuma yaptılar.

Gönüllü lise öğrencilerimiz, “Anaokulu Kardeşine Kitap Oku” etkinliğinde okuma sevgisi kazandırmak ve küçük kardeşlerine örnek olmak adına anaokulu çocuklarımıza kitap okudu. Kitap ve kütüphaneye karşı farkındalık oluşturulması hedeflenen etkinlik, öğrencilerin soru ve cevaplarıyla etkileşimli bir biçimde tamamlandı.

Son olarak, tüm öğrencilerimiz kütüphanelerinde görmek istedikleri kitapları, kütüphaneye dair hayallerini, önerilerini, beklentilerini kaleme aldı. Bu etkinliğin amacı; kütüphane kullanım ve okuma alışkanlığını desteklemek, en çok kullanılan ortak alanlardan biri olan kütüphaneye öğrencilerimizin özne olarak da katkıda bulunabileceklerini fark etmelerini sağlamak.