Terakkililer Uluslararası Video Yarışmasında Finale Kalan 15 Takımdan Biri Oldu

1247

Levent Yerleşkemizden lise IBDP öğrencilerimiz, National Geographic Society ve Paul G. Allen Family Foundation tarafından düzenlenen Slingshot Challenge Yarışması’nda 15 takımdan biri oldu. Nisan ayında sonuçları açıklanan bu yarışmaya Yonca Öztürk (10 IB F), Ata Rüştüoğlu (10 IB H), Ege Bilmece (10 IB H), Öykü Çalışkan (10 IB I), Duru Pamukçu (11 IB J) ve Nil Koza Akarca (11 IB J) “Give Your Clothes a Second Life! (Kıyafetlerine ikinci bir yaşam ver!)” adlı disiplinler arası projeleriyle katıldılar.

National Geographic Society ve Paul G. Allen Family Foundation tarafından düzenlenen Slingshot Challenge Yarışması için 13 – 18 yaş aralığındaki öğrenciler, dünyayı etkileyen çevre problemlerinden biri için ürettikleri çözümü yaratıcı şekilde anlattıkları 1’er dakikalık videolar çektiler.

Bu proje çerçevesinde okulda 2 kez 2. el kıyafet satış ve değiş tokuşu etkinliğini organize eden öğrencilerimiz, 2. el 27 adet pantolon/kot, 33 adet tişört/gömlek ve 44 adet sweatshirt/kazağın satış ve değiş tokuşunu sağlayarak toplam 455.7 ton su tasarrufu yapılmasına katkıda bulundular. Böylelikle 151900 kişinin bir günlük su ihtiyacını giderebilecek suyu sadece tek bir etkinlikle kurtarmış oldular.

Öğrencilerimiz proje için hazırladıkları video ile katıldıkları Slingshot Challenge Yarışması’nda ise 80 ülkeden 1800’den fazla başvurunun arasından seçilerek finale kalan 15 takımdan biri olmaya hak kazanarak ödül aldılar. Öğrencilerimiz onlara ödül olarak verilen parayı, dünyayı etkileyen çevre problemlerinden biri için kullanıp doğaya olan sorumluluklarını yerine getirmeye karar verdiler.

Öğrencilerimizin yarışmada paylaşılan sorulardan ikisine kendilerini ifade edebilmek için verdikleri cevaplar aşağıdadır:

1. Gezegen üzerinde olumlu etki yaratmak neden önemlidir?

Yonca Öztürk (10 IB F)

“Bugün dünyamız kendi kendini yenileme noktasında iyi durumda değil. Uzmanlar son on yıldan beri geleceğimizle ilgili endişelerini paylaşıyorlar. Kaynaklarımız sınırlı ama biz onları hiç düşünmeden harcıyoruz. Bu bizim gezegenimiz ve üzerinde yaşıyoruz. Biz değilsek, kim bir değişiklik yapmaya çalışacak? Bu nedenle, daha iyi bir gelecek yaratmak ve gezegeni kurtaracak olumlu bir etki yaratmak için her fırsatı kullanmalıyız.”

2. Bize videonuzu nasıl yaptığınızdan ve nereden ilham aldığınızdan bahseder misiniz?

10IBI Öykü Çalışkan (10 IB I)

“Her şeyden önce, beyin fırtınası yapmak için ekibimizle haftalık toplantılar ayarladık. Her üye, bireysel odak noktalarını bulmak için Slingshot Challenge kitapçığını takip etti. Neler yapıp neler yapmamamız gerektiği konusunda genel bir fikir edinmek için Videos for Change sitesindeki videoları izledik. Sivil Toplum Kuruluşlarının su israfı ile ilgili raporlarını inceledik ve veriler topladık. İlham almak için National Geographic Explorers ve hikayelerini dinledik.

Bunlardan Tunus’ta plastik kirliliğini durdurmak için çalışan ve EcoWave’in kurucusu olan Manar Elkebir dikkatimizi çekti. İçinde bulunduğumuz toplumda bir değişiklik yapmanın küresel bir değişikliğe nasıl yol açabileceğini bize gösterdi, bu nedenle sesimizin ve her adımımızın şimdi bir etkisi olabileceğine inanıyoruz.

Tüm araştırmalar sonucunda ekibimiz modanın su israfı üzerindeki etkisi konusunda fikir birliğine varabildi. Hemen harekete geçtik. Poster ve planlarımızı tamamladık ve çekimlere başladık.”