Terakkili öğrenciler, 06 – 15 Haziran tarihleri arasında söyleşilerden sebze bostanı oluşturmaya kadar çeşitli birçok etkinlikle Dünya Çevre Günü’nü kutladı.
Levent Yerleşkemizden 4. sınıf öğrencilerimiz, Tepeören Yerleşkemizden ise 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerimiz Müzik öğretmenimiz Mustafa Dündar’la bir araya geldi. Dündar, öğrencilerimize bisikletin neden tercih edilmesi gereken bir araç olduğunu, bisikletin küresel ısınma ve çevreye sağladığı olumlu etki, getirdiği aktif yaşam, spor etkisi, sağlığa katkısı, sağladığı tasarruf, ulaşım ve turistik amaçlı kullanımını anlattı. Sahneye bisikleti ve kaskı ile gelen Dündar, dünyadan örnekler paylaştığı sunumunda güvenli sürüş teknikleri, her yaşa ve boya bisiklet seçimi, sağlıklı olmak için bisiklet kullanımı, çevre dostu olarak bisiklet gibi konularda da bilgi verdi.
Levent Yerleşkemizden 3. sınıf öğrencilerimiz Doğa Eğitmeni Burcu Meltem Arık ile ilkokul kütüphanesinde Çevre Haftası için söyleşi yapma fırsatı buldu. Öğrencilerimiz, sorguladıkları Ekosistem teması ile örtüşen ve yaptıkları araştırmalara katkı sağlayacak bilgiler edindi. 4. sınıf öğrencilerimiz ise Terakki Vakfı Kültür Merkezi K2’de “Canlılar için Suyun Önemi” konulu bir sunum izledi. Sunumda konuşmacı olarak, İstanbul Çevre Mühendisleri Odası’ndan çevre mühendisi Kübra Ayçiçek, 4A sınıfı öğrencilerimizden Irmak Dündar, Ela Akıskalı, Cansu Koçel, Beliz Yılmaz ve Tuana Özköse yer aldı. Ayçiçek, “HES’lerin Ekosisteme Etkisi”nden bahsetti. Dündar “Suyun Adil Dağılımı”, Koçel “Canlıların Su İhtiyacı”, Yılmaz “Küresel Isınma” ve Akıskalı da “Suyun Yaşamsal Önemi” hakkında paylaşımlarla bulundu.
Ayrıca 4. sınıf öğrencilerimiz, Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureate – IB) İlk Yıllar Programı (Primary Years Programme – PYP) Sergi Ünitesi kapsamında bir eylem gerçekleştirdi. Öğrencilerimiz, “Çevre İçin Adım At” sloganı ve “Biz Küçük Çevreciler” şarkısını söyleyip danslarını yaparak diğer sınıflardan arkadaşlarının çevre konusunda yapılması gerekenler hakkında bilinçlenmesine yardımcı oldu.
Tepeören Yerleşkemizden ilkokul öğrencilerimiz, PYP temalarından yola çıkarak “Yaratıcı Drama Açık Sahne” etkinlikleri gerçekleştirdi. Kendi yazdıkları “Ağaç Masalları”, “Kedi ve Tırtıl, Toprağı Eşeleyen Kedi, Kötüye Karşı İki Dost, Ağaçların Arkadaşlığı”, “Ağaçlar, Defne Ağacı ve Kuşlar, Dostluk İksiri, Ağacın Dostları”, “Tohumdan Fidana”, “Doğa Koruyucu, Çevre Koruyucu İnatör”, “Doğa Dostu Makine, Süper Star” “Mavi Boyunu Ara Papağanı Kuki”, “Panda”, “Kızıl Kurt Ailesi” ve “Beyaz Kaplanlar” adlı oyunları arkadaşlarına sergilediler. Öğrencilerimiz, kostümlerini de atık maddelerden yaptılar.
1. sınıf öğrencilerimiz, eko-bahçemize sebze fideleri dikerek sebze bostanı oluşturdu. Kendi elleriyle diktikleri sebzelerin büyüme sürecini de gözlemleyecek olan öğrencilerimiz çevreyi koruma bilinciyle hareket etme konusunda birbirleriyle sohbet ettiler.
2. sınıf öğrencilerimiz, “El Değmeden Çöpleri Yerden Toplayabilir misin?” adlı tasarım atölyemizde hayallerindeki makineyi tasarlayıp birbirlerine sundular. Tasarımların ismi; Dev Geri Dönüşüm Robotu, Süper Çöp XD ve Ultra Çöp Toplayıcı.
Ayrıca, 2. sınıf öğrencilerimiz fen laboratuvarımızda “eğik düzlem, dişli çark, sabit ve hareketli makaralar” gibi basit makineleri inceleyip çalışma prensipleri hakkında bilgi edindi. Enerjiyi doğru ve verimli kullanmanın önemi vurgulanarak bu makinelerin zamandan tasarruf sağladığını öğrendi. “Makineleri çalıştırmak için kullanılan enerji kaynaklarını daha verimli kullanmak için bize düşen görevler nelerdir?” sorusuna yanıtlar aradılar.
3 ve 4. sınıf öğrencilerimiz ise çevre mühendisi Fatih Kutlu’yla “Canlılar ve Çevre” üzerine söyleşti. Öğrencilerimiz; çevre, çevre kirliliği ve bu konuda alınabilecek önlemlerle ilgili bilgi sahibi oldular. Sunumun ardından Kutlu, öğrencilerimizin sorularını cevapladı.