Kütüphanelerimizin her sene düzenlediği Kütüphane Şenliği’nde her iki yerleşkemizde Terakkililer, 24-28 Mart haftasına yayılan birçok etkinliğe katılım sağladı.
Yazarlarla atölye ve söyleşiler
2. sınıf öğrencilerimiz, “Gezegeni Paylaşma” disiplinler üstü teması çerçevesinde okudukları “Çocuklar ve Tavşanlar Yeşil Sever” adlı sessiz kitabın yazarı İlkay Marangoz ile keyifli bir söyleşide bir araya geldi. Söyleşi sırasında, sessiz kitapların nasıl oluşturulduğu ve kelimeler yerine resimlerle anlatılan hikayelerin farklı dillerden ve kültürlerden insanları nasıl birleştirdiği üzerine konuşuldu. Kitaptan seçilen görseller eşliğinde, öğrencilere yöneltilen sorularla şehirleşme, çevre kirliliği, canlıların yaşam alanları, geri dönüşüm ve dünyayı güzelleştirme yolları üzerine düşündürücü bir tartışma yapıldı. Örneğin, “Pencerenize bir kuş konsa, ne yapardınız?” sorusuna öğrenciler hep birlikte “Özgürce uçmasını sağlardık” yanıtını verdi. Bir öğrencimiz ise “Özgür olan herkes duygularını daha iyi yansıtır” diyerek derin bir bakış açısı sundu. Söyleşi, öğrencilerin kitaptaki karakterlere kendi verdikleri isimlerle sessiz hikayeyi yorumlamalarıyla son buldu.
Her iki yerleşkemizdeki 4. sınıf öğrencilerimiz, “Gezegeni Paylaşma” disiplinler üstü teması kapsamında okudukları “Zorbalık” adlı kitabının sevilen yazarı Rıfat Batur ile çevrimiçi bir etkinlikte bir araya geldi. Yazar, kendi yaşam öyküsünden ilham alarak kaleme aldığı kitabını, etkileyici ve teatral bir üslupla anlatarak öğrencilerimizle keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Söyleşi boyunca öğrencilerimiz, kitabın yazım süreci, karakterlerin oluşumu ve zorbalıkla başa çıkma yolları hakkında merak ettikleri soruları sorma fırsatı buldu.
Her iki yerleşkemizdeki 1. sınıf öğrencilerimiz, Kütüphane Şenlikleri kapsamında “Çınar’ın Festival Günlüğü” adlı kitabın yazarı Hazal Uzuner ile keyifli bir söyleşide buluştu. Minik okurlar, yazarımızla kitabın ilham kaynaklarını, yazım sürecini ve karakterlerin nasıl şekillendiğini keşfederken merak ettikleri soruları sorma fırsatı buldu. Samimi ve ilham verici anların yaşandığı söyleşi, yazarımızın iyi dilekleri ve çocukların coşkulu alkışlarıyla sona erdi. Bu özel buluşma, öğrencilerimizin okuma sevgisini pekiştirirken, edebiyatın büyülü dünyasına bir adım daha atmalarını sağladı.
Her iki yerleşkemizden ilkokul 3. sınıf öğrencilerimiz, “Ejderhalar Nezle Olmasın ve Diğer Şiirler” adlı kitabın yazarı Seda Akipek ile çevrimiçi ortamda söyleşi gerçekleştirdi. Yazar, kitabının yayınlanma yolculuğunu öğrencilerimizle paylaştı. Her bir kelimenin farklı duygu ve çağrışımlar yaptığını dile getiren yazar, bu şiir kitabını özellikle şiir türünü denemek için yazmayı çok istediğini, şiiri özel bir alan olarak nitelendirdiğini ve özellikle çocuklar için şiir yazmanın önemli olduğunu düşündüğünü aktardı. Seda Akipek, şiir yazmaya başlama yolculuğu ve anılarından da bahsetti. Akipek, kitap ismine nasıl karar verdiğini anlatırken, ejderhaları çok sevdiğini ve kitabın ruhunu çok iyi temsil ettiği için bu ismi seçtiğini belirtti.
Her iki yerleşkemizdeki 1. sınıf öğrencilerimiz, “Çiçekli Şiirler” adlı kitabın yazarı ve çizeri Gonca Mine Çelik ile bir araya geldi. Gonca Mine Çelik, şiir yazarken köy hayatından, doğa gözlemlerinden ve hayvanlardan ilham aldığından bahsederek yazarlık ve şiir yazma serüvenini anlattı. Etkinliğin sonunda Gonca Mine Çelik’e sorularını yönelten öğrencilerimiz, ”Bisikletim Fırtına” adlı şiirinin ve şarkısının ortaya çıkış sürecini konuştuktan sonra söyleşi sona erdi.
Kütüphaneci sohbetleri
IB Koordinatörlüğü ile iş birliği içerisinde Kütüphaneci sohbetleri gerçekleştirildi. Her iki yerleşkemizde gerçekleştirilen etkinlikte Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi Kütüphane Direktörü Deniz Baltacı konuk olarak davet edildi.
IB bölümü tarafından her hafta gerçekleştirilen “Assembly Hour” saatinde 10 ve 11. sınıf öğrencilerimiz ile bir araya gelerek “Günümüzde Kütüphanecilik: Yapay Zeka ve Kütüphaneler” konu başlığı hakkında sohbet gerçekleştirdi.
“Sürpriz Kitap Buluşması”ndan “Her Şeyi Bırak Oku” etkinliğine…
Kütüphane Şenliği kapsamında Tepeören Yerleşkemizde “Kütüphane Önü İstasyonları”nda çalışmalar yapıldı. İlkokul ve ortaokul kütüphanesi önünde kurulan bilezik, punch, yeşil ekran ve satranç istasyonu etkinliklerimize, öğrencilerimiz eğlenerek katılım sağladı. Kütüphane kullanıcılarımızın tamamına yönelik olan tasarlanan bu etkinliklerde, yaşayan kütüphane fikrinden hareketle, öğrencilerimizin etkileşimde bulunmaları desteklendi ve ürettikleri fikir ürünleri okul topluluğu ile kütüphane panolarında paylaşıldı.
Her iki yerleşkemizdeki lise kütüphanelerinde düzenlenen “Sürpriz Kitap Buluşması”nda öğrencilerimiz, bilinmeyen hikayelerle buluştu. Kitap kapaklarını gizlendiği etkinlikte sürpriz bir okuma deneyimi sunuldu.
Her iki yerleşkemizde 1. sınıf öğrencilerimiz, Terakki Çizgi Film Kulübü tarafından hazırlanan “Uçan Kitaplar” adlı çizgi filmi izledi. Animasyon, renklendirme ve seslendirme süreçlerinde Terakkili miniklerin emeğiyle hayat bulan bu özel film, çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmayı ve okumayı sevdirmeyi amaçlıyor. Bu etkinlik, öğrencilerimizin yaratıcılıklarını geliştirmelerine ve kitaplarla daha güçlü bir bağ kurmalarına katkı sağladı.
Her iki yerleşkemizde tüm lise topluluğumuzun katılımıyla “Her Şeyi Bırak Oku” etkinliği gerçekleştirildi. Okuma kültürüne katkı sağlamak ve okumanın anlam ve önemine dikkat çekmek amacıyla yapılan etkinliklerde 10 dakika boyunca kitap okudu.
Her iki yerleşkemizde Plastik Sanatlar Bölümü iş birliğiyle sergi etkinlikleri düzenlendi.
Öğrencilerimiz okudukları kitaplardan ilham alarak sanatsal tasarımlar oluşturdu. 1. sınıf öğrencilerimiz birbirinden renkli kitap ayraçları hazırlarken; 2 ve 3. sınıf öğrencilerimiz ise kitap kahramanlarını sanata dönüştürdü. Ortaya çıkan yaratıcı çalışmalar, şenlik boyunca sergi alanında ziyaretçileriyle buluştu.
Lise ve Ortaokul Kütüphanemiz, Türkçe Bölümü iş birliğiyle keyifli ve öğretici etkinliklere ev sahipliği yaptı. “Oyundan Oyuna” ve “Fanzin” Kulübü öğrencilerimiz, kitaplarla dolu eğlenceli bir gün geçirdi.
“Oyundan Oyuna” Kulübü’ndeki 5 ve 6. sınıf öğrencilerimiz, kelime ve kitap temalı oyunlarla hem öğrendi hem de eğlendi. Etkinliklerde; kitap adı ve karakter eşleştirme, “kütüphane” sözcüğünün harfleriyle yeni kelimeler türetme, karışık harflerle yazılmış kitap adlarını bulma gibi oyunlar yer aldı. Ayrıca emojilerle anlatılan deyim ve atasözlerini tahmin etme, sembollerle ifade edilen duyguları bulma, verilen bir kitabı Dewey Sistemi’ne göre doğru rafa yerleştirme ve unutulmaya yüz tutmuş “kıtipiyoz” gibi sözcüklerin anlamlarını tahmin etme gibi eğitici etkinlikler de gerçekleştirildi. “Fanzin” Kulübü’ndeki 7 ve 8. sınıf öğrencilerimiz ise dünya edebiyatı klasiklerinden ilham alarak kolaj çalışmaları yaptı. Görsel sanatlar ile edebiyatı buluşturan bu etkinlik, öğrencilerimizin yaratıcılıklarını sergilemesine olanak sağladı.
Her iki yerleşkemizdeki ilkokul kütüphanelerimizde düzenlenen “Kitabım Kütüphanede” adlı sergide kitaplar okurlarla buluştu. Öğrencilerimiz kendi hazırlayıp yazdıkları kitapları sergileyerek hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını ortaya koydu. Etkinlik boyunca öğrencilerimiz, birbirlerinin kitaplarını inceleme fırsatı buldu ve kendi hikayelerini paylaşmanın heyecanını yaşadı. Bu anlamlı etkinlikle çocukların yazma becerileri desteklenirken; kütüphane sevgileri de pekiştirildi. Sergi, yıl sonuna kadar yeni kitaplarla okuyucularına açık olacak.
Her iki yerleşkemizde de kitap fuarları açıldı. Fuar alanlarımızı ziyaret eden öğrencilerimiz farklı türlerdeki kitapları keşfetme fırsatı yakaladı.
Müzik dinletisi
Her iki yerleşkemizde kütüphane, sınıf ve müzik öğretmenlerimizin iş birliği halinde çalışmasıyla ilkokul öğrencilerimiz, kitap ve kütüphane konulu müzik dinletileri ve konserler gerçekleştirdi.
Bu etkinlikler, öğrencilerimizin kitaplarla etkileşimini artırarak öğrenmeyi daha keyifli hale getirdi.